ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πάρτε συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα ΤΩΡΑ

Να προχωρήσει στη λήψη των αντιλαϊκών μέτρων τώρα σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις προτείνει στην κυβέρνηση το ΙΟΒΕ, ενώ διαγράφει το μέλλον των εργαζομένων υπό καθεστώς διαρκούς λιτότητας

Τη λήψη μέτρων τώρα, στην κατεύθυνση της απορύθμισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, με την υιοθέτηση των προτάσεων Σπράου, της υπονόμευσης της αγοράς εργασίας, με την προώθηση "ευέλικτων μορφών". Το πάγωμα όλων των δημοσίων δαπανών που δε συνδέονται με το δημόσιο χρέος και την άμυνα, καθώς και την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ολα αυτά τα "προτείνει" στην τετραμηνιαία έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ.

Προτείνει, μάλιστα, στην κυβέρνηση να προχωρήσει σήμερα στη λήψη των μέτρων αυτών, που - όπως υποστηρίζει - έχουν πολιτικό κόστος, αλλά υπάρχουνκαι τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές απέχουν περισσότερο από δύο χρόνια... ενώ της απονέμει τα εύσημα για την εισοδηματική πολιτική του 2,5% - μία μονάδα κάτω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, όπως αναφέρουν - στοιχείο που κατά τη γνώμη τους "αποτελεί σοβαρή ένδειξη των προθέσεων της οικονομικής πολιτικής, λόγω του υψηλού πολιτικού κόστους που το μέτρο αυτό συνεπάγεται".

Οσο για τους Ελληνες εργαζόμενους, το ΙΟΒΕ τούς συνιστά με τη ρεαλιστική ωμότητα που τον διακρίνει να συνηθίσουν με την ιδέα της διαχρονικής λιτότητας. Οπως αναφέρει η έκθεση μέχρι το 2001 θα πρέπει να εφαρμοστεί λιτότητα για να μπούμε στην ΟΝΕ, ενώ μετά το 2001 θα πρέπει να διατηρηθεί η λιτότητα, όπως άλλωστε προβλέπει και το "σύμφωνο σταθερότητας".

Αν και η έκθεση εκτιμά ότι οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας διαγράφονται θετικές, καθώς προβλέπεται άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας σε συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού και επιτοκίων, επισημαίνει όμως ότι οι εξελίξεις αυτές "δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων νομισματικών κρίσεων".

Εμμεσα θέτει θέμα υποτίμησης της δραχμής με την επισήμανση ότι "καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για τις τελικές αποφάσεις της ΟΝΕ, η ισοτιμία της δραχμής θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις αντιλήψεις της αγοράς για τη συμβατότητα μεταξύ εγχώριων και εξωτερικών οικονομικών συνθηκών".

Αναλυτικότερα, στην έκθεση γίνεται λόγος "για εκσυγχρονισμό του κράτους πρόνοιας, για να μπορέσει να εγγυηθεί ένα δεδομένο επίπεδο δωρεάν παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Ομως, πέραν αυτού του επιπέδου οι αποδέκτες θα πρέπει να συνεισφέρουν, τουλάχιστον μερικώς στο κόστος της επιπλέον βοήθειας".

Πρόκειται για τη γνωστή αντιδραστική πρόταση για τη διαμόρφωση της προνοιακής πολιτικής σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά και από εκεί και πέρα το τιμολόγιο!

Για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος απροκάλυπτα αναφέρουν ότι πρέπει "να μεταρρυθμιστεί στην κατεύθυνση των προτάσεων Σπράου", ενώ για την αγορά εργασίας επισημαίνουν "ότι πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, για να διευκολύνει την κίνηση των εργαζομένων!". Ο κατακλυσμός μέτρων που προτείνουν σε βάρος των εργαζομένων, δεν τους εμποδίζει να ζητήσουν μείωση των φόρων στο παραγωγικό κεφάλαιο, καθώς αυξάνει ο διεθνής ανταγωνισμός!

ΓΣΕΒΕΕ
Νέο χτύπημα στην επαγγελματική στέγη, το σχέδιο νόμου

Ενα ακόμα χτύπημα για τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους, είναι το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική στέγη, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ειδικότερα, όπως τονίζει η Συνομοσπονδία, με το νέο σχέδιο νόμου απορρίπτονται όλα σχεδόν τα αιτήματα της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ από την άλλη δίνονται νέα προνόμια στους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα:

  • Απορρίφτηκε το αίτημα των ΕΒΕ για ελάχιστη αποζημίωση τα 36 ενοίκια και καθιερώνεται κλιμακωτή αποζημίωση 12 - 24 ενοίκια ανάλογα με την εμπορικότητα.
  • Απορρίφτηκε το αίτημα για ορισμό του χρονικού περιθωρίου άσκησης του δικαιώματος έξωσης στους 6 μήνες μετά τη λήξη της μίσθωσης και αυτόματη ανανέωση της σύμβασης μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού. Αντί γι' αυτό, δίνεται στους ιδιοκτήτες απεριόριστο δικαίωμα έξωσης μετά τη λήξη και επιπλέον τούς χαρίζεται ολόκληρη η αποζημίωση εάν δεν ασκήσουν αυτό το δικαίωμα μέσα σε πέντε χρόνια. Είναι ν' αναρωτιέται κανείς, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ πώς η κυβέρνηση μέσα σε μια διάταξη κατάφερε να νομιμοποιήσει τον συνεχή εκβιασμό της ιδιοκτησίας με την έξωση, το απεριόριστο χρονικό δικαίωμα για άσκηση έξωσης και την επιβράβευση αυτού του δικαιώματος με χάρισμα την αποζημίωση. Αυτό, υπογραμμίζεται, πρακτικά σημαίνει ότι η ιδιοκτησία μπορεί σε συνεχή βάση να αυξάνει εκβιαστικά το ενοίκιο με τρόπο που στο τέλος της πενταετίας να έχει εισπράξει τον "αέρα" που επιδιώκει, να απαλλαγεί χωρίς αποζημίωση από τον ενοικιαστή και να ξαναεισπράξει τον "αέρα" από νέο ενοικιαστή. Υπολογίζοντας ότι το δικαίωμα αυτό ισχύει για τις μισθώσεις που έληξαν από τις 31 Αυγούστου 1995 και μετά, αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά η ιδιοκτησία θα αρχίσει να τα καρπώνεται από το 2000.
  • Το προτεινόμενο ελάχιστο μίσθωμα 10% επί της αντικειμενικής αξίας για ακίνητα του Δημοσίου και ΝΠΔΔ συμπαρασύρει σε ανάλογο επίπεδο και το σύνολο των μισθώσεων.
  • Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, στο σχέδιο νόμου δίνεται ουσιαστικά το δικαίωμα της χρήσης του μισθίου για ίδια με την προηγούμενη δραστηριότητα.
ΚΕΡΑΦΙΝΑ - ΜΕΛ
Οριστικά υπό τον έλεγχο ιδιωτών

Σε ιδιώτες περνούν οριστικά οι εταιρίες του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) "Κεραφίνα" και ΜΕΛ, στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και της απόφασης για διάλυση του ΟΑΕ το 1998. Χτες το ΔΣ του ΟΑΕ υπέγραψε συμβάσεις για τη μεν ΚΕΡΑΦΙΝΑ, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ειδών υγιεινής, με την εταιρία ΝΕΟΚΑΤ, για τη δε χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ με τη "Διαμαντίδης ΑΕ". Η ΚΕΡΑΦΙΝΑ πουλήθηκε έναντι τιμήματος 430 εκατ. δρχ. καταβλητέου σε 7 ετήσιες δόσεις με προκαταβολή 150 εκατ. δρχ. και δέσμευση για επενδύσεις ύψους 700 εκατ. δρχ. σε μία τριετία. Η ΜΕΛ, έναντι τιμήματος 2,172 δισ. δρχ. καταβλητέου σε 5 ετήσιες δόσεις με προκαταβολή 1,582 δισ. δρχ. και δέσμευση για επενδύσεις ύψους 2,4 δισ. δρχ.

Ενδεικτικό της λογικής που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι για την ΚΕΡΑΦΙΝΑ οι ίδιοι οι αρμόδιοι ανεπίσημα δηλώνουν ότι η προσφορά δεν ήταν ικανοποιητική, αλλά ήταν η μοναδική και δεν είχαν άλλα περιθώρια. Οσο για τη ΜΕΛ, φαίνεται ότι η μάχη των "διαπλεκόμενων" θα συνεχιστεί και μετά την πώλησή της. Η εταιρία "Κοσκινίδης ΑΕ", που ήταν και ο πρώτος πλειοδότης μετά τη "Ζερίτης", η οποία απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνει ότι η προσφορά της ήταν καλύτερη από αυτή της "Διαμαντίδης ΑΕ", αλλά ο ΟΑΕ την αγνόησε. Δεν αποκλείει δε την περίπτωση να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΑΕ, διεκδικώντας την επιχείρηση.

ΓΕΝΑΡΗΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1997
Αυξημένος 2,5% ο τζίρος στην αγορά

Αύξηση 2,5% παρουσίασε ο τζίρος στην αγορά στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 1997, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί καθόλου δείγμα συνολικής αναθέρμανσης της αγοράς, αφού τα καθημερινά λουκέτα που μπαίνουν στα μικρομάγαζα και το τρομακτικό ύψος στο οποίο έχουν φτάσει τα"φέσια" αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Την ίδια εικόνα εμφανίζει και αυτές τις μέρες η αγορά, η οποία - παρά το γεγονός ότι διανύουμε εορταστική περίοδο - παραμένει "παγωμένη" με σημαντική πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι όπως ομολογούν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εμπόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η αύξηση κατά 2,5% του γενικού δείκτη στο σύνολο της χώρας το παραπάνω εννιάμηνο, οφείλεται στην αύξηση που παρουσίασαν όλοι οι δείκτες και συγκεκριμένα οι δείκτες διατροφής (0,2%), ένδυσης - υπόδησης (3,3%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (7,8%) και λοιπών ειδών (2,4%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

  • Στην περιφέρεια πρωτεύουσας η λαϊκή κατανάλωση παρουσίασε στο παραπάνω διάστημα επίσης αύξηση κατά 2,5%,λόγω της αύξησης των δεικτών ένδυσης - υπόδησης (2,4%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (8,2%), λοιπών ειδών (2,4%), ενώ μείωση κατά 0,8% παρουσίασε ο δείκτης διατροφής.
  • Στην υπόλοιπη χώρα ο τζίρος εμφάνισε αύξηση κατά 2,6%,εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση των δεικτών διατροφής (0,3%), ένδυσης - υπόδησης (6%), επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (7,5%) και λοιπών ειδών (2,3%). Τέλος, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν για το Σεπτέμβρη του 1997 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μία αύξηση του τζίρου κατά 5,7% στο σύνολο της χώρας, κατά 9,9% στην περιφέρεια πρωτεύουσας και κατά 3,3% στην υπόλοιπη χώρα.
Κλητεύσεις για τη "ΔΕΛΤΑ"

Σε απολογία έχουν κληθεί από τον τακτικό ανακριτή Κ. Γκανιάτσο πάνω από 20 άτομα, που κατηγορούνται για το σκάνδαλο της "ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακής ΑΕ" στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σχηματιστεί 25 δικογραφίες για την υπόθεση αυτή, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι τα μέλη του ΔΣ της εν λόγω χρηματιστηριακής εταιρίας και πολλοί επενδυτές. Μάλιστα, έχουν σταλεί ήδη οι πρώτες κλήσεις προς απολογία και οι κατηγορούμενοι ζήτησαν προθεσμία για τις 20/1/98.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ