Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Τουριστικοποίηση ή καταστροφή τους

Δύο όψεις του "ίδιου νομίσματος" της αρχαιολογικής πολιτικής

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Γέρακας Αττικής με την Πέλλα,αφού δεν έχουν καμία γεωγραφική σχέση; Αποτελούν απλώς τις δύο πλευρές ενός νομίσματος, του οποίου η αξία "εξαργυρώνεται" άλλοτε σε ταπεινώσεις και άλλοτε σε αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων.

Το βράδυ της Τρίτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,μετά από μαραθώνια συζήτηση, ενέκρινε μεγαλόπνοη προμελέτη,την οποία ανέθεσε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) για παρακάμψεις δρόμων, κατασκευές εκδοτηρίων, πωλητηρίων, αναψυκτηρίων, στέγαστρα, περιφράξεις με μάντρες και τζάμια - καθρέφτες, διαδρομές, πάρκινγκ, απαλλοτριώσεις κ. ά., προκειμένου να αναδειχτεί η Πελλαία Χώρα. Δηλαδή η ρωμαϊκή Πέλλα,η ελληνιστική και το Ιπποδάμειο σύστημα οργάνωσης οικισμών, η Τούμπα Αρχοντικού στα Γιαννιτσά και η Ταφική Πύλη.Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,6 δισ.,αλλά κάποια μέλη του ΚΑΣ μιλούσαν για μανία τουριστικής αξιοποίησης, από την οποία λείπει η αναστήλωση και η συντήρηση των μνημείων.

Το επόμενο πρωί, το πρωί της Τετάρτης, αποκαλυπτόταν η άλλη πλευρά του νομίσματος, που "εξαργυρώνεται" με πιέσεις μικρών ή μεγάλων ιδιωτών. Τα Πρωτοελλαδικά ερείπια που είχαν βρεθεί σε οικόπεδο στο Γέρακα Αττικής,πριν αρκετό καιρό κρίθηκαν από το ΚΑΣ ως "άνευ αξίας" και δόθηκε άδεια οικοδόμησης στον ιδιοκτήτη. Στη διάρκεια διάλυσης των αρχαίων αποκαλύφθηκαν ίχνη από νεολιθικές καλύβες.Αλλά κανείς δε θα μάθει τι άλλο έκρυβε η γη. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ανασκαφή, την περασμένη Τετάρτη, ένα μηχάνημα εκσκαφής ολοκλήρωσε την καταστροφή,παρουσία του προϊσταμένου της Β Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γιώργου Σταϊνχάουερ.Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό, η ίδια Εφορεία ενέκρινε και την "ταπείνωση" του προϊστορικού λόφου Ζάγανι χάριν της "Λόχτιφ"...

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ