Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ρύθμιση - "θηλιά" στο λαιμό των ενοικιαστών ΕΒΕ

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το σχέδιο νόμου που με μπόλικη δόση λαϊκισμού ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, προβλέποντας ρυθμίσεις που μόνο χειρότερα κάνουν τα πράγματα για τους ΕΒΕ και ευνοϊκότερα για τους ιδιοκτήτες

Ούτε για "στάχτη στα μάτια" δεν είναι το σχέδιο νόμου που με περισσό λαϊκισμό παρουσίασε χτες, η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις, διακηρύσσοντας ότι κινείται στα πλαίσια της προστασίας των εμπόρων και των επαγγελματιών. Στην πραγματικότητα το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί κυριολεκτικά την ταφόπλακα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης, ενώ δεν ικανοποιείται ούτε ένα από τα αιτήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, που θα μπορούσε να βάλει κάποιο φρένο στις εκβιαστικές αξιώσεις των ιδιοκτητών, ενώ από την άλλη ανοίγει την πόρτα... για ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο στις μισθώσεις αυτού του είδους και αφήνει ακόμα περισσότερο, τους μικρέμπορους, στο έλεος της ασυδοσίας των ιδιοκτητών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χτες η Β. Παπανδρέου,με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές:

  • Η διάρκεια της μίσθωσης αυξάνεται από 9 σε 12 χρόνια για τις εμπορικές μισθώσεις και από 3 σε 12 χρόνια για τις επαγγελματικές (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κλπ.).
  • Η αποζημίωση στην περίπτωση άσκησης έξωσης καθορίζεται από 12 μέχρι 24 ενοίκια, κλιμακωτά, ανάλογα με το συντελεστή εμπορικότητας. Δηλαδή, 12 ενοίκια για συντελεστή έως 2,5% και για περιοχές που δεν έχει καθοριστεί αντικειμενική αξία, 18 για συντελεστή μέχρι 5% και 24 για συντελεστή μεγαλύτερο του 5%. Αυτή η ρύθμιση απέχει παρασάγγας από το πάγιο αίτημα των ΕΒΕ, η αποζημίωση να καθοριστεί στα 36 μισθώματα τουλάχιστον.
  • Ενα άλλο σημείο της "ευνοϊκής" ρύθμισης, που παρουσίασε με ανάλογο ύφος η υπουργός Ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά έτσι είναι, προβλέπει ότι: "αποκλείεται η άσκηση αγωγής λόγω της λήξης μετά την παρέλευση 5 ετών". Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι με τη λήξη της δωδεκαετίας, ο ιδιοκτήτης μπορεί από τη μια να μην ανανεώνει το συμβόλαιο και να το τρενάρει για πέντε χρόνια, εκβιάζοντας ταυτόχρονα τον έμπορο ενοικιαστή για αυξήσεις ανάλογα με τις ορέξεις του - ακόμα και με λεφτά κάτω από το τραπέζι λένε μερικοί - για να μην τον πετάξει στο δρόμο. Από το 17ο χρόνο και μετά, σύμφωνα με τη ρύθμιση "δεν μπορεί να ασκηθεί αγωγή λόγω λήξης της μίσθωσης". Μέχρι τότε, βέβαια, ο ιδιοκτήτης θα έχει καταφέρει να αποσπάσει λεφτά με ουρά!
  • Στις μισθώσεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ μπορεί να ανανεώνεται η σύμβαση με ελεύθερη διαπραγμάτευση με κατώτατο όριο το 10% της αντικειμενικής αξίας του μισθίου. Αυτό, όπως τονίζουν εκπρόσωποι των ΕΒΕ, δίνει "πάτημα" και στις μισθώσεις μεταξύ ιδιωτών για να προβάλουν οι ιδιοκτήτες εκβιαστικές αξιώσεις, για μισθώματα με κατώτατο όριο αυτό το ποσοστό. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6%.
  • Στις περιπτώσεις έξωσης από επαγγελματικής στέγη, δηλαδή ιατρεία, δικηγορικά γραφεία κλπ., ο ιδιοκτήτης πρώτον δεν καταβάλει καν αποζημίωση στην περίπτωση της έξωσης, με τη δικαιολογία ότι στους επαγγελματίες αυτούς έγινες μεγάλη... χάρη να τους αυξηθεί η διάρκεια μίσθωσης από 3 σε 12 χρόνια και δεύτερον σε αντίθεση με την εμπορική στέγη, μετά την έξωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση ίδιου επαγγέλματος (ιδιοχρησιμοποίηση).

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ