ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Στις 2.000 δρχ. "πέταξε" η γαλοπούλα

Στα ύψη και οι τιμές στο κατσικάκι. Μέχρι τις 6 σήμερα ανοιχτά, τα καταστήματα τροφίμων

Στα ύψη εκτοξεύτηκε χτες, προπαραμονή Χριστουγέννων, που παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση στην αγορά, η τιμή της εγχώριας απεντερωμένης γαλοπούλας, φτάνοντας τις 2.000 δρχ. το κιλό. Την ίδια στιγμή, οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι είναι πιθανό σήμερα να ξεπεράσει και αυτή την τιμή, καθώς στην κεντρική αγορά, όπως καταγγέλλουν, "μοσχοπουλιέται" η γαλοπούλα δεύτερης κατηγορίας, ενώ δεν υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες. Οι ντόπιες ακαθάριστες γαλοπούλες πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο προς 800 - 1.600 δρχ. το κιλό, ενώ οι εισαγωγής900 - 1.100 και οι κατεψυγμένες,επίσης εισαγωγής, προς 700- 900 δρχ. το κιλό. Ανάλογη ανοδική τάση παρατηρείται και στα αμνοερίφια, που παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση αυτές τις μέρες, και στα οποία δεν υπάρχουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες. Ετσι, τα λεγόμενα "ψιλά", δηλαδή τα μικρά αρνιά, πωλούνται μέχρι 2.400 δρχ. το κιλό και οι τιμές ξεκινούν από τις 1.400 δρχ. το κιλό. Το κατσίκι πωλούνταν στις 1.400 - 2.500 δρχ. χτες στη Βαρβάκειο κρεαταγορά, ενώ τα μικρά κατσίκια στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλούνταν μέχρι και 2.700 δρχ. το κιλό! Διατίθεται, βέβαια και αρνί Βουλγαρίας προς 1.000 δρχ. το κιλό, καθώς και Ν. Ζηλανδίας προς 1.000 - 1.200 δρχ. το κιλό. Το γουρουνόπουλο εξακολουθούσε και χτες να είναι απλησίαστο για πολλούς, αφού πωλούνταν στις 2.500 δρχ.

Αλμυρούτσικες και κατά πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές είναι και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά που χτες στις λαϊκές πωλούνταν: Οι ντομάτες στις 200 - 280 δρχ. το κιλό, τα κρεμμύδια100 - 120,τα φρέσκα κρεμμυδάκια στις 300 - 450 δρχ., τα κολοκυθάκια σε τιμή ...μόσχου προς 600 - 700 δρχ. το κιλό, οι πατάτες 130 - 150 δρχ., το σπανάκι 300 δρχ. το κιλό, το λάχανο 150 - 200,οι πιπεριές 500 - 600,το μαρούλι 130 - 200 δρχ. το ένα και τα λεμόνια 150 - 200 δρχ. το κιλό. Από τα φρούτα, τα μήλα στάρκιν πωλούνταν προς 200 - 350 δρχ., τα πορτοκάλια 60 - 150,τα αχλάδια 300 - 350 δρχ. το κιλό.

Να θυμίσουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ,καθώς και τα κρεοπωλεία θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ"
Στα χνάρια της προκατόχου της η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ

Τη στάση της πλειοψηφίας της νέας διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πρόσκειται στη ΔΑΚΜΜΕ (στηρίζεται από τη ΝΔ), συνεπικουρούμενη από την ΠΑΣΚΕΒΕ (ΠΑΣΟΚ), που παραμένει υποταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, συνεχίζοντας επάξια την τακτική της προηγούμενης ηγεσίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, τονίζοντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ η πλειοψηφία του ΔΣ αντιμετώπισε αρνητικά μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τους μικρούς εμπόρους. Συγκεκριμένα:

  • Σε ό,τι αφορά το θέμα του ωραρίου καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης αποφάσισε όχι μόνο τη διατήρηση του ισχύοντος απαράδεκτου ωραρίου που επέβαλαν η κυβέρνηση, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και από κοντά η προηγούμενη διοίκηση της ΕΣΕΕ, αλλά και τη διεύρυνσή του. Ουσιαστικά, τοποθετήθηκαν αρνητικά και στις αποφάσεις ορισμένων νομαρχιακών συμβουλίων που περιόριζαν το ωράριο και το προσάρμοζαν πιο κοντά στις ανάγκες των μικρών εμπόρων. Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" πρότεινε τη νομοθετική κατοχύρωση ενός ανθρώπινου ωραρίου με τρία απογεύματα κλειστά μετά τις 3.00 το μεσημέρι και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Για την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας, ενώ το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη, προφασιζόμενοι ότι είναι "θέμα προς ενημέρωση", τη στιγμή, υπογραμμίζει η "Αγωνιστική Συνεργασία", που λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ το προεδρείο της ΕΣΕΕ είχε δώσει συνέντευξη Τύπου όπου δεσμευόταν να επιδιώξει έναν "έντιμο και αποτελεσματικό διάλογο". Ούτε λόγο δεν έκαναν για άμεσες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τον κρατικό προϋπολογισμό. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" πρότεινε την άμεση αποχώρηση της ΕΣΕΕ από το "διάλογο" που λειτουργεί σε βάρος των μικρομεσαίων στρωμάτων και των εργαζομένων και σε όφελος του κεφαλαίου.
  • Ούτε καν φραστικά δεν αντέδρασαν στο προσχέδιο νόμου για τον "αθέμιτο ανταγωνισμό" που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πωλήσεις κάτω του τιμολογίου αγοράς, κουβέντα για τις πωλήσεις μέσω κουπονιών από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, ενώ αυξάνει το χρόνο διάρκειας των προσφορών και εκπτώσεων σε 8 μήνες περίπου ετησίως. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" πρότεινε την απαγόρευση των πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους, καθώς και μέσω κουπονιών ή με πλειστηριασμούς μέσω τηλεόρασης, οι εκπτώσεις να διενεργούνται μόνο το Φλεβάρη και Αύγουστο, να περιοριστούν οι εικονικές εκποιήσεις και οι άδειες για εκποιήσεις να παραμείνουν αποκλειστικά στην ευθύνη του δικαστηρίου.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" καλεί τους εκατοντάδες δεκάδες μικρεμπόρους να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΣΕΕ. Γιατί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν οικογενειακά χρειάζονται διοικήσεις τόσο στην ΕΣΕΕ όσο και στους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που θα σέβονται την ψήφο τους και θα είναι διατεθειμένες να αγωνιστούν για μια άλλη πολιτική αντιμονοπωλιακή, που θα στηρίζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων στρωμάτων και των εργαζομένων, που θα έρχεται σε σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και την ακολουθούμενη πολιτική.

Καλεί, τέλος, τους εμπόρους να πάρουν στα χέρια τους τις ευθύνες τους, στηρίζοντας τις αγωνιστικές δυνάμεις, να οργανωθούν μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τα άλλα λαϊκά στρώματα και να αγωνιστούν για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη σωτηρία της ΜΙΜΙΚΟΣ

Μέτρα για την κατοχύρωση των εργαζομένων στην επιχείρηση "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ", που δραστηριοποιείται στην παραγωγή λευκών κρεάτων, αλλά και για τη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης, ζητάει το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση προς τους συναρμόδιος υπουργούς που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μπάμπης Αγγουράκης και Νίκος Γκατζής σημειώνεται:

"Η επιχείρηση "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ", που είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος καθέτου δομής μονάδα ζωικής παραγωγής λευκών κρεάτων (κοτόπουλου, χοιρινών, γαλοπούλας, πάπιας και κουνελιών) της χώρας μας και πτηνοτροφική επιχείρηση που πραγματοποιεί εξαγωγές, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και είναι υπερχρεωμένη στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας με 17 δισ. δρχ.

Πρόσφατα, μετά από μελέτη βιωσιμότητας που εκπόνησε η ΕΤΕΒΑ, ανέλαβε τη διοίκησή της, με ενεχυρίαση του 100% των μετοχών της "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ", η ΑΤΕ και τοποθέτησε νέο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει και ένας εκ των διοικητών της επιχείρησης.

Παρότι ανέλαβε το νέο διορισμένο ΔΣ, με σκοπό την εξυγίανση της επιχείρησης, εντούτοις οι 800 εργαζόμενοι της επιχείρησης εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι επί τρίμηνο και να δημιουργείται καθεστώς ανασφάλειας για τη διασφάλιση της εργασίας τους και της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι έγιναν και 60 απολύσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί.

  • Σε τι ενέργειες θα προβούν για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας;
  • Τι προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητας; Να κατατεθεί μέσα στις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της Βουλής προθεσμίες, αφού πρόκειταιπερί διαχείρισης δημοσίου χρήματος.
  • Τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, εφ' όσον εξυγιανθεί;
  • Πώς θα ελεγχθεί η σωστή και διαφανής διαχείριση των επιπλέον 3 δισ. δρχ. που πρόσφατα δόθηκαν από την ΑΤΕ και πώς θα διασφαλιστεί η επιστροφή τους;".
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ετοιμα τα έντυπα Ε10 - Ε11

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα διατηρηθούν τελικά οι τιμές ζώνης και ο συντελεστής εμπορικότητας που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος όσων υπάγονται στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Αυτό προκύπτει και επίσημα πλέον από το νέο έντυπο Ε10 που θα συμπληρώσουν το 1998 όσοι έχουν εισοδήματα από εμπορικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρεται σε υποσημείωση του εντύπου Ε10, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και δεν παρουσιάζει αλλαγές σε σχέση με το περσινό, "ειδικά για τη χρήση 1997 ισχύουν οι ίδιες τιμές ζώνης και συντελεστής εμπορικότητας που ίσχυσαν και στην προηγούμενη χρήση 1996". Βέβαια το 1998 θα πληρώσουν ούτως ή άλλως αισθητά αυξημένο φόρο όσοι υπάγονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια, από την αναπροσαρμογή της εμπορικής και επαγγελματικής αμοιβής καθώς και του ποσοστού με το οποίο υπολογίζεται η μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη σε τι ύψος θα ανέλθει).

Σημειωτέον ακόμη ότι είναι επίσης έτοιμα και βρίσκονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τα έντυπα Ε11 (συμπληρώνεται από ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια) και Ε2 (συμπληρώνεται από όσους έχουν εισοδήματα από εκμισθώσεις κάθε μορφής ακινήτων).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ