Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερος γύρος κατά των νοσοκομείων

Η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση των νοσοκομείων, αυξάνει και διαφοροποιεί τα νοσήλια σε 6-8 κατηγορίες και ετοιμάζει ενιαία λίστα φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία

Ο δεύτερος γύρος επιχείρησης κατεδάφισης του ΕΣΥ φαίνεται ότι θα αρχίσει με το νέο έτος.

Την επιχείρηση αυτή σηματοδότησε η προχτεσινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών για τα νοσήλια και επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Κ. Γείτονα,με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Πριν απ' τη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ ο υπουργός είχε συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός υποστήριξε ότι "έκλεισε ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου και το νέο ιατρικό μισθολόγιο και ξεκινάει δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων, που αφορά συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων και αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους". Εκτός απ' την αύξηση του νοσηλίου θα υπάρξει και διαφοροποιημένο νοσήλιο. Αναφερόμενος στο διαφοροποιημένο νοσήλιο, ο Κ. Γείτονας είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι μελετώνται, προς το παρόν, έξι έως οχτώ κατηγορίες νοσηλίου.

Οι αυξήσεις αναμένονται να είναι μεγαλύτερες του 20%, ενώ οι ακριβές εξετάσεις (τομογραφίες και αρθροπλαστικές) θα βγουν εκτός "πακέτων". Το σίγουρο είναι ότι με αυτές τις αποφάσεις θα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία επιπλέον με 100 δισ. δραχμές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά αυτό είναι δεδομένο, καθώς απ' το ΙΚΑ έχουν επισημανθεί αυτές οι επιπτώσεις, όπως έχουν επισημανθεί και οι - επίσης σοβαρές - επιπτώσεις απ' τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία.

Για το νέο ιατρικό μισθολόγιο ο υπουργός είπε ότι είναι δεδομένο, αλλά θα ακούσει και τις απόψεις των κομμάτων.

"Θριάσιο" και "Ασκληπιείο"

Στη συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ συζητήθηκαν κι άλλα θέματα, όπως η εκχώρηση κρεβατιών της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του "Ασκληπιείου" Βούλας στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, οι ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο Ελευσίνας - όπως προέκυψε από την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στο "Θριάσιο" παρουσία των γιατρών του νοσοκομείου - και οι κρίσεις των γιατρών.

Οσον αφορά το "Θριάσιο", η ΕΙΝΑΠ κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ του Νοσοκομείου. Ο υπουργός είπε ότι θα εξετάσει τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στο "Θριάσιο", όσο και στο "Ασκληπιείο" Βούλας.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ στο "Θριάσιο" οι γιατροί του Νοσοκομείου κατήγγειλαν ότι εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και εξειδικευμένου προσωπικού είναι εκτός λειτουργίας οι Μονάδες Εγκαυμάτων, Νεφρού και Εμφραγμάτων. Εκτός από τις 52 θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν, ζητούν επιπλέον 25 θέσεις ειδικευμένων και 34 θέσεις ειδικευομένων. Επίσης, για την πλήρη ανάπτυξη των Κλινικών του Νοσοκομείου (450 κρεβάτια από 250 που λειτουργούν σήμερα) πρέπει να γίνει αύξηση κατά 80% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Εμμονή στη λίστα

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,αναφέρει ότι "βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της κατάρτισης της λίστας και είναι καθημερινές οι οχλήσεις και οι πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, για την εφαρμογή της".

Τις αιχμές αυτές ο υφυπουργός τις αφήνει μετά την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στην οποία εκφράστηκε η αντίθεση στον τύπο της λίστας φαρμάκων που προωθεί η κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι τη συνέντευξη την οργάνωσε ο ΣΦΕΕ, ο Ν. Φαρμάκης βρίσκει την ευκαιρία να πλειοδοτήσει υποστηρίζοντας πως υπάρχουν αντιδράσεις από εκείνους των οποίων διακυβεύονται τα μεγάλα συμφέροντά τους, καθώς και από εκείνους που επιστρατεύτηκαν για να στηρίξουν τις απόψεις τους.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη δεν εκφράστηκε η αντίθεση σε κάθε μορφή λίστας φαρμάκων, αλλά σε αυτή που προωθεί η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση όμως του Ν. Φαρμάκη αποκαλύπτει ότι η εκσυγχρονιστική λογική της κυβέρνησης θέλει "συνεπείς" και υποταγμένους στις ανάλγητες επιλογές της για άγριες περικοπές, όλους όσοι συνέδραμαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα ανθυγιεινά σχέδιά της. Κι έτσι τώρα, που εξέφρασαν αντιρρήσεις, δε διστάζει να τους κατηγορήσει ως επιστρατευμένους στα μεγάλα συμφέροντα...

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ