Τρίτη 30 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λογοτεχνία και Επιστήμες

Δύο σημαντικές, χρήσιμες σε ειδικούς και μη, εκδόσεις κυκλοφόρησαν από την "Εκδοτική Αθηνών".Πρόκειται για τους τόμους της σειράς "Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" με τίτλους "Παγκόσμια Λογοτεχνία" και"Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες".

Η "Παγκόσμια Λογοτεχνία", που έρχεται να καλύψει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας εξυπηρετώντας τις αυξημένες ανάγκες πληροφόρησης και λόγω των αυξανόμενων μεταφράσεων ξένης λογοτεχνίας στη γλώσσα μας, αποτελεί ένα εντυπωσιακό και πλούσια εικονογραφημένο πανόραμα της λογοτεχνικής παραγωγής της ανθρωπότητας, από τα πρώτα αρχαία προφορικά έπη ως τις πιο σύγχρονες λογοτεχνικές σχολές και αναζητήσεις. Τα άρθρα, γραμμένα από ειδικούς για κάθε θέμα επιστήμονες, κριτικούς και ιστορικούς της λογοτεχνίας και λογοτέχνες, περιγράφουν τη λογοτεχνική ιστορία όλων των λαών της γης και αναλύουν όλα τα λογοτεχνικά είδη, τις σχολές και τα κινήματα. Την εποπτεία της έκδοσης είχε ο διακεκριμένος κριτικός της λογοτεχνίας Αλέξης Αργυρίου.

Το δεύτερο βιβλίο, ο τόμος "Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες",είναι ένα πρωτοποριακά σχεδιασμένο μονότομο έργο, που καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο εννέα επιστημών: της Γλωσσολογίας,του Δικαίου,της Κοινωνιολογίας,της Λαογραφίας,της Οικονομίας,της Παιδαγωγικής,της Πολιτικής Επιστήμης,της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας.Την εποπτεία του έργου έχει ο καθηγητής Αλέξης Δημαράς.Και ο τόμος αυτός, γραμμένος γλαφυρά και εκλαϊκευτικά από καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλους ειδικούς σε κάθε αντικείμενο επιστήμονες, είναι πλούσια εικονογραφημένος με παραστάσεις, χάρτες και διαγράμματα σχετικά με το αντικείμενο των επιστημών που περιγράφει.

Σημειώνουμε ότι η "Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" βαδίζει με γοργό ρυθμό προς την ολοκλήρωσή της. Από τους 30 συνολικά τόμους της έχουν εκδοθεί ήδη οι 27, ενώ προγραμματίζεται ως το τέλος του 1998, να κυκλοφορήσουν και οι υπόλοιποι τόμοι: "Υγεία και Ιατρική" (άνοιξη του 1998) και "Παγκόσμια τέχνη", "Μουσική, Χορός, Θέατρο, Κινηματογράφος" (τέλος 1998).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ