Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θρίλερ με τον αριθμό των επιβατών του "Γιακ 42"
  • Ούτε χτες βρέθηκαν τα δύο παιδιά της οικογένειας Μαυριγκοπούλου, ενώ από τις σχετικές έρευνες βρέθηκαν και μερικά ακόμη ανθρώπινα μέλη... Μέχρι χτες βράδυ είχαν αναγνωριστεί 65 επιβάτες
  • Την επίταξη εκτάσεων στην Περαία και την Αλικαρνασσό για τα ραντάρ, αποφάσισε η κυβέρνηση

Κανείς δε γνωρίζει, τελικά, πόσοι ήταν οι επιβάτες του μοιραίου αεροπλάνου των ουκρανικών αερογραμμών, που συνετρίβη το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης στα Πιέρια. Την απάντηση θα δώσουν οι ίδιοι οι ιατροδικαστές, με το τέλος της διαδικασίας αναγνώρισης των πτωμάτων.

Στο μεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι έρευνες που ξεκίνησαν χτες το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του δυστυχήματος για τον εντοπισμό των δύο παιδιών της οικογένειας Μαυριγκόπουλου, που, ενώ επέβαιναν στο μοιραίο "Γιάκοβλεφ 42", δε βρέθηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροπλάνου. Βρέθηκαν, όμως, κάποια ακόμη ανθρώπινα μέλη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή δεν έχει "χτενιστεί" προσεκτικά. Στις έρευνες συμμετείχαν δύο ομάδες των ΕΚΑΜ με 56 άνδρες και ένας ιατροδικαστής. Οι έρευνες σταμάτησαν αργά το απόγευμα και συνεχίζονται σήμερα το πρωί.

Ο Δ. Ψαρούλης,επικεφαλής της ομάδας ιατροδικαστών που δουλεύει από την Κυριακή στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι υπάρχουν συνολικά 69 σοροί. Οπότε προκύπτει πως τελικά στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 71 άτομα, ανάμεσά τους και 7 παιδιά, αντί των πέντε που αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ο κατάλογος, όμως, των επιβατών που ανακοινώθηκε από την "Αεροσουίτ" αναφέρει 70 άτομα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε και τουλάχιστον ένας ακόμη επιβάτης αγνώστων στοιχείων.

Τα πράγματα, όμως, περιπλέκονται περισσότερο από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία. Συνολικά, αναγνωρίστηκαν 65 πτώματα. Υπάρχουν 3 πτώματα πιθανά Ελλήνων επιβατών, τα οποία είναι απανθρακωμένα και δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα. Επίσης υπάρχουν 3 σάκοι με ανθρώπινα μέλη, που δε γνωρίζουμε αν είναι από έναν ή δύο ανθρώπους, ενώ αγνοούνται και τα πτώματα των δύο παιδιών της οικογένειας Μαυριγκόπουλου.

Χτες αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του πιλότου και του συγκυβερνήτη, τα οποία το απόγευμα στάλθηκαν στο τοξικολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για ειδικές εξετάσεις. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα μεταφερθούν οι σοροί των Ουκρανών επιβατών στη χώρα τους.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ανακοίνωσε ότι ο χώρος του δυστυχήματος στα Πιέρια θα φυλάσσεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και κατατεθούν τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων.

Οσο για τις έρευνες σχετικά με τα αίτια πτώσης του "Γιάκοβλεφ 42", η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις συνεχίζει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν προκύψει τουλάχιστον ενδείξεις για εσφαλμένες ενδείξεις των οργάνων πλοήγησης. Τα συγκεκριμένα όργανα θα μεταφερθούν στα εργαστήρια της ΕΑΒ, προκειμένου να διερευνηθεί αν οι ενδείξεις αυτές ήταν εκείνες που υπήρχαν τη στιγμή της πρόσκρουσης, ή ήταν αποτέλεσμα αυτής. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τις ενδείξεις αυτές, προκύπτει ότι ο πιλότος παρεξέκλινε κατά περίπου 100 μοίρες από την πορεία που έπρεπε να έχει κανονικά.

Επίταξη περιοχών για τα ραντάρ

Μαζί με τα σενάρια για τα πιθανά αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, πληθαίνουν και οι καταγγελίες για "παιχνίδια" μεγάλων συμφερόντων στα αεροδρόμια με ιδιωτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με καταγγελίες αερολιμενικών, βεβαιωμένες παραβάσεις ιδιωτικών αεροπορικών εταιριών, που αφορούν και την ασφάλεια των πτήσεων, μπαίνουν στο αρχείο, αντί να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα, ενώ επιτρέπεται σε εταιρίες να"πετούν" με γερασμένο και πλημμελώς συντηρημένο στόλο, διακινώντας επιβάτες από και προς το εξωτερικό και μέσω των ελληνικών αεροδρομίων.

Στο μεταξύ, αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το ρόλο που έπαιξε στη συντριβή του ουκρανικού αεροπλάνου η έλλειψη ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης είχε σύσκεψη με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να αρχίσουν οι διαδικασίες επίταξης των χώρων που απαιτούνται για την εγκατάσταση των κεραιών των ραντάρ προσέγγισης στην Περαία και την Αλικαρνασσό. Η λύση αυτή επιλέχτηκε κάτω από το βάρος της τραγωδίας και για να επιταχυνθούν τώρα οι σχετικές διαδικασίες. Ετσι, οι εργολάβοι θα μπορούν να εγκατασταθούν στο χώρο, από την ημέρα που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της επίταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ