ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οι συνήθεις ύποπτοι...

Οι προπονητές πληρώνουν και φέτος τις αγωνιστικές αποτυχίες των ομάδων. Οι 10 από τους 18 προπονητές έχουν αλλάξει

Η ζωή τραβάει την... ανηφόρα, για τους προπονητές στην Ελλάδα. Χωρίς ίχνος υπερβολής θα πρέπει να θεωρείται η πλέον ανασφαλής δουλιά, αφού ήδη και ενώ διανύουμε την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, οι 10 από τις 18 ομάδες έχουν αλλάξει τεχνικό, σε σχέση με αυτόν που ξεκίνησαν τη σεζόν! Αυτά τα πράγματα δυστυχώς γίνονται μόνο στη χώρα μας. Οι παράγοντες αλλάζουν τους προπονητές σαν τα... πουκάμισα. Με την πρώτη αποτυχία το "μάρμαρο" πληρώνει ο συνήθης ύποπτος... Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συμβαίνει στους πάγκους των μονομάχων. Θα ξεκινήσουμε από τις ομάδες που παρέχουν ως τώρα... ασυλία στον προπονητή τους:

ΑΕΚ: Σε πείσμα αυτών που ήθελαν τον Ντ. Ντουμιτρίου να μην έχει... ζωή στο "τιμόνι" της Ενωσης, ο Ρουμάνος έδειξε με τη δουλιά του αλλά και τον σπάνιο χαραχτήρα του, ότι είναι το κυρίαρχο αφεντικό. Αλλωστε η έξοχη πορεία του "δικεφάλου" είναι ο καλύτερος μάρτυρας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τις δάφνες από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, είναι θεωρητικά ακλόνητος στον πάγκο των Πειραιωτών. Αν και κάποιες επιλογές του αμφισβητήθηκαν, έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Σ. Κόκκαλη και συνεχίζει χωρίς άγχος το έργο του.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ο Γ. Βαρδινογιάννης έδωσε και πάλι τα ηνία της ομάδας στο δοκιμασμένο και έμπειρο Βασίλη Δανιήλ. Προπονητής χαμηλών τόνων, λάτρης της γερμανικής φιλοσοφίας, έχει δώσει αγωνιστική εικόνα στο "τριφύλλι" σε σχέση με την περσινή "μαύρη" σεζόν.

ΙΩΝΙΚΟΣ: Ο Γιάτσεκ Γκμοχ δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι από τους πιο πετυχημένους ξένους προπονητές που πέρασαν από τη χώρα μας. Ο Πολωνός κάνει "θαύματα" στη Νίκαια και οι "κυανόλευκοι" κάνουν ακόμη και ευρωπαϊκά... όνειρα.

ΠΑΟΚ: Ο Αγγελος Αναστασιάδης, παρά τη συνεχόμενη κόντρα με τους εκπροσώπους του Τύπου χαίρει εκτίμησης της διοίκησης Μπατατούδη και λογικά δεν... τρίζει η καρέκλα του. Μάλιστα ο "δικέφαλος" βρίσκει το δρόμο του και στο πρωτάθλημα, όπου έχει μια ανοδική πορεία. Στην Ευρώπη ο Αναστασιάδης πήρε άριστα, αφού απέκλεισε τη φημισμένη Αρσεναλ.

ΟΦΗ: Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο Ευγένιος Γκέραρντ θα σταματήσει να είναι προπονητής των Κρητικών όταν το θελήσει ο ίδιος! Πετυχημένη συνταγή που κρατάει εδώ και μια 10ετία.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο Γηραιός "επένδυσε" στο όνομα του Γιώργου Παράσχου. Τα ως τώρα δείγματα είναι θετικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μακεδόνας τεχνικός ανακηρύχτηκε ο κορυφαίος της περασμένης χρονιάς.

ΞΑΝΘΗ: Ο Γιάννης Ματζουράκης, ίσως καθυστερημένα, δείχνει τις πραγματικές δυνατότητές του. Η Σκόντα εντυπωσιάζει, αφού "πέταξε" εκτός Κυπέλλου την ΑΕΚ, ενώ στο πρωτάθλημα επίσης έχει μια σταθερή πορεία.

Αλλαξαν προπονητή

Οπως προαναφέραμε 10 είναι οι ομάδες που δεν άντεξαν στον... πειρασμό να αλλάξουν τον τεχνικό τους ηγέτη. Αυτές είναι:

ΚΑΒΑΛΑ: Ο πολυδιαφημισμένος Γκρέγκορτς Λάτο δε στέριωσε στον ΑΟΚ και τη θέση του πήρε ο σοβαρός και ταλαντούχος Κώστας Ιωσηφίδης.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Ο Πέτρος Ραβούσης πήρε το καπελάκι του και έφυγε μετά την ήττα από την ΑΕΚ στον Πύργο. Στο συγκρότημα της Ηλείας ήρθε ένας άλλος Ελληνας, ο Γιάννης Κυράστας, από τους φερέλπιδες ντόπιους προπονητές.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Αν και ο Μπάμπης Τεννές οδήγησε καλά την "ελαφρά ταξιαρχία" στην αρχή του πρωταθλήματος, ο Κ. Αλαμάνος, που διαφωνούσε σε μεταγραφικά ζητήματα, τον αντικατέστησε με τον παρακμασμένο Τάις Λίμπρεχτς. Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί.

ΒΕΡΟΙΑ: Και που άντεξε 12 ολόκληρες αγωνιστικές ο Ρουμάνος Σόριν Κίρτσου είναι... θαύμα. Από την αρχή αμφισβητήθηκε και ο Στέφανος Γαϊτάνος (προπονητής ομάδων κυρίως Γ' Εθνικής) πήρε τη θέση του.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Ο Σταύρος Παπαδόπουλος πληρώνει τα λάθη του. Ξεκίνησε προετοιμασία με τον Μπο Πέτερσον. Στην έναρξη του πρωταθλήματος χρέη εκτελούσε ο βοηθός του Δημήτρης Τσάκωνας. Μετέπειτα ήρθε ο "πολύς" Ζαϊρζίνιο, που την περασμένη βδομάδα αντικαταστάθηκε από τον Μπάμπη Τεννέ, ο οποίος καλείται να βγάλει τη "μαύρη θύελλα" από το τέλμα.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Ο Αρης Λουκόπουλος "ψήφισε" στην αρχή τον φίλο του Ανδρέα Μιχαλόπουλο, όμως στη συνέχεια έδωσε το γενικό πρόσταγμα στον Σταύρο Διαμαντόπουλο που αφύπνισε τους Πατρινούς.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τη σεζόν ξεκίνησε ο Γκερντ Πρόκοπ (τώρα κόουτς στη Νίκη Βόλου) όμως γρήγορα τον άλλαξε ο Σπύρος Καλογιάννης με ένα ντόπιο παλικάρι, τον Στάθη Σταθόπουλο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ο Γιάννης Κυράστας ξεκίνησε στη Νέα Σμύρνη, όμως τα "έσπασε" με τη διοίκηση και στη θέση του είναι πλέον ο άνθρωπος της έκτακτης ανάγκης, Χρήστος Εμβολιάδης, που έδωσε πνοή στους "κυανέρυθρους".

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Ο Νίκος Κόβης ανέβασε τους "βυσσινί" στην κατηγορία, όμως εδώ και 10 μέρες αποτελεί παρελθόν. Αντικαταστάτης του ο Νίκος Καρούλιας.

ΕΘΝΙΚΟΣ: Μια παλιά καραβάνα των Ευρωπαϊκών γηπέδων ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ήταν ο διάδοχος του Στάθη Σταθόπουλου, που επέστρεψε στα πάτρια εδάφη (Αθηναϊκός).

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
Το Καυτατζόγλειο κλέβει την παράσταση

Καθοριστικό για την πορεία Ηρακλή και ΠΑΟ το σημερινό παιχνίδι

Στο Καυτατζόγλειο συγκεντρώνονται τα φώτα της δημοσιότητας στη σημερινή 15η αγωνιστική της Α Εθνικής, όπου ο Ηρακλής αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό στο πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της σημερινής ημέρας (17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Για το "γηραιό", που διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδο στην Ευρώπη, μετά την ήττα από τον Ιωνικό την περασμένη αγωνιστική, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης θα είναι προβληματικό...

Και αυτό γιατί οι μνηστήρες που συγκεντρώνονται, όσον αφορά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, συνεχώς και πληθαίνουν.

Στις τάξεις των Θεσσαλονικέων επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα και όλοι είναι πεπεισμένοι για τη νίκη, ιδιαίτερα μετά την άτυχη ήττα από τον Ιωνικό, όπου το παιχνίδι χάθηκε στα τελευταία λεπτά. Στην ομάδα επιστρέφει ο Τάκης Γκώνιας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επίθεση του Ηρακλή.

Στην αντίπερα όχθη οι "πράσινοι", μετά την άνετη νίκη επί της Καβάλας, θα προσπαθήσουν να προσθέσουν ακόμα μια επιτυχία στο κυνήγι των πρωτοπόρων. Την τελευταία στιγμή θα μάθουμε εάν ο Βασίλης Δανιήλ θα έχει στη σύνθεση της ομάδας τον Κώστα Κωνσταντινίδη, ενώ στο αρχικό σχήμα αναμένεται να επανέλθει ο Γ. Χ. Γεωργιάδης.

Εν μέσω μεταγραφικών σεναρίων που δίνουν και παίρνουν στη Ν. Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ κοντράρεται αύριο (15.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) στο Βύρωνα με αντίπαλο τον Αθηναϊκό. Από την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος θα λείψουν για άλλη μια αγωνιστική ο Καλιτζάκης που είναι τιμωρημένος, αλλά και ο Ντόμπος ο οποίος λόγω τραυματισμού τέθηκε νοκ-άουτ μέχρι το τέλος του μήνα. Εκτός της άμυνας των "κιτρινόμαυρων" θα βρεθεί και ο Χάρης Κοπιτσής, που δύσκολα θα προλάβει να αποθεραπευτεί πριν τον αγώνα με τους "λόρδους".

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα: Ιωνικός - Καλαμάτα, Καβάλα - Πανηλειακός, Βέροια - Σκόντα Ξάνθη, Ολυμπιακός - Πανιώνιος, Απόλλων Αθηνών - Προοδευτική, Ηρακλής - Παναθηναϊκός. Οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00.

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Το ντέρμπι της Αθήνας

Το συνοικιακό ντέρμπι μεταξύ του Εθνικού Αστέρα και της Καλλιθέας είναι το κυριότερο παιχνίδι που ξεχωρίζει από τη σημερινή 12η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής.

Οι Καισαριανιώτες επιστρέφουν στην έδρα τους μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη αγωνιστική, όπου κατάφεραν να πάρουν πολύτιμο 1-1 στην έδρα της Καλαμαριάς. Σήμερα, με όπλο την ισχυρή έδρα τους θέλουν τη νίκη ώστε να εδραιωθούν στην τρίτη θέση και να παραμείνουν "ζωντανοί" στο κυνήγι των "εισιτηρίων" για την Α Εθνική.

Από την άλλη η Καλλιθέα αν καταφέρει να περάσει αλώβητη από μια δύσκολη έδρα, όπως αυτή του Εθνικού Αστέρα, σίγουρα θα έχει "άλλον αέρα" στη συνέχεια.

Εύκολο έργο αναμένεται να έχει ο δεύτερος της βαθμολογίας Παναιτωλικός, όπου αντιμετωπίζει στην έδρα του τον αδύναμο Πανσερραϊκό.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα: Λεβαδειακός - Νίκη Βόλου, Τρίκαλα - Δόξα Βύρωνα, Λύκοι - Απόλλων Καλαμαριάς, Παναργειακός - Εδεσσαϊκός, Δόξα Δράμας - Αναγέννηση Καρδίτσας. ΔΕΥΤΕΡΑ: Αρης - Καστοριά (20.00 ΕΤ-3).

Ηρθε, είδε και απήλθε ο Ζαϊρζίνιο στην Καλαμάτα (αριστερά). Αντίθετα με τον Γκέραρντ (δεξιά) που είναι "ισόβιος" προπονητής στον ΟΦΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ