ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Επικύρωσαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση
  • Εκ των υστέρων ψηφίστηκε χτες η συμφωνία για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία για την καταστολή τη λαϊκής εξέγερσης
  • Μπ. Αγγουράκης: Επικίνδυνο και άσχημο προηγούμενο

Το επικίνδυνο προηγούμενο της συμμετοχής στρατού της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε ξένα κράτη, επικύρωσε χτες εκ των υστέρων η Βουλή με την κύρωση της συμφωνίας για τη συμμετοχή της χώρας μας στην πολυεθνική δύναμη κατοχής, που επέβαλλαν οι ιμπεριαλιστές στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του γειτονικού λαού. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κατά το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ δεν τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του ΣΥΝ, αν και στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή το κόμμα αυτό είχε ταχθεί υπέρ της αποστολής της πολυεθνικής δύναμης.

Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία βλαπτική τόσο για τον αλβανικό όσο και τον ελληνικό λαό, συμφωνία που έρχεται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική επέμβαση που αποσκοπούσε στη συντριβή της λαϊκής εξέγερσης του αλβανικού λαού. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη που ξεκίνησε από τη Συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία που οδηγεί τις ένοπλες δυνάμεις σε ρόλους που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Σημείωσε δε το γεγονός ότι καμία άλλη αποστολή στο εξωτερικό, που έγινε με αποστολή του ΟΗΕ δεν ήρθε στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση και καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι πρόκειται για συμφωνία συνθηκολόγησης εκ μέρους της κυβέρνησης της Αλβανίας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στα άρθρα της προβλέπεται ότι στη διάθεση της πολυεθνικής δύναμης θα είναι όλα τα αμυντικά μυστικά της Αλβανίας, η οποία υποχρεώνεται να δίνει και αποζημίωση για τα έξοδα παραμονής της δύναμης. Φυσικά και είναι ψευδεπίγραφος ο ρόλος της για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς μέσα στη συμφωνία δεν αναφέρεται το παραμικρό για τέτοιου είδους δραστηριότητα, αλλά μόνο για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η "ετεροδικία", ακόμα και μετά την αποχώρηση της πολυεθνικής από την Αλβανία. "Είναι ένα κακό, επικίνδυνο και άσχημο προηγούμενο και δεν πρέπει να το επικυρώσει η Βουλή", κατέληξε ο Μπ. Αγγουράκης.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και το ΔΗΚΚΙ και ο βουλευτής του Τ. Ιντζές κατήγγειλε ότι πρόκειται για αποστολή καταστολής της εξέγερσης του αλβανικού λαού.

Με το επιχείρημα ότι η χώρα μας δήλωσε παρούσα στις εξελίξεις, από τις οποίες βγήκε κερδισμένη, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με την κύρωση, ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης εστίασε την επιχειρηματολογία του στο ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας ζήτησαν την αποστολή της δύναμης". Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μετά την αποστολή της δύναμης η Ελλάδα βγήκε πολλαπλά ωφελημένη.

ΚΚΕ
Να καταργηθεί το άρθρο 19 για την ιθαγένεια

Το απαράδεκτο καθεστώς αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας από Ελληνες αλλογενείς πολίτες που για διάφορους λόγους - όπως μετανάστευση, σπουδές - φεύγουν στο εξωτερικό, φέρνουν, με ερώτηση - αίτηση κατάθεσης εγγράφων, στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, Σταύρος Παναγιώτου και Μπάμπης Αγγουράκης.

"Επανειλημμένα το κόμμα μας - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - έχει καταγγείλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μας μια συγκεκριμένη καταγγελία από δύο μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες που προφανώς τους αφαιρέθηκε, με βάση το άρθρο 19, η ελληνική ιθαγένεια. Πρόκειται για τον Χασάν Ερντιβάν του Μπεσίμ,που γεννήθηκε στο χωριό Σώστης του Νομού Ροδόπης, υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό και μετανάστευσε στη Γερμανία το 1991 και προφανώς του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια, πράγμα που διαπίστωσε, όταν τον Ιούλιο του 1997 του απαγορεύτηκε, για το λόγο αυτό, η είσοδος στην Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για τον Ντουρμούς Κιοεκλή του Αχμέτ,που γεννήθηκε στο Δήμο Ιαλυσού της Ρόδου, μετανάστευσε στη Γερμανία και του αφαιρέθηκε το 1993 η ελληνική ιθαγένεια".

Ρωτούν, λοιπόν, οι βουλευτές του ΚΚΕ τον υπουργό, αν και πότε θα προχωρήσει στην κατάργηση, με νομοθετική ρύθμιση, του άρθρου 19, όπως προβλέπει άλλωστε και το ελληνικό Σύνταγμα. Αν και πότε, σε εναρμόνιση με το ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, θα λάβει μέτρα ώστε να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε όλους όσους έχει αφαιρεθεί με βάση το άρθρο 19 και να αποκατασταθούν οι παραπάνω στην απόλαυση των δικαιωμάτων όλων των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών. Εάν θα επιτραπεί η είσοδος των δύο αναφερομένων μουσουλμάνων στη χώρα και αν θα τους αποδοθεί η ελληνική ιθαγένειά τους.

Ζητούν, τέλος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να καταθέσει ο υπουργός όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση αφαίρεσης ελληνικής ιθαγένειας των δύο παραπάνω μουσουλμάνων συμπατριωτών μας και ιδίως το σκεπτικό και διατακτικό τόσο της γνώμης του Συμβουλίου Ιθαγένειας όσο και της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, με βάση τις οποίες τούς αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια.

Αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Τα λόγια και οι χαρακτηρισμοί, για πολλές από τις "εκσυγχρονιστικές" επιλογές των τελευταίων χρόνων, χάνουν όλο και περισσότερο το νόημά τους. Αδυνατούν να περιγράψουν με ακρίβεια το μέγεθος της κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της χώρας. Ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς - η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στη Βουλή - είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Οι κομμουνιστές από την πρώτη στιγμή τον κατάγγειλαν, επειδή είναι ένα αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό κατασκεύασμα, που υπηρετεί με τον πλέον απόλυτο και προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου. Μαζί με τις άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής βάζει στο στόχαστρό του ό,τι απέμεινε από τις καταχτήσεις δεκαετιών των λαϊκών μαζών. Τροχοδρομεί το παραπέρα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και περιθωριοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρών εμπόρων. Επειδή - κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό - έρχεται να προσθέσει νέες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, μετά την εκτέλεση άλλων προϋπολογισμών παρόμοιας κατεύθυνσης, οι οποίοι ήδη έχουν συσσωρεύσει ιδιαίτερα σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Τα "νέα" για την εισοδηματική πολιτική είναι ήδη γνωστά. Παρά το γεγονός ότι το 1997 ήταν ακόμα μια χρονιά λιτότητας, στα πλαίσια της οποίας οι εργαζόμενοι είδαν να μεγαλώνουν οι απώλειες των εισοδημάτων τους, "ορθά - κοφτά" ανακοινώθηκε πως το 1998 οι απασχολούμενοι στο δημόσιο θα πάρουν "αυξήσεις" κοντά στο 2%. Η φορολογική πολιτική και οι υποτιθέμενες αλλαγές που θα γίνονταν, αποδείχτηκε ακόμα μια κυβερνητική απάτη. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της χώρας και το σύνολο σχεδόν των ΕΒΕ, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερους άμεσους φόρους, ενώ την ανοδική τους πορεία ακολουθούν και οι έμμεσοι φόροι, που κατά κύριο λόγο πληρώνονται από τα λαϊκά εισοδήματα.

Τα όποια "μαγειρέματα", με τα διάφορα κονδύλια του προϋπολογισμού, παράλληλα, δεν κρύβουν τη "φροντίδα" των κυβερνώντων να ξεμπερδεύουν και με τις λεγόμενες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι τα κονδύλια για την Παιδεία παραμένουν καθηλωμένα σε απαράδεκτα επίπεδα. Οι δαπάνες για την Υγεία περικόπτονται ουσιαστικά κατά 25%. Στον τομέα της Πρόνοιας το σύνολο σχεδόν του συστήματος κοινωνικής προστασίας μεταβιβάζεται στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς πόρους όμως. Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτεται η κρατική επιχορήγηση στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στο ΤΑΕ κλπ. σε ποσοστό από 4% έως 9%, ενώ την ίδια ώρα περιορίζεται ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δικαιούνται τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ. Ο Πολιτισμός εξακολουθεί να είναι ο φτωχός συγγενής του προϋπολογισμού με κονδύλια της τάξης 0,4% των συνολικών δαπανών του. Την ίδια στιγμή τα προνόμια και τα "κίνητρα" προς το μεγάλο κεφάλαιο γνωρίζουν νέες δόξες, ενώ η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου οργιάζει και με κυβερνητική ανοχή.

Είναι πασιφανές - αποδεδειγμένο στην πράξη και με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής - πως ο λαός έχει απέναντί του τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των τελευταίων χρόνων. Μια κυβέρνηση που πρέπει οπωσδήποτε να πάρει την κατάλληλη απάντηση, για το εφιαλτικό τοπίο που στήνει ενάντια στην εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους, και με την αυριανή πανεργατική απεργία.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέα "δεσμά" στην Αλβανία

Εγκρίθηκε χτες από τη Βουλή το "Σύμφωνο φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφάλειας μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας" που υπέγραψε τον Μάρτη του 1996 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο Σ. Μπερίσα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, ανέφερε ότι με το σύμφωνο επιδιώκεται η πιο ασφυκτική πρόσδεση της Αλβανίας στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΔΕΕ, του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Τόνισε ότι με βάση τις διατάξεις του συμφώνου, η Ελλάδα έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο για την πρόσδεση αυτή και υπογράμμισε ότι απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για την πάταξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και δε διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας.

Επιφυλάξεις για τη συμφωνία επειδή "είναι ανισότιμη εις βάρος της Ελλάδας" εξέφρασε η ΝΔ, το ΔΗΚΚΙ τη χαρακτήρισε απορριπτέα για τους ίδιους περίπου λόγους, ενώ ο ΣΥΝ ψήφισε θετικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ