ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στα πρόθυρα διάλυσης η Λάρισα

Ολυμπιακός - Σπόρτιγκ στις 17.00

Στο Φάληρο πέφτει σήμερα η αυλαία της 12ης αγωνιστικής. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στις 17.00 τον Σπόρτιγκ, φιλοδοξώντας να επιστρέψει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Από τους άλλους αγώνες, αίσθηση προκάλεσε η νίκη της Δάφνης επί του Αρη με 73 - 70. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπορεί να ξεπέρασε θριαμβευτικά το εμπόδιο της Μανρέσα στο Κύπελλο Κόρατς, δεν κατάφερε όμως να λύσει και τα οικονομικά της προβλήματα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αργά χτες αναμένονταν εξελίξεις σε διοικητικό επίπεδο. Με το ένα πόδι στην Α2 κατηγορία βρίσκεται η Λάρισα. Η ομάδα της Θεσσαλίας ηττήθηκε εντός έδρας από τον Απόλλωνα Πάτρας, χάνοντας κάθε ελπίδα παραμονής στην κατηγορία. Ηδη παραιτήθηκε ο Μ. Κυρίτσης, ενώ τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν τη διοίκηση σε ρήξη με τους Αμερικανούς της ομάδας Λ. Κόλεμανς και Σ. Θριτ. "Τίποτα δε λειτουργούσε σωστά. Δεν υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα στην ομάδα και τη διοίκηση. Δεν υπήρχε οργάνωση. Δεν υπήρχαν χρήματα", δήλωσε ο Μ. Κυρίτσης δικαιολογώντας την αποχώρησή του. Χρόνια τώρα η Λάρισα ζούσε το δράμα της παραμονής μεταξύ των ισχυρών, όμως η επιμονή της διοίκησης στο καταδικασμένο σενάριο που θέλει πρωταγωνιστές τους ξένους, τους Κοινοτικούς και τους λεγεωνάριους, έφερε και μαθηματικά το σύλλογο στα όρια της καταστροφής. Δυσκολότερα από ό,τι δείχνει το τελικό 72 - 62, η ΑΕΚ πέρασε το εμπόδιο του Πανιωνίου στη Ν. Σμύρνη. Κορυφαίος της ομάδας του Ιωαννίδη ο Ιάκωβος Τσακάλοφ ή Τσακαλίδης, που σύμφωνα με τον προπονητή του θα αφήσει εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οπως τόνισε ο Γ. Ιωαννίδης, ο Τσακάλοφ έμαθε το μπάσκετ τους τελευταίους 18 μήνες στην Ελλάδα, καθώς στη Ρωσία ασχολούνταν με την κολύμβηση, παρά τα 217 εκατοστά του.

ΒΟΛΕΪ
Παιδιά με ατσάλινα χέρια!

Η Εθνική ομάδα με δυο νίκες και μια ήττα κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

ΛΑΜΙΑ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΟΥΣΤΑ).-

"Παρών" φώναξε στο τέλος της χρονιάς το ελληνικό βόλεϊ μέσω της Εθνικής ομάδας των ανδρών, που από χτες φιγουράρει πλέον στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να πάρει τη δεύτερη προνομιούχο θέση του προκριματικού ομίλου της Λαμίας πίσω από την αήττητη Γιουγκοσλαβία. Αυτές οι δυο χώρες είναι που πήραν και το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στο χτεσινό αγώνα η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία με 3 - 0 (15 - 9, 15 - 10, 15 - 13) και κατατάχθηκε δεύτερη, αλλά ο στόχος όμως είχε ήδη επιτευχθεί από την Κυριακή όταν νίκησε τους Γάλλους.

Ετσι λοιπόν το χτεσινό παιχνίδι το μόνο που θα έκρινε ήταν η πρώτη θέση. Πιο αποφασισμένοι οι Γιουγκοσλάβοι, κατάφεραν να φτάσουν στο στόχο τους απέναντι στους Ελληνες παίκτες, που έπαιξαν χαλαρά.

Ο καθοριστικός αγώνας

Αποφασισμένοι να τελειώσουν την υπόθεση πρόκριση μπήκαν στον κρίσιμο αγώνα με τη Γαλλία οι διεθνείς μας, αφού ήξεραν πολύ καλά ότι το παιχνίδι της Κυριακής αποτελούσε το πιο σημαντικό βήμα για την πρόκριση.

Μπροστά σε τρεις χιλιάδες θεατές, που δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα, οι παίκτες του Στέλιου Καζάζη κατάφεραν να επιβληθούν των Γάλλων με 3 - 1 (15 - 10, 15 - 12, 15 - 9, 16 - 14) και έτσι να σφραγίσουν το εισιτήριο της πρόκρισης στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Οι διεθνείς μας αν και έχασαν το πρώτο σετ εντούτοις με τη βοήθεια και του κόσμου βρήκαν εκείνα τα ψυχικά αποθέματα που χρειάζονταν ώστε να φτάσουν στη μεγάλη νίκη.

Βέβαια παραλίγο το παιχνίδι να οδηγηθεί στη ρώσικη ρουλέτα του τάι - μπρέικ, αφού στο τρίτο σετ οι Γάλλοι που έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί έφτασαν μια ανάσα πριν την ισοφάριση, αφού προηγήθηκαν με 14 - 11.

Ομως οι Ελληνες παίκτες με τεράστια ψυχραιμία και με ηγέτη τον Νίκο Σαμαρά και τις ενέργειές του κατάφεραν να πάρουν το σετ με 16 - 14 και να τελειώσουν τον αγώνα.

Ο Σαμαράς με τα φαρμακερά του σερβίς ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη στην Εθνική μας, αφού ήταν το μόνο αντίδοτο στην πολύ καλή υποδοχή των Γάλλων.

ΕΛΛΑΔΑ: Γκιούρδας 4,5+16,5, Χατζηαντωνίου 5,5+19,5, Κουρνέτας 1,8+1, Σαμαράς 17+20, Κοβάτσεφ 2,5+6, Μητρούδης 2,5+8,5, (εξάδα) Αθανασιάδης, Παπάζογλου, Μποζίδης 0,8+0, Μπάεφ 3+14,5.

ΓΑΛΛΙΑ: Γιοκό 4,8+21,8, Μένο 4+8,5, Καπέ 4,5+19,5, Γκρανβάνκα 7+8, Μαρκέ 3+10, Σαμπερτέν 1,5+4,5 (εξάδα), Ερπέ 1+2,5, Πατέ 1+1, Ντανκέν Σαντζέζ.

Στην πρεμιέρα των αγώνων το Σάββατο η Εθνική μας έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στη Σουηδία που τη νίκησε με 3 - 0 (15 - 8, 15 - 6, 15 - 10). Τα άλλα αποτελέσματα του προκριματικού ομίλου της Λαμίας ήταν: Γιουγκοσλαβία - Γαλλία 3 - 0, Γιουγκοσλαβία - Σουηδία 3 - 1, Γαλλία - Σουηδία 3 - 0 (15 - 8, 15 - 9, 15 - 6).

Επέστρεψε ο μικρός

Αίσιο τέλος για τον Ολυμπιακό είχε το σίριαλ Παπανικολάου. Ο νεαρός μπασκετμπολίστας, βλέποντας ότι χάνει τη μία μετά την άλλη τις δικαστικές υποθέσεις, υποχρεώθηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα για να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ. Λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΣΑΚ, στην οποία είχε προσφύγει ο Ολυμπιακός ζητώντας διακοπή συμβολαίου, ο παίκτης έκρινε ότι δεν είχε πλέον κανένα επιχείρημα για να συνεχίσει την κόντρα με τους "ερυθρόλευκους" και την παραμονή του στην Κίντερ Μπολόνια. Την Κυριακή το βράδυ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον προπονητή του Ολυμπιακού κι αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά μέχρι το 2002. Η επιστροφή του Παπανικολάου, που έχει δικαίωμα συμμετοχής ακόμα και στο σημερινό παιχνίδι με το Σπόρτιγκ, δυναμώνει αφάνταστα τον Ολυμπιακό στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Παράλληλα λύνει ένα από τα προβλήματα του Π. Γιαννάκη, ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος των Αθηνών.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Πρωταθλητής ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε με 49 βαθμούς πολυνίκης σύλλογος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Ρόδο. Οι "πράσινοι" κατέκτησαν 2 χρυσά και 4 χάλκινα μετάλλια, έναντι 2 - 2 - 1 της ΑΕΚ και 2 - 1 - 0 της ΑΕ Ποντίων. Οι νικητές κατά κατηγορία: 48κ: Βασιλείου (Απόλλων Αθ.), 51κ: Ψάρρας (Ηρακλή), 54κ: Μικαελιάν (ΑΕΚ), 57κ: Γεωργιάδης (ΑΕΠ), 60κ: Ρ. Παλιάνι (Αρης Ν.), 63,5κ: Σ. Παλιάνι (Αρης Ν.), 67κ: Κοτάκος (Σ. Β. Α. Λάρισας), 71κ: Γιαννούλης (Πρέβεζα), 75κ: Μουρατίδης (ΑΕΠ), 81κ: Ασλανίδης (Καλαμαριά), 91κ: Τζαβάρας (ΠΑΟ), +91κ: Βασιλικός (ΠΑΟ). Τους αγώνες παρακολούθησε ο Κουβανός χρυσός Ολυμπιονίκης το 1972, 1976 και 1980 Θ. Στίβενσον καθώς και οι συμπατριώτες του Φ. Σαβόν και Αλτ. Σαγγάρα. Ο τελευταίος που είναι γερουσιαστής στην πατρίδα του και θεωρείται από τους κορυφαίους τεχνικούς στον κόσμο δίδαξε σε σεμινάριο προπονητών.

Οι Θ. Μπογίδας και Γ. Χατζηαντωνίου βοήθησαν τα μέγιστα την εθνική να

Οι Θ. Μπογίδας και Γ. Χατζηαντωνίου βοήθησαν τα μέγιστα την Εθνική να μπει στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας

ΠΟΛΟ
Σημάδια βελτίωσης

Δείγματα προόδου στην απόδοσή της έδειξε η Εθνική ομάδα των ανδρών που πραγματοποίησε το τελευταίο τεστ πριν τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Περθ.

Στο 4εθνές τουρνουά που έγινε το Σαββατοκύριακο στο κλειστό του ΟΑΚΑ η Εθνική μας υπέστη δυο ήττες από Κροατία με 7 - 10 και από την Ισπανία με 5 - 9, ωστόσο οι παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη έδειξαν σαφώς πιο βελτιωμένοι σε σχέση με την αρχή της προετοιμασίας τους.

Εξάλλου σαφώς καλύτερη εμφάνιση από τους άνδρες πραγματοποίησε η εθνική γυναικών η οποία κατέλαβε την 3η θέση στο διεθνές τουρνουά του Παλέρμο αφού νίκησε τη Γερμανία με 8 - 5, αλλά το Σάββατο είχε ηττηθεί από την Ιταλία με 10 - 9.

  • Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος εκλέχτηκε για μια ακόμη φορά πρόεδρος της ΕΚΟΦ αφού στις εκλογές της Κυριακής το μοναδικό ψηφοδέλτιο για την προεδρία απέσπασε την προτίμηση 125 ψηφοφόρων από τους 145 που ψήφισαν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ