Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
Συγκαλύπτουν τους φοροφυγάδες

Σχεδόν χωρίς προσχήματα οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΔΟΥ συγκαλύπτουν την αποδεδειγμένη φοροδιαφυγή των τεχνικών εταιριών και της πολυεθνικής "BP"

Με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο η φιλοκυβερνητική ηγεσία της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων (ΠΟΕ - ΔΟΥ) επιχείρησε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998, να συγκαλύψει τόσο το σκάνδαλο μαμούθ της φοροδιαφυγής των τεχνικών εταιριών που αποκάλυψε ο "Ρ", όσο και την παραγραφή ουσιαστικά φόρων και προστίμων 40 δισ. δρχ. που είχαν καταλογιστεί για φοροδιαφυγή στην πολυεθνική "BP".

Ακόμα και το γεγονός ότι οι εν λόγω συνδικαλιστές έδωσαν για μια ακόμη φορά όρκους πίστης στο πρόγραμμα "σύγκλισης" και στην ΟΝΕ, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν γύρω από το θέμα της φοροδιαφυγής.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε με ερώτηση του "Ρ" με την οποία ζητούσε από την ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ να απαντήσει γιατί η Ομοσπονδία δεν εξέδωσε έστω και μία ανακοίνωση, για δύο τόσο σημαντικά θέματα και τι θέση παίρνει η Ομοσπονδία στα συγκεκριμένα ζητήματα της φοροδιαφυγής και της συγκάλυψής της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε εμφανή αμηχανία ο Πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδης ζήτησε να... συγκεντρωθούν και άλλες ερωτήσεις ώστε ν' απαντήσει συνολικά! Το μόνο όμως που τελικά έκανε όταν αποφάσισε να απαντήσει, ήταν να ψελλίσει κάτι για επιφυλάξεις και διαφωνίες, χωρίς καν ν' αναφερθεί σε τι επιφυλάσσεται και σε τι διαφωνεί! Οσο για την υπόθεση της "BP", ισχυρίστηκε ότι την είχε αναφέρει πέρσι.

Οταν στη συνέχεια και για δεύτερη φορά ζητήθηκε από τον κ. Μακρυπίδη να ξεκαθαρίσει αν καταδικάζει η Ομοσπονδία τη φοροδιαφυγή των τεχνικών εταιριών, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι "υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής".

Εκεί όμως υπήρξε παρέμβαση του γενικού γραμματέα της ΠΟΕ - ΔΟΥΓ. Μπάτσου,ο οποίος... διορθώνοντας το συνάδελφό του, υποστήριξε ότι "πρέπει να ξεχωρίζουμε τις υποθέσεις φοροδιαφυγής από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποια εταιρία έλαβε πλαστά ή εικονικά τιμολόγια από πλάνη". Με λίγα δηλαδή, λόγια επιχειρήθηκε από την πλευρά του η αθώωση των τεχνικών εταιριών, με την επίκληση του γεγονότος ότι αυτές μπορεί και να υπήρξαν θύματα πλάνης...

Η επιχειρούμενη συγκάλυψη και αθώωση ουσιαστικά των φοροφυγάδων από τους εκπροσώπους μίας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα, γίνεται τη στιγμή που τους είναι γνωστή η εμπιστευτική έκθεση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών (την αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ο "Ρ") στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Από ελέγχους της ΥΠΕΔΑ Αθηνών διαπιστώθηκε ότι οι τεχνικές επιχειρήσεις (... ) κατά κανόνα και εκ προθέσεως λαμβάνουν και καταχωρούν στα βιβλία τους εικονικά τιμολόγια ιδιαίτερα μεγάλης αξίας για ανύπαρκτες συναλλαγές, με σκοπό την έκπτωση του αναλογούντος ΦΠΑ και την εμφάνιση διογκωμένων δαπανών... ".

Είναι εμφανές ότι με τη στάση τους αυτή, απέδειξαν το σάπισμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και πόσο επικίνδυνος και εχθρικός έχει γίνει για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ενας συνδικαλισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της νέας τάξης πραγμάτων, μοχλός χειραγώγησης και ποδηγέτησης του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Κατά τ' άλλα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς "δύσκολο και σκληρό για τους εργαζόμενους", ενώ την όποια αντίσταση σ' αυτόν σχεδόν την ταύτισαν με επιμέρους τεχνικές προτάσεις για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του υπουργείου Οικονομικών.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ