Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διακήρυξη - ευχολόγιο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Με την έκδοση πολιτικής διακήρυξης - ευχολογίου, για την προώθηση της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αποφάσεων, για τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες, έληξαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της 5ης Ευρωπαϊκής Υπουργικής Διάσκεψης για την πολιτική στα ΜΜΕ. Με τις αποφάσεις περιγράφονται για άλλη μια φορά, τα προβλήματα και οι λύσεις τους με αοριστολογίες και εκκλήσεις.

Στην απόφαση, για τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες, τα συμμετέχοντα κράτη δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προωθήσουν χωρίς διακρίσεις την ανάπτυξη και χρήση των νέων τεχνολογιών, να διασφαλίσουν την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα νέα δίκτυα επικοινωνίας. Να διασφαλίσουν την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, καθώς και την άσκηση των δημοσιογραφικών ελευθεριών στα πλαίσια των νέων υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφόρησης τόσο σε εθνικό, όσο και διασυνοριακό επίπεδο με νομοθετικά ή άλλα μέτρα.

Στην πολιτική διακήρυξη σημειώνεται ότι η κοινωνία της πληροφόρησης θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια την κινητήρια δύναμη των οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών μεταβολών και θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό τα κράτη δεσμεύονται να ευνοήσουν την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, καθώς και την ταχεία αποπεράτωση των εργασιών αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τη Διασυνοριακή Τηλεόραση. Ζητούν από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να "εφαρμόσει δράσεις σχετικά με την παρακολούθηση της ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πληροφοριών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ