Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για την τέχνη

Εφυγε στα 57 του χρόνια, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο ζωγράφος Νίκος Κικίλιας.Η κηδεία και το μνημόσυνό του έγιναν σιωπηλά, αφού η γυναίκα του, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια,δεν ήθελε να γραφεί τίποτε τις πρώτες σαράντα μέρες, πιστεύοντας πως το πραγματικό πένθος βιώνεται με σιγή. Στο μνημόσυνό του άφησαν όλοι στον Νικόλα από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και του τραγούδησαν μαζί με το μπουζούκι του δεκάχρονου Νικόλα Πίση, το αγαπημένο του ζεϊμπέκικο "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι". Στο τέλος, οι φίλοι του πήραν ένα φάκελλο ο οποίος έγραφε απ' έξω "Με την αγάπη του Νίκου" και περιείχε μία κάρτα με το τελευταίο του έργο "Θαλασσινό τοπίο" και μια φωτογραφία του όταν χόρευε το τελευταίο του ζεϊμπέκικο στους Δελφούς.

Ο Ν. Κικίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ νωρίς ξεκίνησε την ενασχόλισή του με τη ζωγραφική. Από το 1958 και για πέντε χρόνια, σπούδασε ζωγραφική σε ελεύθερα εργαστήρια στη Γερμανία. Από το 1963 είχε παρουσιάσει έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφού πέρασε από τον ιμπρεσιονισμό, φωβισμό, εξπρεσιονισμό, νεο-ορφισμό και νεο-ρεαλισμό, τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε μία δική του γεωμετρική αντίληψη, ενώ παράλληλα εκφράστηκε στο χώρο με κατασκευές.

  • Κηδεύτηκε χτες, από το νεκροταφείο Αναλήψεως της Νεάπολης, δημοτική δαπάνη, ο σημαντικός ζωγράφος και χαράκτης μας Δημήτρης Τηνιακός.Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και αποφάσισε να οργανωθεί, μετά τις γιορτές των Χριστογέννων, έκθεση με έργα του Δ. Τηνιακού στη Νίκαια. Επίσης, να δοθεί το όνομα του καλλιτέχνη σε αίθουσα του δήμου, η οποία θα φιλοξενεί εκθέσεις εικαστικών τεχνών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ