Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1998 χρόνια είναι πολλά...

Χριστούγεννα αύριο. Κάποιοι Ελληνες - οι λίγοι - θα τα γιορτάσουν στις Αλπεις ή στη Νέα Υόρκη, εν πάση περιπτώσει στον Παρνασσό ή στο Πήλιο. Οι άλλοι - οι πολλοί - θα μείνουν στα σπίτια τους ή το πολύ θα εκδράμουν στο χωριό τους.

Διότι, οι πρώτοι έχουν τις τσέπες γεμάτες και μπορούν να ξοδέψουν. Οι δεύτεροι, "ζορισμένοι" οικονομικά, δεν μπορούν.

Ο "δεύτερος μισθός" - για όσους έχουν ακόμα δουλιά - ήδη ξοδεύτηκε. Κάτι η γαλοπούλα, κάτι τα δωράκια στα παιδιά, άντε ένα βιβλίο, ένας δίσκος μουσικής, τέλειωσαν τα "παραπανίσια".

Ο άνεργος, που δεν έχει μεροκάματο, ο αγρότης που δεν πληρώθηκε ακόμα για τη σοδειά του, ο επαγγελματοβιοτέχνης και ο μικρέμπορος που δεν είχε τζίρο, ο συνταξιούχος, με την εξευτελιστική σύνταξη, πού να βρουν για να ξοδέψουν;

Ο Χριστός - λένε οι Γραφές - βλέπει όλους τους ανθρώπους το ίδιο. Μπορεί. Μόνο που όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο.

Χριστούγεννα αύριο. Ο Τάσος Μαντέλης και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που παραμένουν υπουργοί, θα τα γιορτάσουν.

Οι συγγενείς των θυμάτων του ουκρανικού αεροπλάνου και του "C-130", όχι. Αυτοί, θα θρηνούν ακόμα για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων και θα καταριούνται τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Οι Ελληνες εργαζόμενοι που πήγαν στη μακρινή Ουκρανία για να βρουν το μεροκάματο, γυρίζοντας στην πατρίδα για τα Χριστούγεννα, βρήκαν το θάνατο. Το "άστρο της Βηθλεέμ" - στη συγκεκριμένη περίπτωση το ραντάρ προσέγγισης, που δεν υπάρχει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" - δε φάνηκε μέσα στην ομίχλη, μ' αποτέλεσμα, αντί να οδηγηθούν στη "Φάτνη", να συντριβούν στα Πιέρια όρη.

Οι πέντε αξιωματικοί του "C-130" "ξεπαστρεύτηκαν" στο όρος Πάστρα, πληρώνοντας τραγικά το τίμημα της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού και της ευθυνοφοβίας των αρμοδίων.

Χριστούγεννα αύριο. Στο κέντρο της Αθήνας, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα, με εκατοντάδες χιλιάδες λαμπιόνια, φωτίζουν τα πάντα. Στις φτωχογειτονιές των καπιταλιστικών μεγαλουπόλεων και στις εσχατιές του λεγόμενου "τρίτου κόσμου" σκοτάδι παντού.

Τα παιδιά της Αφρικής και της Ασίας θα κάνουν Χριστούγεννα με φουσκωμένες, από την πείνα, κοιλιές. Οι Κύπριοι σε διαιρεμένη πατρίδα, οι Παλαιστίνιοι σε "λειψή πατρίδα", οι Κούρδοι κυνηγημένοι στα κακοτράχαλα βουνά της Ανατολίας, οι Βόσνιοι και οι Ιρακινοί στα ερείπια του πολέμου.

Ο Χριστός - λένε, πάλι, οι Γραφές - ήρθε στη Γη για να φέρει την ισότητα και τη δικαιοσύνη, την ειρήνη στην ανθρωπότητα.

Πέρασαν από τότε κοντά στα 2000 χρόνια κι ακόμα οι "Ρωμαίοι" και οι "Γραμματείς και Φαρισαίοι" διαφεντεύουν, ενώ οι φτωχοί κι αδύναμοι τούτου του κόσμου πάντα αδικούνται και υποφέρουν. Οι πόλεμοι εξακολουθούν.

Χριστούγεννα αύριο. Είναι πολλά τα 1998 χρόνια αναμονής για να έρθει η κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη. Η ειρήνη. Στην τρίτη χιλιετία, από την "έλευση του Σωτήρος", που ανατέλλει, τα πράγματα πρέπει ν' αλλάξουν. Και θ' αλλάξουν...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ