ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΓΑ
Καθυστερούν λόγω "μαύρης τρύπας" του προϋπολογισμού

Ποσό 16,2 δισ. δρχ. έπρεπε να καταβάλει η κυβέρνηση σε 60.000 δικαιούχους, αλλά αποφάσισε να δώσει... παράταση για το νέο έτος

Τα αναδρομικά του 1997 από τα πολυτεκνικά επιδόματα 60.000 οικογενειών "θυσιάζει" Χριστουγεννιάτικα η κυβέρνηση, για να μπαλώσει... τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού!

Το υπουργείο Οικονομικών χωρίς κανένα ενδοιασμό έκοψε 16,2 δισ. δραχμές, που ήταν το ποσό των αναδρομικών από τις αρχές του 1997 για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού και ισόβιας σύνταξης) τα οποία έπρεπε να πάρουν 60.000 δικαιούχοι, με βάση το σχετικό νόμο, από τις αρχές του Δεκέμβρη. Αντί να δώσει 35 δισ. δραχμές στο ΟΓΑ, έδωσε μόλις 19 δισ. που αρκούσαν για να πληρωθούν μόνο τα πολυτεκνικά επιδόματα του διμήνου Νοέμβρη - Δεκέμβρη, σε όσους η κυβέρνηση έκρινε δικαιούχους. Ο λόγος που το έκαναν αυτό οι αρμόδιοι οικονομικοί υπουργοί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι για να χρησιμοποιηθεί το ποσό των 16,2 δισ. δραχμών, ώστε να καλυφθεί το άνοιγμα προϋπολογισμού του 1997, για το οποίο σε τελική ανάλυση δε φταίνε σε τίποτα οι πολύτεκνοι, αλλά ευθύνεται καθαρά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ετσι οι 60.000 δικαιούχοι πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ, που περίμεναν μήνες στη σειρά για να πάρουν τα αναδρομικά, - επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε στις αρχές του χρόνου να θέσει κατά άδικο και παράλογο τρόπο εισοδηματικά όρια για τη συνέχιση της καταβολής των παραπάνω επιδομάτων - βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι πληρώνονται μόνο για το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Η έκπληξή τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη αφού τα προηγούμενα δίμηνα σε όσους ολοκληρώνονταν ο έλεγχος των φακέλων για τα εισοδηματικά όρια, δίνονταν τα αναδρομικά που δικαιούνταν.

Και δικαιολογημένα η αγανάκτησή τους έγινε διπλή, αφού πρόκειται για φτωχές πολύτεκνες οικογένειες που περίμεναν πώς και πως τα χρήματα αυτά ενόψει των Χριστουγέννων. Να σημειωθεί ότι τα ποσά των αναδρομικών κατά δικαιούχο, ξεκινούν από 150.000 δραχμές και φτάνουν τις 500.000 δραχμές. Στις επίμονες ερωτήσεις τους για το τι έχει συμβεί, η δικαιολογία που άκουγαν από τους αρμοδίους του ΟΓΑ ήταν ότι δεν υπάρχουν λεφτά και πως θα πάρουν τα αναδρομικά το Φλεβάρη. Πράγμα που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, αφού εκτιμάται ότι τα 16,2 δισ. δραχμές θα δοθούν από τον ερχόμενο Απρίλη και μετά. Φαίνεται ότι κάποιοι "εκσυγχρονιστές" στην κυβέρνηση θα σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερα να δώσουν τα αναδρομικά το Πάσχα...

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Συνεχίζουν αποφασισμένοι μέχρι τη νίκη

Εδώ και 19 μέρες έχουν καταλάβει τη σχολή τους, διεκδικώντας άμεση πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού

"Η μόρφωσή μας είναι δικαίωμα και αγωνιστικά θα την κατακτήσουμε. Τα όνειρά μας δεν εξαγοράζονται με ένα επιδοματάκι, ούτε με ένα ρουσφέτι κάποιου διορισμού".

Αυτό τόνισαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Καλλιθέας, που βρίσκονται στην 19η μέρα κατάληψης του σχολείου τους, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού και νοσηλεύτριας, γιατί στο Κέντρο φοιτούν οικότροφοι μαθητές που κάνουν ειδικές θεραπείες. Ζητούν, επίσης, να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους από και προς το ΚΕΑΤ, καθώς και την ανάληψη από το υπουργείο Παιδείας όλων των ζητημάτων που αφορούν την εκπαίδευση.

Οι μαθητές κατήγγειλαν τον πρόεδρο του Κέντρου Γερ. Μαρκέτο,γιατί έκοψε την τροφοδοσία των μαθητών από την πρώτη μέρα της κατάληψης, προκειμένου να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν. Κι όλα αυτά, όταν από τα ασφαλιστικά ταμεία τους καταβάλλονται κανονικά τα επιδόματα τροφοδοσίας στη σχολή! Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος,γραμματέας της Μαθητικής Κοινότητας του ΚΕΑΤ, υπογράμμισε: "Χτες μας έκλεισαν τις σχολές, μας έδιωξαν τους καθηγητές. Σήμερα κόβουν τη διατροφή των μαθητών, ακόμη και των οικότροφων μαθητών από την επαρχία...".

Μέχρι στιγμής, οι αλλεπάλληλες επαφές των μαθητών με εκπροσώπους των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, καθώς όλοι οι αρμόδιοι μίλησαν μόνο για κάποιες "προσωρινές λύσεις", με στόχο να τελειώσει "ήρεμα" η φετινή σχολική περίοδος.

Ο Γρηγόρης Τάτσης,πρόεδρος της Μαθητικής Κοινότητας του ΚΕΑΤ, είπε χαρακτηριστικά: "Επειδή δε ζητούμε ελεημοσύνη και διεκδικούμε με αγώνες το δικαίωμά μας στη μόρφωση, μας αποκαλούν "υποκινούμενους", "παράλογους" και "ανώριμους"".

Οι μαθητές του ΚΕΑΤ υπογράμμισαν πως η ποιότητα ζωής αυτών που μένουν στο οικοτροφείο δεν είναι καθόλου καλή, αφού το κτίριο που στεγάζονται είναι πολύ παλιό και έχει σοβαρές ελλείψεις. Τα εποπτικά μέσα για τους τυφλούς μαθητές και τους καθηγητές στο σχολείο είναι ανύπαρκτα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι είδος πολυτελείας, ενώ οι γραφομηχανές "Braille", απαραίτητες για την εκπαίδευση των τυφλών, μετριούνται στα δάχτυλα.

"Η πλειοψηφία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "στηρίζουν" προφορικά τον αγώνα μας, όταν, όμως, τους ζητάμε να πάρουν επίσημα θέση, τότε κάνουν πίσω", δήλωσε ο Π. Μαρκοστάμος.

"Ξέρουμε ότι δίπλα μας έχουμε μόνο τους γονείς μας και τους κοινωνικούς φορείς της Καλλιθέας, που, από την πρώτη στιγμή, στάθηκαν στο πλευρό μας", επισήμανε ο Γρ. Τάτσης. Και κατέληξε, δηλώνοντας αποφασιστικά πως οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. "Ο καινούριος χρόνος θα μας βρει στο σχολείο μας, αν δε λάβουμε γραπτές εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματά μας", είπε χαρακτηριστικά.

ΚΡΗΤΗ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού των αγροτών

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας).-

Συγκέντρωση για το "θεαθήναι" οργάνωσε προχτές βράδυ η "πράσινη" διοίκηση της ΟΑΣ Νομού Ηρακλείου, αφού τα στελέχη που είχε καλέσει δεν κατέληξαν σε κάποιο διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων τους. Αναλώθηκαν και πάλι στη συζήτηση των προβλημάτων, ενώ το θέμα της συγκέντρωσης ήταν η διοργάνωση τρόπων αντίδρασης στην καταστροφική πολιτική του υπουργείου Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συγκέντρωση έγινε με τη συμμετοχή προέδρων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών του νομού, ενώ από πλευράς δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων παραβρέθηκαν μόνο οι πρόεδροι των ΕΑΣ Ηρακλείου και Πεζών. Οι μόνοι που μίλησαν για κινητοποιήσεις ήταν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και των Αρχανών, που δεν έλαβαν όμως καμία απάντηση από τους "ελεγχόμενους" συνδικαλιστές του κυβερνώντος χώρου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΑΣ Αρχανών, Ζαχαρίας Καλαθάκης,τόνισε στην ομιλία του, ότι "με συσκέψεις και παρασυσκέψεις δε γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να δουλέψουμε ως συνδικαλιστές για να προωθήσουμε τα αιτήματά μας και όχι ως δοσίλογοι της τάξης μας"... Ο συνδικαλιστής κάλεσε τα αγροτικά στελέχη του νομού να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που θα κάνουν οι αγρότες στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής και των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και των Αρχανών.

Σε ανακοίνωσή της επίσης η "Λαϊκή Ενότητα" Νομού Χανίων καταγγέλλει τη βιομηχανία συσκέψεων, σεμιναρίων και συμποσίων που έχουν στήσει τα αγροτικά στελέχη και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και κυρίως τη διέξοδο του αγώνα. "Τα στελέχη και τα μέλη της ΛΑΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, έχουν τη θέληση και την αγωνιστική διάθεση και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ικανοποίηση με αγωνιστικό τρόπο, των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών".

13Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Γιορτή στην πλατεία

Στην πλατεία Κύπρου, στην Καλλιθέα, θα πραγματοποιήσουν τη σχολική γιορτή για τα Χριστούγεννα, οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου, αύριο στις 12 μ. Μετά το τέλος της γιορτής, οι γονείς αποφάσισαν, να κλείσουν την οδό Δαβάκη στο ύψος της πλατείας Κύπρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη και υποκριτική στάση του προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ψαρού και του δημάρχου Καλλιθέας Γ. Κυριόπουλου να φροντίσουν, ώστε να παραχωρηθεί χώρος που να μεταστεγάσει το σχολείο, σε ενιαίο συγκρότημα με πρωινή βάρδια το συντομότερο.

Για 19η μέρα, συνεχίζουν την κατάληψη οι μαθητές του ΚΕΑΤ Καλλιθέας, διεκδικώντας έτσι το δικαίωμά τους στη μόρφωση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ