Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να καταργηθεί το άρθρο 19 για την ιθαγένεια

Το απαράδεκτο καθεστώς αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας από Ελληνες αλλογενείς πολίτες που για διάφορους λόγους - όπως μετανάστευση, σπουδές - φεύγουν στο εξωτερικό, φέρνουν, με ερώτηση - αίτηση κατάθεσης εγγράφων, στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, Σταύρος Παναγιώτου και Μπάμπης Αγγουράκης.

"Επανειλημμένα το κόμμα μας - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - έχει καταγγείλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μας μια συγκεκριμένη καταγγελία από δύο μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες που προφανώς τους αφαιρέθηκε, με βάση το άρθρο 19, η ελληνική ιθαγένεια. Πρόκειται για τον Χασάν Ερντιβάν του Μπεσίμ,που γεννήθηκε στο χωριό Σώστης του Νομού Ροδόπης, υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό και μετανάστευσε στη Γερμανία το 1991 και προφανώς του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια, πράγμα που διαπίστωσε, όταν τον Ιούλιο του 1997 του απαγορεύτηκε, για το λόγο αυτό, η είσοδος στην Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για τον Ντουρμούς Κιοεκλή του Αχμέτ,που γεννήθηκε στο Δήμο Ιαλυσού της Ρόδου, μετανάστευσε στη Γερμανία και του αφαιρέθηκε το 1993 η ελληνική ιθαγένεια".

Ρωτούν, λοιπόν, οι βουλευτές του ΚΚΕ τον υπουργό, αν και πότε θα προχωρήσει στην κατάργηση, με νομοθετική ρύθμιση, του άρθρου 19, όπως προβλέπει άλλωστε και το ελληνικό Σύνταγμα. Αν και πότε, σε εναρμόνιση με το ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, θα λάβει μέτρα ώστε να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε όλους όσους έχει αφαιρεθεί με βάση το άρθρο 19 και να αποκατασταθούν οι παραπάνω στην απόλαυση των δικαιωμάτων όλων των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών. Εάν θα επιτραπεί η είσοδος των δύο αναφερομένων μουσουλμάνων στη χώρα και αν θα τους αποδοθεί η ελληνική ιθαγένειά τους.

Ζητούν, τέλος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να καταθέσει ο υπουργός όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση αφαίρεσης ελληνικής ιθαγένειας των δύο παραπάνω μουσουλμάνων συμπατριωτών μας και ιδίως το σκεπτικό και διατακτικό τόσο της γνώμης του Συμβουλίου Ιθαγένειας όσο και της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, με βάση τις οποίες τούς αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ