ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΙΝΤΟΝ - ΓΙΛΜΑΖ
Πλήρης σύμπτωση απόψεων

Πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ.

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον και τον αντιπρόεδρο, Αλ Γκορ.

"Ο Πρόεδρος Κλίντον και εγώ είχαμε πολύ καρποφόρες και λεπτομερείς συζητήσεις" πάνω σε διμερή και γενικά θέματα, δήλωσε ο κ. Γιλμάζ στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Λευκό Οίκο και πρόσθεσε πως υπήρξε "πλήρης σύγκλιση απόψεων" σε όλα τα θέματα, στα οποία αναφέρθηκαν κατά τις συνομιλίες.

Ολοκληρώνοντας τις σύντομες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να "σημειωθεί πρόοδος στη χώρα του, τόσο στον εκδημοκρατισμό, όσο και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικλ Μακέρι, είχε τονίσει πως η συνάντηση εξελίσσεται "πάρα πολύ ικανοποιητικά" και πως η Ουάσιγκτον βλέπει "το μέλλον της Ευρώπης, με την Τουρκία στους κόλπους της".

"Μπόινγκ 737 - 800" και "Απάτσι"

Η έγκριση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, αλλά και του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσου για την παραχώρηση στην Τουρκία της άδειας εισαγωγής των ελικοπτέρων "Απάτσι", που η αξία τους φθάνει περίπου τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό "από τις δηλώσεις προθέσεων που θα κάνουν οι Τούρκοι στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων", δήλωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, κ. Σάντι Μπέργκερ.

Παρουσία του αντιπροέδρου Αλ Γκορ, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμενόταν να υπογράψει συμβόλαιο αγοράς από την Τουρκία 26 αεροσκαφών "Μπόινγκ 737 - 800", αξίας 830 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χριστούγεννα με... δανεικά

Το κακό παράγινε. Δε φτάνει ότι έχουν τρελάνει τους εργαζόμενους με τις αλλεπάλληλες τσουχτερές αυξήσεις των φόρων, τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων για κοινωνικούς σκοπούς, την εφαρμογή εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας, οι "εκσυγχρονιστές" της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ προκαλούν κι από πάνω. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνουν οι θέσεις και απόψεις που διατύπωσαν προχτές η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου (εκ των πρωτεργατών του "εκσυγχρονισμού" του ΠΑΣΟΚ) και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (φόρεσε τη μάσκα του "εκσυγχρονιστή" για να κρατήσει την καρέκλα του και όσα αυτή του προσφέρει). Με τις θέσεις και απόψεις που διατύπωσαν τα δύο επίλεκτα στελέχη της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ, επιχείρησαν να εμφανίσουν την κατάσταση "ρόδινη". Ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλησαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα περάσουν φέτος καλύτερες γιορτές από πέρσι! Και για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους, πρόβαλαν το... αδιάσειστο επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκαν φέτος σημαντικά, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια τετραμελή οικογένεια ακρίβυνε μόλις 0,9%!

Ο μέχρι πρόσφατα "χαμογελαστός" υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής - κατά τη διάρκεια συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού - ότι και φέτος τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν για να ζητήσει στη συνέχεια από τους μισθωτούς και συνταξιούχους "αυτοσυγκράτηση" στις μισθολογικές αυξήσεις! Φαίνεται ότι ο κ. Παπαντωνίου, έχει μπερδέψει τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων με τις προκλητικά μεγάλες αυξήσεις που εμφάνισαν και φέτος τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων (είχαμε και περιπτώσεις πάνω από 100%) ή οι αποδοχές των βουλευτών, των υπουργών και υφυπουργών (που από την 1η Γενάρη 1997 αυξήθηκαν πάνω από 83%).

Ανάλογα προκλητική, ήταν και η "εκσυγχρονίστρια" υπουργός Ανάπτυξης, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί την ακρίβεια στην αγορά... οφθαλμαπάτη. Η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι για να στρώσει το "χριστουγεννιάτικο τραπέζι" μια τετραμελής οικογένεια, αρκούν 25.861 δραχμές! Οι υπολογισμοί της κυρίας υπουργού, ήταν ακριβείς μέχρι τελευταίας δραχμής. Οι πίνακες που μοίρασε στους δημοσιογράφους έλεγαν ότι το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δε θα είναι ούτε 25.860 ούτε 25.862, αλλά ακριβώς 25.861 δραχμές. Και για να τεκμηριώσει τον αστήρικτο ισχυρισμό της, η κυρία υπουργός, καθόρισε την ποσότητα και την ποιότητα των διαφόρων εμπορευμάτων που μπορούν να αγοράσουν οι εργαζόμενοι (πόσα γραμμάρια ρύζι, πόσα γραμμάρια φέτα, πόσα κιλά γαλοπούλα κλπ.), ώστε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού να μην ξεπεράσει τις 25.861 δραχμές.

Αν όμως, η κατάσταση ήταν τόσο ρόδινη για τους εργαζόμενους, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν τα δύο συγκεκριμένα - και όχι μόνο - στελέχη της κυβέρνησης, τότε εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Γιατί οι τράπεζες ξοδεύουν τόσες δεκάδες εκατομμύρια, προκειμένου να διαφημίσουν τα "εορτοδάνεια"; Μήπως γιατί, το δώρο Χριστουγέννων - που κάποτε πράγματι "ζέσταινε" κάπως τις τσέπες των εργαζομένων και τους επέτρεπε να στρώσουν ένα γιορτινό τραπέζι - έχει "φαγωθεί" από την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας;

Προσφυγές κατά της Ελλάδας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .-

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά της Ελλάδας και άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τρεις περιπτώσεις παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, διότι η ελληνική νομοθεσία δίδει στο υπουργείο Οικονομικών την αρμοδιότητα της επιβολής κατώτατης τιμής λιανικής πώλησης του επεξεργασμένου καπνού, κατά παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 95/59/CE.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία της προσφυγής της κατά της Ελλάδας διότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει μέτρα και προγράμματα για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τις μεταχειρισμένες μπαταρίες και τους συσσωρευτές που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Τέλος, η Επιτροπή ανακοίνωσε την αποστολή αιτιολογημένων γνωμών (προδικαστικό στάδιο) κατά της Ελλάδας και έξι άλλων κρατών - μελών για μη συμμόρφωση στις κοινοτικές διατάξεις που αφορούν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που συνεπάγεται η καύση επικίνδυνων λυμάτων και αποβλήτων.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στήριξη των θεραπευτικών κοινοτήτων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε χτες με τον Γ. Νοταρά και τον Μπ. Πουλόπουλο,πρόεδρο και διευθυντή του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Η αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για τις θέσεις του ΚΕΘΕΑ και την ανάγκη στήριξης των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενώ έγινε και γενικότερη συζήτηση για το κρίσιμο αυτό θέμα, λόγω και της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, μέσω του ΟΚΑΝΑ που προβάλλει ως δήθεν λύση τη μεθαδόνη, θέτει σοβαρά εμπόδια στις θεραπευτικές κοινότητες και κλείνει επίσης τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεών τους, σε επίπεδα πολύ κάτω από τις λειτουργικές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ