Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Γεμάτο παγίδες το εθνικό οδικό δίκτυο

Εκκληση στους οδηγούς να προσέχουν, κάνει η Τροχαία

"Οδηγέ πρόσεχε. Στα χέρια σου κρατάς το τιμόνι, τη ζωή σου, τη ζωή των συνανθρώπων σου. Στα σημεία που φαίνονται στο χάρτη δείξε υπομονή, μην αδιαφορείς για τους μοτοσικλετιστές, προσάρμοσε ανάλογα την ταχύτητά σου". Συμβουλές, πολύ απλά ειπωμένες, αρκετά χρήσιμες όμως για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν οδικώς αυτές τις μέρες. Η Διεύθυνση Τροχαίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην προσπάθειά της να περιορίσει τα τροχαία ατυχήματα, προχώρησε στην έκδοση χάρτη με τα πιο επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Από χτες τροχονόμοι μοιράζουν τους χάρτες αυτούς στους οδηγούς, που διέρχονται από σταθμούς διοδίων, ευελπιστώντας ότι η ενέργεια αυτή θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν το κίνδυνο που παραμονεύει σε κάθε τους μετακίνηση. Υπολογίζεται ότι τα έντυπα αυτά θα διατεθούν σε 200.000 οδηγούς, ενώ με την προβολή που θα γίνει από τα ΜΜΕ εκτιμάται ότι δε θα υπάρξει οδηγός, που δε θα επηρεαστεί έστω και λίγο από αυτήν την καμπάνια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο υπουργός Γ. Ρωμαίος, μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, αν ληφθούν υπόψη από τους οδηγούς οι συμβουλές της Τροχαίας, πολλά ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν. "Από τα στατιστικά στοιχεία, είπε ο Γ. Ρωμαίος, προκύπτει ότι πέρα από τις ευθύνες των οδηγών, υπάρχουν και επικίνδυνα σημεία, που οφείλονται είτε στα έργα που γίνονται σε διάφορα σημεία, είτε στην ολισθηρότητα ή σε άλλα αίτια. Αυτονόητο είναι ότι τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, ο οδηγός πρέπει να προσαρμόζει ανάλογα την οδική του συμπεριφορά".

Στο χάρτη απεικονίζονται συνολικά 74 παγίδες στον οδικό άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, Αθηνών - Κορίνθου, Κορίνθου - Τριπόλεως, Ιωαννίνων - Λάρισας, Ιωαννίνων - Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης - Κήπων, Αντιρρίου - Ιωαννίνων και Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας. Οσοι κινηθούν σε αυτό το οδικό δίκτυο, θα συναντήσουν προβλήματα λόγω παραμόρφωσης ή ολισθηρότητας του οδοστρώματος, λόγω έργων, λόγω πολλών στροφών σε κάποια σημεία, που λειτουργούν επιβραδυντικά ως προς την κίνηση των οχημάτων. Θα πρέπει επίσης να είναι προσεχτικοί επειδή ενδέχεται να συναντήσουν πτώση λίθων επί του οδοστρώματος, όπως ενδεικτικά αναφέρεται για την περιοχή της Παλαιοβούνας στο 8ο και το 183ο χιλιόμετρο του Εθνικού δρόμου Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων είναι η παραβίαση της προτεραιότητας, η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η απώλεια ελέγχου σε βρεγμένο ή χιονισμένο δρόμο, το προσπέρασμα χωρίς ορατότητα, η αδικαιολόγητη βραδυπορία, η κίνηση στην αριστερή λωρίδα, με αποτέλεσμα την παρακώλυση της κυκλοφορίας, η μη τήρηση της απόστασης ασφαλείας, η απόσπαση της προσοχής, η αδιαφορία στη σήμανση των στροφών, η υπνηλία λόγω φαγητού ή κόπωσης, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η λήψη φαρμάκων που μειώνουν την ικανότητα οδήγησης και η κακή ρύθμιση και χρήση των φώτων.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σε κάθε μεγάλη έξοδο ο κατάλογος των θυμάτων της ασφάλτου είναι μακρύς. Πέρσι τα Χριστούγεννα, σε 21 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Σε σύνολο 32 σοβαρών ατυχημάτων, τραυματίστηκαν βαριά 50 άτομα, ενώ υπήρξαν και 205 ελαφρά τραυματίες σε 116 άλλα ατυχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ