ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική χρεοκοπίας του ΕΛΓΑ

Τον διοικητή "αποκεφάλισε" ο υπουργός Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες

Πολιτική διάλυσης και χρεοκοπίας του ΕΛΓΑ ακολουθεί η κυβέρνηση και τα "σπασμένα" πληρώνουν σε πρώτη φάση οι πληγέντες αγρότες από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης και τις χαλαζοπτώσεις του Αυγούστου, που περιμένουν μάταια να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Ο υπουργός Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να κουκουλώσει τις πελώριες ευθύνες του, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν καταβάλλει την κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ και αρνείται επίσης να καλύψει από τον προϋπολογισμό ένα πρόσθετο κονδύλι 20 δισ. δραχμών περίπου, το οποίο θα δινόταν ως δάνειο στον Οργανισμό, ώστε να φτάσουν τα χρήματα για τις αποζημιώσεις, βρήκε τη ...λύση: "Αποκεφάλισε" χτες τον διοικητή του ΕΛΓΑ Γιώργο Ζερβούδη.Ομως, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και ο όλος χειρισμός του υπουργού Γεωργίας έρχεται να αποκαλύψει για άλλη μια φορά την υποκρισία της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας είχε υποσχεθεί, σε δηλώσεις και ανακοινώσεις του, ότι οι πληγέντες αγρότες από τους παγετούς και το χαλάζι θα έπαιρναν τις αποζημιώσεις μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη και ότι η κυβέρνηση θα κάλυπτε το δάνειο των 20 δισ. δραχμών προς τον ΕΛΓΑ, καθώς και τους τόκους από τον προϋπολογισμό. Ομως, ο υπουργός Γεωργίας τα "γύρισε" στη συνέχεια και ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να συνάψει δάνειο ύψους 20 δισ. δραχμών με την ΑΤΕ και να πληρώσει ο Οργανισμός και το δάνειο και τους τόκους! Πράγμα, που, αν γίνει, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τον ΕΛΓΑ, σε χρεοκοπία.

Ετσι, με την πρακτική αυτή, υπουργός Γεωργίας και κυβέρνηση κατάφεραν να αφήσουν χριστουγεννιάτικα τους καταστραμμένους αγρότες χωρίς αποζημιώσεις και για να τους αποπροσανατολίσουν επιχειρούν να "φορτώσουν" τις ευθύνες τους στον διοικητή του ΕΛΓΑ, με την "κατηγορία" ότι δε δέχτηκε να υπογράψει το δάνειο, για να δοθούν οι αποζημιώσεις. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και την υπογραφή ενός τέτοιου δανείου ο ΕΛΓΑ θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία μια ώρα αρχύτερα και οι συνέπειες για τους αγρότες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Και φαίνεται ότι η χρεοκοπία του ΕΛΓΑ "βολεύει" την κυβέρνηση για να ανοίξει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να ξεζουμίσουν τους αγρότες, μέσα από νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει το υπουργείο Γεωργίας για το ΕΣΠΑΕ ή αλλιώς Εθνικό Σύστημα Προστασίας του Αγροτικού Εισοδήματος...

"Στύβουν" τους τευτλοπαραγωγούς

Δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων αποφάσισε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Ακάθεκτη προχωράει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη λήψη ακόμα χειρότερων μέτρων σε βάρος των τευτλοπαραγωγών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων το περασμένο Σάββατο, η διοίκηση της ΕΒΖ παρουσίασε σειρά μέτρων, που η ίδια προαποφάσισε, για τη συμπίεση του κόστους σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων και για... αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τα οποία ενέκριναν οι μέτοχοι. Βασικά, δηλαδή, η ΑΤΕ... Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μειωθεί για την επόμενη χρονιά το κόστος απόκτησης πρώτων υλών κατά 5,5-6 δισ. δραχμές, πράγμα που σημαίνει μείωση της τιμής παραγωγού μεγαλύτερη του 12%, σε σχέση με φέτος. Επίσης αποφασίστηκε για την επόμενη χρονιά να μειωθεί το κόστος εργασίας κατά 2,4 δισ. δραχμές και περιορισμός των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας κατά 1 δισ. δραχμές, πράγμα που σημαίνει απολύσεις και δραστική μείωση του εποχικού προσωπικού, καθώς περικοπές στα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας των εργαζομένων. Κατά τ' άλλα στη γενική συνέλευση της ΕΒΖ εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της διαχειριστικής περιόδου 1/7/96 μέχρι 30/6/97, στη διάρκεια της οποίας τα κέρδη ήταν 4,2 δισ. δραχμές, ενώ επίσης η διοίκηση της ΕΒΖ ανακοίνωσε μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά 12 δραχμές το κιλό, από αυτή που ίσχυε πριν ένα χρόνο.

Η ουσία, όμως, είναι ότι οι τευτλοπαραγωγοί, μετά το πλήγμα που δέχτηκαν φέτος από τις αποφάσεις που πήρε πριν μερικούς μήνες η διοίκηση της ΕΒΖ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα δεχτούν ένα ακόμα πιο ισχυρό χτύπημα, που θα επιφέρει νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους και θα αναγκάσει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να εγκαταλείψουν και την καλλιέργεια αυτή. Η νέα δραστική μείωση της τιμής στα τεύτλα έρχεται να προστεθεί στη μείωση που αποφασίστηκε φέτος και ήδη "γεύονται" οι τευτλοπαραγωγοί. Τα εργοστάσια ζάχαρης, πέρα από τη μείωση της τιμής για τις ποσοστώσεις Α και Β, "ρίχνουν" την τιμή των παραγωγών με διάφορα τερτίπια που κάνουν, προκειμένου να μειώσουν το ζαχαρικό τίτλο και να αυξήσουν τις ξένες ύλες. Επιπλέον, το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών "ροκανίστηκε" φέτος με τα πρόστιμα των 25.000 δραχμών που επέβαλε η ΕΒΖ για κάθε στρέμμα που καλλιεργήθηκε παραπάνω, παρά το γεγονός ότι η ίδια τους εξωθούσε να καλλιεργήσουν παραπάνω στρέμματα.

Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών

Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων αγροτών, εκφράζει ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΚΕΚΡ), Βλαντιμίρ Γκριγκόριεφ.

Σε επιστολή του προς το ΚΚΕ, ο Βλαντιμίρ Γκριγκόριεφ εκφράζει την αλληλεγγύη και υποστήριξή του "προς το δίκαιο αγώνα των Ελλήνων αγροτών που - όπως τονίζει - αγωνίζονται ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ο βουλευτής του ΚΕΚΡ ζητά να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση τις διώξεις των αγροτών, να καταργήσει όσες καταδικαστικές αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί από τα αγροτοδικεία και να ικανοποιήσει τα υπόλοιπα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων αγροτών.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Ψαράδες κατέλαβαν τα δημόσια κτίρια

Στην κατάληψη των δημοσίων κτιρίων της Καλύμνου (Επαρχείο, Δημαρχείο, ΔΟΥ) προχώρησαν χτες οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες της Καλύμνου, διαμαρτυρόμενοι για τη φορομπηχτική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών σε βάρος τους.

Ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί ανάλογα με τη στάση του αρμοδίου υφυπουργού, με κλείσιμο του λιμανιού στις 2/1/1998. Την απόφαση για την κινητοποίηση αυτή την πήραν οι σύλλογοι αλιέων - σπογγαλιέων Καλύμνου σε έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή και στην οποία συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Το βασικό αίτημά τους είναι να παραμείνουν στο παλιό καθεστώς που τους χαρακτηρίζει Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις, ώστε να μην τηρούνται βιβλία εσόδων - εξόδων. Οι σύλλογοι αλιέων - σπογγαλιέων Καλύμνου χαρακτηρίζουν τη φορολογική μεταχείριση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση άδικη και παράνομη και τονίζουν ότι θα αναγκάσει τους ψαράδες και σφουγγαράδες να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους και θα οδηγήσει το νησί σε οικονομικό μαρασμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ