ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων

Η προσφυγή 146 εργαζομένων του ΚΘΒΕ στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον εισαγγελέα γιατί δεν έχουν πληρωθεί το μισθό τους από τις 15 Νοέμβρη, καθώς και το δώρο των Χριστουγέννων, είναι το θέμα που θίγουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι "οι εργαζόμενοι, 110 ηθοποιοί και χορευτές και 36 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, κατηγορούν τη διοίκηση του ΚΘΒΕ "για τη σπατάλη που γίνεται" και τη θεωρούν "ανάξια να διαχειριστεί τα χρήματα του ελληνικού λαού".Κατηγορούν και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου, Β. Παπαβασιλείου, "γιατί το θέατρο βρίσκεται σε μια διαρκή αργία και οι ηθοποιοί είναι χωρίς τη θέλησή τους αργόμισθοι".Επίσης, ότι "ενώ για φέτος είχε προγραμματιστεί ν' ανέβουν 18 έργα, τελικά ανέβηκαν μόνο δύο, εκ των οποίων το ένα με αλλοδαπό σκηνοθέτη",πράγμα που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών".

"Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ και ο λαός της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής πληρώνουν το τίμημα της μετατροπής των κρατικών θεάτρων σε ΑΕ, της εμπορευματοποίησης της Τέχνης και των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Το ΚΘΒΕ οδηγείται με σχέδιο και πρόγραμμα στη φθορά και στην υποβάθμιση, για να περάσει πιο εύκολα η πλήρης ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμό του",τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές και, καταλήγοντας, ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού:

"Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρέμβει, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και να αποκατασταθεί μια τάξη στις πληρωμές για να μη διαιωνίζεται το καθεστώς των καθυστερήσεων.Επίσης, αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε το ΚΘΒΕ να ξαναβρεί το δυναμισμό του, οι αργόμισθοι να μην αισθάνονται αργόμισθοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης να απολαύσει ξανά έργα θεατρικής δημιουργίας μέσα από το φυσικό τους φορέα που είναι το ΚΘΒΕ".

Λογοτεχνία και Επιστήμες

Δύο σημαντικές, χρήσιμες σε ειδικούς και μη, εκδόσεις κυκλοφόρησαν από την "Εκδοτική Αθηνών".Πρόκειται για τους τόμους της σειράς "Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" με τίτλους "Παγκόσμια Λογοτεχνία" και"Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες".

Η "Παγκόσμια Λογοτεχνία", που έρχεται να καλύψει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας εξυπηρετώντας τις αυξημένες ανάγκες πληροφόρησης και λόγω των αυξανόμενων μεταφράσεων ξένης λογοτεχνίας στη γλώσσα μας, αποτελεί ένα εντυπωσιακό και πλούσια εικονογραφημένο πανόραμα της λογοτεχνικής παραγωγής της ανθρωπότητας, από τα πρώτα αρχαία προφορικά έπη ως τις πιο σύγχρονες λογοτεχνικές σχολές και αναζητήσεις. Τα άρθρα, γραμμένα από ειδικούς για κάθε θέμα επιστήμονες, κριτικούς και ιστορικούς της λογοτεχνίας και λογοτέχνες, περιγράφουν τη λογοτεχνική ιστορία όλων των λαών της γης και αναλύουν όλα τα λογοτεχνικά είδη, τις σχολές και τα κινήματα. Την εποπτεία της έκδοσης είχε ο διακεκριμένος κριτικός της λογοτεχνίας Αλέξης Αργυρίου.

Το δεύτερο βιβλίο, ο τόμος "Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες",είναι ένα πρωτοποριακά σχεδιασμένο μονότομο έργο, που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο εννέα επιστημών: της Γλωσσολογίας,του Δικαίου,της Κοινωνιολογίας,της Λαογραφίας,της Οικονομίας,της Παιδαγωγικής,της Πολιτικής Επιστήμης,της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας.Την εποπτεία του έργου έχει ο καθηγητής Αλέξης Δημαράς.Και ο τόμος αυτός, γραμμένος γλαφυρά και εκλαϊκευτικά από καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλους ειδικούς σε κάθε αντικείμενο επιστήμονες, είναι πλούσια εικονογραφημένος με παραστάσεις, χάρτες και διαγράμματα σχετικά με το αντικείμενο των επιστημών που περιγράφει.

Σημειώνουμε ότι η "Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" βαδίζει με γοργό ρυθμό προς την ολοκλήρωσή της. Από τους 30 συνολικά τόμους της έχουν εκδοθεί ήδη οι 27, ενώ προγραμματίζεται ως το τέλος του 1998, να κυκλοφορήσουν και οι υπόλοιποι τόμοι: "Υγεία και Ιατρική" (άνοιξη του 1998) και "Παγκόσμια τέχνη", "Μουσική, Χορός, Θέατρο, Κινηματογράφος" (τέλος 1998).

Τέλος και αρχή
  • Στις 4 Ιανουαρίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του πρώτου κύκλου του έργου "Βαλς Εξιτασιόν" της Ελενας Πέγκα,στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου"Αμόρε",που είναι συμπαραγωγή του "Θεάτρου του Νότου" και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Ενώ, στις 7 Ιανουαρίου αρχίζει ο δεύτερος κύκλος παραστάσεων του"Ιβάνοφ" του Τσέχωφ,που θα παίζεται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Ο "Ιβάνοφ" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Βογιατζής, Σμαράγδα Σμυρναίου, Κώστας Ζαχαράκης, Μάνος Βακούσης,κ. ά.
  • Αρχισαν στην Κεντρική Σκηνή του "Θεάτρου του Ηλιου",στον Κάτω Χώρο, οι παραστάσεις του έργου "Εξω, μπροστά στην πόρτα" του Βόλφγκανγκ Μπόρχερτ,σε μετάφραση Δημήτρη Θέμελη,σκηνοθεσία Ανδρέα Παπασπύρου,σκηνικά - κοστούμια Λίνας Παγώνη - Ανδρέα Παπασπύρου,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου και χορογραφίες Πέτρου Γάλλια.Παίζουν: Ανδρέας Παπασπύρος, Δάφνη Βασιλειάδου, Κώστας Λαός, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου,κ. ά.
  • Τον "Φλύαρο" του Σοφοκλή Καρύδη ανεβάζουν, στις 3 Ιανουαρίου, οι "Μάσκες",σε σκηνοθεσία Γιώργη Χριστοφιλάκη,σκηνικά - κοστούμια Κοσμά Πανωρίδη και μουσική Κώστα Λιάκουρη.Ερμηνεύει ο Αβραάμ Πελαϊδης.
  • Μέχρι την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, θα παίζονται, στη "Στοά" τα δύο έργα που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στην Κεντρική και την Παιδική Σκηνή. "Η φυλακή του Ολλυ" του Μποντ θα δώσει τη θέση του στο έργο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Βασίλη Ραϊση "Το πρόβλημα του Κώστα",που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.Πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου. Ενώ στην παιδική σκηνή το "Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν" θα το διαδεχτεί το έργο του Ευγένιου Τριβιζά "Με το Νι και με το Σίγμα",σε σκηνοθεσία Λήδας Πρωτοψάλτη.Η πρεμιέρα θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου.
  • Μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, θα παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης",στο θέατρο "Αμαλία" της Θεσσαλονίκης το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η τελευταία πράξη",σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού.
Περί Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Απαντώντας σε δημοσίευμα του "Ρ" (13/12/'97) για την κυβερνητική πολιτιστική πολιτική, στο οποίο γινόταν και λόγος για την "κατόπιν εορτής" της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και λίαν αορίστου μέλλοντος ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, θέταμε το ερώτημα τι έγιναν τα δισ. της "προκαταβολής" (περί επιταγής με 8 δισ. γινόταν λόγος), που είχε δώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Κατερίνα Βελλίδη. Στο ερώτημά μας απάντησε με επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΔ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δ.Π. Ψωινός,αναφέροντας:

"Η κ. Κατερίνα Βελλίδη δεν υπήρξε ποτέ χορηγός και έπαψε να είναι πρόεδρος του Οργανισμού από τον Μάρτη 1996. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Μεγάρου Μουσικής, το Ελληνικό Δημόσιο εις εκτέλεσιν του ν. 2121/93 κατέβαλε στις 11/9/1995 2.500.000.000 δρχ. Το ποσό αυτό κατατέθηκε σε λογαριασμό της Ιονικής Τράπεζας και χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την εξυγίανση του οικοπέδου και θεμελίωση και εν μέρει για τη χρηματοδότηση της εργολαβίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ηδη την 1/12/1997 το υπουργείο Πολιτισμού κατέβαλε στον Οργανισμό το ποσό των 3.033.000.000 για να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες εκτελέσεως του έργου. Το ποσό αυτό έχει κατατεθεί στον ίδιο λογαριασμό. Κανένα από τα παραπάνω ποσά δε διαχειρίστηκε η Κ. Βελλίδη".

Δημιουργική "Γειτονιά"

Μια γειτονιά αλλιώτικη από τις άλλες είναι εκείνη των Εξαρχείων - Νεάπολης. Μια "Γειτονιά" - Πολιτιστικός Σύλλογος, που φέτος συμπλήρωσε 14 χρόνια ζωής και τα γιόρτασε με δεκάδες εκδηλώσεις, αλλά και πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της περιοχής.

Μερικές από αυτές είναι η εκστρατεία για τη διάσωση των νεοκλασικών της περιοχής, οι αναφορές και τα υπομνήματα στους αρμόδιους για τα προβλήματα της περιοχής, το Φεστιβάλ Καραγκιόζη στο Λόφο του Στρέφη, αλλά και οι μόνιμες λειτουργίες του Συλλόγου, όπως η Δανειστική Βιβλιοθήκη και το Στέκι Νεολαίας.

Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η "Γειτονιά" (Μαυρομιχάλη 71) θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στις 15 Ιανουαρίου (8.30μμ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ