ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στην ουρά για μια κονσέρβα...

Ανεργοι ναυτεργάτες περίμεναν και χτες από την εκκλησία ένα μικρό χριστουγεννιάτικο "δώρο", λίγο ψωμί, μια κονσέρβα...

Ο ένας πίσω από τον άλλον, στριμωγμένοι πάνω στη στενή σκάλα που κατέληγε στο υπόγειο της εκκλησίας, περίμεναν για να παραλάβουν το χριστουγεννιάτικο δώρο τους. Ενα μικρό τσουρέκι, μια κονσέρβα, λίγο τυρί και ένα κουτάκι μπίρα. Με το κεφάλι σκυφτό και το πρόσωπο σκοτεινιασμένο, έπαιρναν την μπλε πλαστική σακούλα που περιείχε το ...δώρο. Ενα δώρο, που τους γέμιζε ντροπή και αγανάκτηση: "Φίλε, μη τραβάς φωτογραφία. Είμαστε άντρες. Δε θέλουμε να δουν την κατάντια μας". "Οχι! Να μας τραβήξει. Να δει ο κόσμος πού μας κατάντησαν, μετά από τόσα χρόνια στη θάλασσα". Από αυτούς που έπαιρναν τη σακούλα, άλλοι κάθονταν επιτόπου στο πεζοδρόμιο και έτρωγαν το περιεχόμενό της κρύβοντας το πρόσωπό τους και άλλοι έφευγαν.

Οι σκηνές αυτές εκτυλίχτηκαν χτες, στις 12 το μεσημέρι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, που εδώ και ένα χρόνο διοργανώνει συσσίτια και για άνεργους ναυτεργάτες.Από χτες σταμάτησε προσωρινά τα συσσίτια και έδωσε αυτά τα λίγα τρόφιμα σε περίπου 100 ναυτεργάτες ως χριστουγεννιάτικο δώρο. Παρά τα τόσα άτομα, έξω από την εκκλησία, επικρατούσε μια θλιβερή σιωπή. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μιλούσαν μεταξύ τους. Η σιωπή "έσπασε" και μετατράπηκε σε χείμαρρο από αγανακτισμένες κουβέντες, όταν πλησιάσαμε τους άνεργους για να συζητήσουμε μαζί τους.

"Είμαι περίπου δύο χρόνια άνεργος. Εχω 19 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία στη μηχανή.Εχω γυρίσει τα περισσότερα μέρη του κόσμου, όμως άνεργους ναυτεργάτες να τρώνε στο πεζοδρόμιο δεν είχα δει ποτέ. Πού να φανταστώ ότι θα έβλεπα στη χώρα μου και ότι θα είμαι ανάμεσά τους. Μαύρα είναι αυτά τα Χριστούγεννα". Ενας λοστρόμος, 5 μήνες άνεργος, συμπληρώνει: "Εγώ τι θα πω στα δύο παιδιά μου, που περιμένουν έστω ένα μικρό δωράκι; Κάτι πρέπει να γίνει, κάτι να κάνουμε. Δεν μπορεί να μας καταδικάζουν να τρώμε στην εκκλησία και να καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα".

"Ομως, φταίνε και αυτοί οι προδότες στην ΠΝΟ - πετιέται ο 35 χρονος ναύτης Σαμπρί,από τη Ροδόπη". "Δεν κάνουν τίποτα - συνεχίζει - για να σταματήσουν τους εφοπλιστές που μας διώχνουν από τα καράβια με την ευλογία της κυβέρνησης. Δεν κάνουν τίποτα να πάρουμε τουλάχιστον το δώρο από τον Οίκο του Ναύτου. Τριάντα χιλιάδες, θα μου πεις. Ομως κάτι θα μπαλώναμε. Κάτι θα έστελνα στη γυναίκα μου στο χωριό. Τώρα τι θα της πω;". Αλλος ένας λοστρόμος θα πει: "Είμαι 14 χρόνια στη θάλασσα. Πάω να πάρω το δώρο από τον Οίκο του Ναύτου, δεν μπορείς μου λένε, γιατί δεν έχεις στα τρία τελευταία χρόνια, δύο χρόνια θαλάσσια υπηρεσία. Μα, αφού τώρα μας πετάνε από τα καράβια, πού να βρούμε τη θαλάσσια υπηρεσία; Μας κοροϊδεύουν, όμως σίγουρα όχι για πολύ".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΑΓΝΟ
Απαιτούν τη στήριξη της Ενωσης

Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ κινητοποιήθηκαν χτες για την ενίσχυση της λειτουργίας της επιχείρησης από την ΑΤΕ

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της ΑΓΝΟ στη χτεσινή μαχητική δίωρη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης,έδρα της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λαγκαδά προς το υποκατάστημα της ΑΤΕ,διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην καταστροφική πολιτική της τράπεζας και στην απόφασή της να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ενωση.

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων, που εδώ και πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι, είναι: Η υπεράσπιση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της Ενωσης Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης (ΑΓΝΟ), η απόδοση ευθυνών από τα αρμόδια όργανα σε όλους αυτούς που με τις επιλογές τους και την τακτική τους οδήγησαν την Ενωση σε αδιέξοδο, η κατάργηση κάθε ζημιογόνας συμφωνίας και σύμβασης με ιδιώτες που μπαίνουν εμπόδια στη λειτουργία της Ενωσης και χρησιμοποιούνται από την ΑΤΕ για να μην ανοίξει η χρηματοδότηση, η λήψη μέτρων στήριξης και ελέγχου της γαλακτοβιομηχανίας από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίζει να παίζει παρεμβατικό και κοινωνικό ρόλο προς όφελος των εργαζόμενων και των κτηνοτρόφων. Επίσης οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση χρηματοδότηση από την ΑΤΕ, με παρέμβαση της πολιτείας, για την πληρωμή των δεδουλευμένων και του δώρου, αλλά και των οφειλών της επιχείρησης προς τους παραγωγούς.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της κινητοποίησης ο Φ. Γεωργουδάκης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, σημείωσε πως έχει στόχο να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα, κύρια προς την πολιτεία, αλλά και τους υπεύθυνους της Διοίκησης και Διεύθυνσης της ΑΓΝΟ, ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να αφήσουν αυτή τη μεγάλη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί. "Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της Ενωσης να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Τις προθέσεις της πολιτείας της γνωρίζουμε. Γι' αυτό οργανώνουμε τον αγώνα μας και φυσικά μετά τα Χριστούγεννα πιο αποφασιστικά και πιο μαχητικά θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε δικαιώματα και κατακτήσεις. Να υπερασπίσουμε τη δουλιά μας, γιατί δε θέλουμε να προστεθούμε και εμείς στις μεγάλες ουρές των ανέργων".Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση ορισμένων συνδικαλιστών, που προτίμησαν να μείνουν μέσα στο εργοστάσιο κρατώντας αποστάσεις από τον αγώνα που δίνεται για την επιβίωση της ΑΓΝΟ.

Συμπαραστάτες στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Μ. Σπυριδάκης και αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,η οποία πραγματοποίησε και εξόρμηση ενημέρωσης για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις γενικότερα και την ΑΓΝΟ ειδικότερα.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στο δρόμο του αγώνα

Οι άνεργοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και το σωματείο τους κινητοποιούνται ενάντια στην ανεργία

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Το δρόμο του αγώνα είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν οι άνεργοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, που χρονιάρες μέρες καταδικάζει εκατοντάδες απολυμένους, πρώην εργαζόμενους στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις "Σκαλιστήρη" και "Παπαστρατή",να μην έχουν ούτε τα προς το ζην. Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ανέργων - Εργαζομένων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έγινε την Κυριακή, αποφασίστηκε να πραγματοποιήσουν σήμερα, Τετάρτη, εξόρμηση, μοιράζοντας ανακοινώσεις στην Εθνική Οδό, στο ύψος Μαντουδίου - Κυρίνθου.Επίσης, το σωματείο προετοιμάζει ευρεία σύσκεψη για την Κυριακή 11 Γενάρη,με στόχο το συντονισμό των ενεργειών των φορέων της περιοχής.

Στη συνέλευση των ανέργων, παραβρέθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, απ' τους οποίους ζήτησαν οι άνεργοι την αρωγή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Οι άνεργοι διεκδικούν: Εκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα 200.000 δραχμών.Ρύθμιση των βιβλιαρίων τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι τη στερούνται. Μείωση των απαιτούμενων ενσήμων από 125 σε 60 για εγγραφή στο Ταμείο Ανεργίας. Προσλήψεις απ' το σωματείο στη ΒΙΟΜΑΓΝ (συγκρότημα πρώην Σκαλιστήρη), προσλήψεις ανέργων στη δασοπυρόσβεση κ.ά.

Παράλληλα, πεποίθησή τους είναι ότι μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της, θα επιτευχθεί μόνο αν ακολουθηθεί κλαδική πολιτική και δημιουργηθεί εθνικός ενιαίος φορέας λευκολίθου, αν γίνει το εδώ και χρόνια προγραμματισμένο δασοβιομηχανικό συγκρότημα, αν κατασκευαστούν οικοδομές και επιλυθεί, υπέρ του δημοσίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μοναστηριακών τσιφλικιών και των δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας γης που κατέχουν οι τσιφλικάδες τύπου Μπαίκερ, Αβέρωφ, Τομπάζη, Ριτσώνη κ.ά.

Στο δρόμο 200 ναυτεργάτες το μήνα

Διακόσιοι ναυτεργάτες κατά μέσω όρο πετιούνται κάθε μήνα από τα καράβια, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,από την ημέρα εφαρμογής των μέτρων της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των Ελλήνων από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων! Ο αριθμός υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δε γράφονται όλοι οι άνεργοι ναυτεργάτες στους καταλόγους του ΓΕΝΕ. Τον περασμένο Αύγουστο, μήνα εφαρμογής των αντιναυτεργατικών μέτρων, είχαν γραφτεί στους καταλόγους του ΓΕΝΕ 1.924 άνεργοι. Ενα μήνα μετά έφτασαν τους 2.080.Τον Οκτώβρη αυξήθηκαν κατά 193 και έφτασαν τους 2.273.Το Νοέμβρη ο αριθμός των ανέργων ήταν 2.626,ενώ μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΓΕΝΕ έφτασαν τους 2.734!Υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, οι επίσημοι άνεργοι θα έχουν ξεπεράσει τους 3.000!Το Νοέμβρη του 1996 οι άνεργοι που έδινε το ΓΕΝΕ ήταν 1.345 και τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους 1.613.

Ανεργοι ναυτεργάτες στην ουρά για να πάρουν την ...κονσέρβα

ΣΟΦΤΕΞ
Πρόωρες εκλογές στο σωματείο

Μέσα στο Φλεβάρη αναμένονται οι νέες εκλογές στο σωματείο

Σε πρόωρες εκλογές προχωρά το σωματείο εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ,αφού μετά την πρόσφατη καταψήφιση του απολογισμού δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησής του από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, το ΔΣ - εκτός ΣΥΝ - αποδέχτηκε την πρόταση για προσφυγή σε εκλογές, που πιθανά θα γίνουν στα μέσα του Φλεβάρη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ αναφέρει ότι στη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευση "καταψηφίστηκε και καταδικάστηκε η τακτική της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ. Καταδικάστηκε και καταψηφίστηκε η παραχώρηση της Συλλογικής Σύμβασης του '97 που είχε αποτέλεσμα να μην πάρουμε αύξηση. Με την καταψήφιση του απολογισμού είναι πλέον απαίτηση των εργαζομένων μια άλλη πορεία του σωματείου. Ανοίγει ο δρόμος για ένα σωματείο, όπλο στα χέρια των εργαζομένων μπροστά στις εξελίξεις που έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο".

Η παράταξη καταγγέλλει επίσης την παράταξη της "Συνεργασίας" (πρόσκειται στον ΣΥΝ) που αρνείται την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι "ένα στόχο έχουν, να διατηρήσουν την καρέκλα τους και μάλιστα με απειλές για προσφυγές στα δικαστήρια. Ομως όλες τους οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό γιατί έρχονται σε αντίθεση με την εκφρασμένη αντίθεση των εργαζομένων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ