ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ρύθμιση - "θηλιά" στο λαιμό των ενοικιαστών ΕΒΕ

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το σχέδιο νόμου που με μπόλικη δόση λαϊκισμού ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, προβλέποντας ρυθμίσεις που μόνο χειρότερα κάνουν τα πράγματα για τους ΕΒΕ και ευνοϊκότερα για τους ιδιοκτήτες

Ούτε για "στάχτη στα μάτια" δεν είναι το σχέδιο νόμου που με περισσό λαϊκισμό παρουσίασε χτες, η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις, διακηρύσσοντας ότι κινείται στα πλαίσια της προστασίας των εμπόρων και των επαγγελματιών. Στην πραγματικότητα το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί κυριολεκτικά την ταφόπλακα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης, ενώ δεν ικανοποιείται ούτε ένα από τα αιτήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που θα μπορούσε να βάλει κάποιο φρένο στις εκβιαστικές αξιώσεις των ιδιοκτητών, ενώ από την άλλη ανοίγει την πόρτα... για ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο στις μισθώσεις αυτού του είδους και αφήνει ακόμα περισσότερο, τους μικρέμπορους, στο έλεος της ασυδοσίας των ιδιοκτητών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χτες η Β. Παπανδρέου,με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές:

  • Η διάρκεια της μίσθωσης αυξάνεται από 9 σε 12 χρόνια για τις εμπορικές μισθώσεις και από 3 σε 12 χρόνια για τις επαγγελματικές (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κλπ.).
  • Η αποζημίωση στην περίπτωση άσκησης έξωσης καθορίζεται από 12 μέχρι 24 ενοίκια, κλιμακωτά, ανάλογα με το συντελεστή εμπορικότητας. Δηλαδή, 12 ενοίκια για συντελεστή έως 2,5% και για περιοχές που δεν έχει καθοριστεί αντικειμενική αξία, 18 για συντελεστή μέχρι 5% και 24 για συντελεστή μεγαλύτερο του 5%. Αυτή η ρύθμιση απέχει παρασάγγας από το πάγιο αίτημα των ΕΒΕ, η αποζημίωση να καθοριστεί στα 36 μισθώματα τουλάχιστον.
  • Ενα άλλο σημείο της "ευνοϊκής" ρύθμισης, που παρουσίασε με ανάλογο ύφος η υπουργός Ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά έτσι είναι, προβλέπει ότι: "αποκλείεται η άσκηση αγωγής λόγω της λήξης μετά την παρέλευση 5 ετών". Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι με τη λήξη της δωδεκαετίας, ο ιδιοκτήτης μπορεί από τη μια να μην ανανεώνει το συμβόλαιο και να το τρενάρει για πέντε χρόνια, εκβιάζοντας ταυτόχρονα τον έμπορο ενοικιαστή για αυξήσεις ανάλογα με τις ορέξεις του - ακόμα και με λεφτά κάτω από το τραπέζι λένε μερικοί - για να μην τον πετάξει στο δρόμο. Από το 17ο χρόνο και μετά, σύμφωνα με τη ρύθμιση "δεν μπορεί να ασκηθεί αγωγή λόγω λήξης της μίσθωσης". Μέχρι τότε, βέβαια, ο ιδιοκτήτης θα έχει καταφέρει να αποσπάσει λεφτά με ουρά!
  • Στις μισθώσεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ μπορεί να ανανεώνεται η σύμβαση με ελεύθερη διαπραγμάτευση με κατώτατο όριο το 10% της αντικειμενικής αξίας του μισθίου. Αυτό, όπως τονίζουν εκπρόσωποι των ΕΒΕ, δίνει "πάτημα" και στις μισθώσεις μεταξύ ιδιωτών για να προβάλουν οι ιδιοκτήτες εκβιαστικές αξιώσεις, για μισθώματα με κατώτατο όριο αυτό το ποσοστό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6%.
  • Στις περιπτώσεις έξωσης από επαγγελματικής στέγη, δηλαδή ιατρεία, δικηγορικά γραφεία κλπ., ο ιδιοκτήτης πρώτον δεν καταβάλει καν αποζημίωση στην περίπτωση της έξωσης, με τη δικαιολογία ότι στους επαγγελματίες αυτούς έγινες μεγάλη... χάρη να τους αυξηθεί η διάρκεια μίσθωσης από 3 σε 12 χρόνια και δεύτερον σε αντίθεση με την εμπορική στέγη, μετά την έξωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση ίδιου επαγγέλματος (ιδιοχρησιμοποίηση).

Μ. Ζ.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κάντε Χριστούγεννα με 25 χιλιάρικα
  • Πρόκληση της υπουργού Ανάπτυξης για ν' αποδείξει ότι η ακρίβεια στην αγορά είναι... οφθαλμαπάτη
  • Εδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με το τι πρέπει να έχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αχρωμη ήταν και χτες η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν εισπράξει ακόμα τον ισχνό 13ο μισθό με τον οποίο προσδοκούν να τα βγάλουν πέρα όσο πιο λιτά γίνεται προκειμένου από τη μια να κλείσουν "τρύπες" όλου του χρόνου και από την άλλη να ανταποκριθούν και στις ανάγκες των ημερών των γιορτών. Οι τιμές, πάντως, χτες, δεν ήταν ό,τι πιο προσιτό για τις τσέπες των εργαζόμενων καταναλωτών και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως "χριστουγεννιάτικες" ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της καταναλωτικής κίνησης. Οπως χαρακτηριστικά, δε, μεταφέρουν οι επαγγελματίες κρεοπώλες, δεν έχουν αρχίσει ακόμη να προμηθεύονται την παραδοσιακή γαλοπούλα και ποσότητες κρέατος για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, αφού, ακόμα η κίνηση είναι παγωμένη.

Χτες η εγχώρια νωπή γαλοπούλα πωλούνταν στη χονδρική προς 1.200 - 1.250 δρχ. το κιλό, που σημαίνει ότι στη λιανική θα διαμορφωθεί στις 1.650 δρχ. το κιλό περίπου. Η γαλοπούλα εισαγωγής (Γαλλίας) πωλούνταν στις 1.100 δρχ. στη λιανική. Το κατσίκι,που σύμφωνα με τους κρεοπώλες θα "τσιμπήσει" γιατί αυτή την εποχή δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, έφτασε χτες τις 2.000 δρχ. στη χονδρική, που σημαίνει για το συνοικιακό κρεοπωλείο 2.600 δρχ. το κιλό, ενώ το αρνάκι πωλούνταν χτες στην κεντρική κρεαταγορά της Βαρβακείου προς 1.700 - 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ έβρισκε κανείς και κατσίκι στη Βαρβάκειο στις 1.800 - 2.100 δρχ. το κιλό. Ωστόσο, οι τιμές δεν αποκλείεται να τραβήξουν την ανιούσα όσο αυξάνεται η ζήτηση πλησιάζοντας Χριστούγεννα.

Χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου στα πλαίσια της ανάγκης της κυβέρνησης να προπαγανδίσει την πολιτική της και να κρύψει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, έφτασε στο προκλητικό σημείο να δώσει στη δημοσιότητα πίνακα με τα είδη που θα... πρέπει να αποτελέσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα είδη αυτά ήταν σαφώς επιλεγμένα και ως προς την ποιότητα και ως προς τις τιμές, έτσι ώστε να προκύπτει ελάχιστη αύξηση της τάξης του 0,9%,σε σχέση με το 1996. Στο σχετικό πίνακα, που συνοδεύτηκε και από τη δημοσιοποίηση οπτικής απόδοσης του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σημειώνονται τα είδη (σε γραμμάρια ή κιλά) και οι σχετικές τιμές, ενώ το συνολικό κόστος του τραπεζιού - κατά την υπουργό - προσδιορίζεται στις 25.861 δραχμές!

Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι ούτε να αναπαράγει κανείς, ούτε - πολύ περισσότερο - να πάρει στα σοβαρά το σχετικό πίνακα, που είμαστε βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει υπόψη η κυρία υπουργός για το δικό της χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Η υπουργική πρόκληση και η αγανάκτηση δεν πηγάζει τόσο από την προσπάθειά της να συσκοτίσει την αλήθεια, αλλά από την ωμή, απροκάλυπτη και χοντροκομμένη επιχείρησή της να υπαγορεύσει τα είδη, τις ποιότητες και τις ποσότητες των ειδών που - σε τελευταία ανάλυση - επιτρέπονται προς αγορά, ώστε να ικανοποιηθεί η κυβερνητική στατιστική.

Οπως σημειώνουν πάντως, παράγοντες της αγοράς, μόνο στα όρια της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης είναι δυνατό να προσδιορίζονται με τον τρόπο που η υπουργός Ανάπτυξης το κάνει, είδη και τρόφιμα που θα αγοραστούν για το γιορταστικό τραπέζι. Από την άλλη, παρατηρούν, είναι φανερό πως η υπουργός μετέρχεται τεχνάσματα και αλχημείες για να παρουσιάσει την αλήθεια όπως αυτήν τη συμφέρει, αλλά αυτοί που ξέρουν πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βιώνουν την κυβερνητική πολιτική και τα αποτελέσματά της.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις καταπτώσεις των εγγυήσεων του δημοσίου, υπέβαλαν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής.Οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει σχετικά στοιχεία για το ύψος των καταπτώσεων εγγυήσεων του δημοσίου σε ιδιώτες καισε δημόσιους φορείς από το 1985 μέχρι σήμερα κάθε χρόνο και ποιοι είναι οι αφερέγγυοι ιδιώτες, των οποίων κατέπεσαν οι παρασχεθείσες εγγυήσεις. Το πλήρες κείμενο της αίτησης έχει ως εξής:

"Στην εισηγητική έκθεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 1998 (σελ. 187 - 188) γίνεται αναφορά στις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου και επισημαίνεται ότι "την περίοδο 1990 έως και 1994 οι καταπτώσεις κατά μέσο όρο ήταν 2,4% του ΑΕΠ ετησίως και ανήλθαν συνολικά (μόνο την πενταετία) σε 2,189 δισ. δρχ. ". Πιο κάτω αναφέρεται ότι τώρα γίνεται μια προσπάθεια συγκράτησης της χορήγησης εγγυήσεων του δημοσίου, οι οποίες εκτιμάται ότι το 1997 θα φτάσουν τα 270 δισ. δρχ.

Επειδή σε κάθε περίπτωση τα ποσά είναι τεράστια - πολύ περισσότερο μάλιστα που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα βιώνουν τη σκληρότατη λιτότητα που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική - και οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται άγρια. ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ποιο ήταν το ύψος των καταπτώσεων του δημοσίου σε ιδιώτες και πόσο σε δημόσιους φορείς κάθε χρόνο από το 1985 μέχρι σήμερα;
  • Ποιοι είναι οι αφερέγγυοι ιδιώτες των οποίων κατέπεσαν οι παρασχεθείσες εγγυήσεις του δημοσίου και ποιο είναι το ύψος του ποσού για τον καθένα από αυτούς κατά την ίδια περίοδο;".

Το ενημερωτικό δελτίο για τη συγχώνευση με απορρόφηση της Στεγαστικής Τράπεζας από την Εθνική Κτηματική Τράπεζα ενέκρινε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Με τη συγχώνευση το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Κτηματικής θα αυξηθεί περίπου κατά 3,2 δισ. δρχ. Η αύξηση προέρχεται από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Στεγαστικής, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 14-11-1997. Για το σκοπό αυτό θα εκδοθούν 1.894.553 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Κτηματικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ