Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Στύβουν" τους τευτλοπαραγωγούς

Δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων αποφάσισε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Ακάθεκτη προχωράει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη λήψη ακόμα χειρότερων μέτρων σε βάρος των τευτλοπαραγωγών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων το περασμένο Σάββατο, η διοίκηση της ΕΒΖ παρουσίασε σειρά μέτρων, που η ίδια προαποφάσισε, για τη συμπίεση του κόστους σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων και για... αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τα οποία ενέκριναν οι μέτοχοι. Βασικά, δηλαδή, η ΑΤΕ... Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μειωθεί για την επόμενη χρονιά το κόστος απόκτησης πρώτων υλών κατά 5,5-6 δισ. δραχμές, πράγμα που σημαίνει μείωση της τιμής παραγωγού μεγαλύτερη του 12%, σε σχέση με φέτος. Επίσης αποφασίστηκε για την επόμενη χρονιά να μειωθεί το κόστος εργασίας κατά 2,4 δισ. δραχμές και περιορισμός των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας κατά 1 δισ. δραχμές, πράγμα που σημαίνει απολύσεις και δραστική μείωση του εποχικού προσωπικού, καθώς περικοπές στα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας των εργαζομένων. Κατά τ' άλλα στη γενική συνέλευση της ΕΒΖ εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της διαχειριστικής περιόδου 1/7/96 μέχρι 30/6/97, στη διάρκεια της οποίας τα κέρδη ήταν 4,2 δισ. δραχμές, ενώ επίσης η διοίκηση της ΕΒΖ ανακοίνωσε μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά 12 δραχμές το κιλό, από αυτή που ίσχυε πριν ένα χρόνο.

Η ουσία, όμως, είναι ότι οι τευτλοπαραγωγοί, μετά το πλήγμα που δέχτηκαν φέτος από τις αποφάσεις που πήρε πριν μερικούς μήνες η διοίκηση της ΕΒΖ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα δεχτούν ένα ακόμα πιο ισχυρό χτύπημα, που θα επιφέρει νέα δραστική μείωση του εισοδήματός τους και θα αναγκάσει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να εγκαταλείψουν και την καλλιέργεια αυτή. Η νέα δραστική μείωση της τιμής στα τεύτλα έρχεται να προστεθεί στη μείωση που αποφασίστηκε φέτος και ήδη "γεύονται" οι τευτλοπαραγωγοί. Τα εργοστάσια ζάχαρης, πέρα από τη μείωση της τιμής για τις ποσοστώσεις Α και Β, "ρίχνουν" την τιμή των παραγωγών με διάφορα τερτίπια που κάνουν, προκειμένου να μειώσουν το ζαχαρικό τίτλο και να αυξήσουν τις ξένες ύλες. Επιπλέον, το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών "ροκανίστηκε" φέτος με τα πρόστιμα των 25.000 δραχμών που επέβαλε η ΕΒΖ για κάθε στρέμμα που καλλιεργήθηκε παραπάνω, παρά το γεγονός ότι η ίδια τους εξωθούσε να καλλιεργήσουν παραπάνω στρέμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ