Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΑΦΙΝΑ - ΜΕΛ
Ξεπούλημα στο φόντο των διαπλεκομένων

Το μέλλον δυο ακόμη επιχειρήσεων του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων κρίνεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με βάση τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για την εκποίησή τους, στα πλαίσια αντίστοιχης κυβερνητικής απόφασης. Πρόκειται για την ΚΕΡΑΦΙΝΑ, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ειδών υγιεινής και τη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται η κατακύρωση της προσφοράς της εταιρίας ΝΕΟΚΑΤ για την ΚΕΡΑΦΙΝΑ, με το πρόσχημα της βελτίωσής της κατά 20 εκατ. δρχ. (430 εκατ. από 411 εκατ. της αρχικής)! Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και παράγοντες του ΟΑΕ γελούσαν, όταν ήρθε η συγκεκριμένη προσφορά που ήταν και η μοναδική στο σχετικό διαγωνισμό, ενώ, ψάχνοντας να βρουν την ταυτότητα της εταιρίας, κατέληξαν ότι πρόκειται για "αεριτζή". Προκειμένου όμως να ξεμπερδεύουν όπως - όπως, πλαισίωσαν τη ΝΕΟΚΑΤ και διάφοροι άλλοι "επιχειρηματίες", ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ και ΦΑΝΗΣ, δημιουργώντας μία κοινοπραξία, απαραίτητη μόνο και μόνο για να χρυσώσουν το χάπι του ξεπουλήματος. Ετσι, σήμερα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές και μία ακόμη κερδοφόρα επιχείρηση με υψηλά μερίδια αγοράς να περάσει στα χέρια ιδιωτών, χωρίς κανένα όρο και με τίμημα μόλις 430 εκατ. δρχ., καταβεβλητέα μάλιστα σε 7 δόσεις!

Στο μεταξύ, νέα "εμπλοκή" παρουσιάζεται στο θέμα της εκποίησης της ΜΕΛ. Μετά την απόρριψη της προσφοράς του Ζερίτη ως πλειοδότη, λόγω του ότι ήταν εκτός των όρων του διαγωνισμού, αποφασίστηκε να οριστεί νέος πλειοδότης ο αμέσως επόμενος, με βάση την προσφορά του, Κοσκινίδης και κλήθηκε να τη βελτιώσει, αφού δεν τηρούσε ούτε τα προσχήματα. Στο μεταξύ, υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά και μάλιστα με μεγαλύτερο τίμημα από του Κοσκινίδη, ο επιχειρηματίας Διαμαντίδης που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας του Χάρτου. Ετσι, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΟΑΕ εμφανίζονται να βρίσκονται σε δίλημμα μεταξύ των δύο, καθώς ο μεν πρώτος προσφέρει χαμηλότερο τίμημα, αλλά λόγω της δραστηριότητάς του παρέχει περισσότερα εχέγγυα για τη λειτουργία της επιχείρησης, ο μεν δεύτερος προσφέρει καλύτερο τίμημα, αλλά δεν έχει παραγωγική δραστηριότητα. Ετσι εκτιμάται ότι σήμερα ή θα αποφασιστεί η κατακύρωση της προσφοράς του Διαμαντίδη, ή να κληθούν εκ νέου και οι δύο για περαιτέρω βελτίωση των προσφορών τους.

Ωστόσο, το θέμα φέρεται να είναι περισσότερο απλό. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, στόχος μέσα από όλα αυτά είναι να περάσει και η ΜΕΛ στο γνωστό βιομήχανο Π. Ζερίτη. Η "εμπλοκή" αυτή φέρεται σχεδιασμένη, έτσι ώστε ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος και να πάμε σε δεύτερο με νέους όρους που θα εξυπηρετούν τις επιδιώξεις του Ζερίτη, ο οποίος θέλει να βάλει στο χέρι το ενεργητικό της εταιρίας, χωρίς να αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δε φημίζεται για την ευαισθησία του στο θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που εποπτεύει, επιβεβαιώνει ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό το παραπάνω σενάριο, που θέλει μάλιστα να έχει βάλει το ίδιο τον Διαμαντίδη να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά για να εξελιχθούν τα πράγματα αναλόγως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ