ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνες δραματουργοί

Αφιέρωμα στους σύγχρονους Ελληνες δραματουργούς ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Θεατρικές ερμηνείες". Η αρχή γίνεται με έργα, από το αρχείο της ΕΡΑ, του Βασίλη Ζιώγα. Τη Δευτέρα 5 Γενάρη θ' ακουστούν αποσπάσματα από τον "Κακό Βίστουριχ" με τον Κώστα Καστανά, τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο και την Ερση Μαλικένζου. Η ηχογράφηση έγινε από τον Κώστα Φαρμασώνη το 1984. Την Τρίτη ακολουθεί το μονόπρακτο "Το προξενιό της Αντιγόνης", που παρουσιάστηκε το 1960 από τη "Δωδεκάτη Αυλαία". Το έργο ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο το 1980 σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, με τους Τζόλυ Γαρμπή, Θόδωρο Σαρρή, Γρηγόρη Βαφειά και Κώστα Κοκκάκη στους κεντρικούς ρόλους. Την Τετάρτη θα μεταδοθεί το έργο "Εστιατόριον Ουμάνισμους", που παρουσιάστηκε το 1963 από το Πειραματικό Θέατρο της Μαριέττας Ριάλδη. Ηχογραφήθηκε το 1984 σε σκηνοθεσία Κώστα Φαρμασώνη και στους κεντρικούς ρόλους ακούγονται οι ηθοποιοί Γιάννης Μόρτζος, Κώστας Καστανάς και Βασίλης Μητσάκης.

Την Πέμπτη σειρά έχουν τα "Πασχαλινά παιχνίδια". Το έργο παρουσιάστηκε το 1964 από την Ελεύθερη Σκηνή του Γιώργου Εμιρζά με τίτλο "Αστική μυθολογία". Ηχογραφήθηκε για την ΕΡΑ το 1982. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Αλευρά και τους ρόλους ερμηνεύουν η Εύα Κοταμανίδου, ο Λάμπρος Τσάγκας και ο Αγγελος Γεωργιάδης. Τέλος, την Παρασκευή θ' ακουστούν αποσπάσματα από το μονόπρακτο "Η κωμωδία της μυίγας", σε ηχογράφηση του 1980. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Μπάκα και ακούγονται οι ηθοποιοί Βασίλης Κανάκης, Νίκος Φιλιππόπουλος, Μπάμπης Γιωτόπουλος και Μιράντα Ζαφειροπούλου.

Η παραγωγή της εκπομπής είναι του Δημήτρη Φραγκουδάκη και της Αιμιλίας Κτενά. Μεταδίδεται από το Τρίτο Πρόγραμμα από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι.

Στο τέλος μιας εποχής

Τη βραβευμένη, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1994, ταινία του Αντώνη Κόκκινου "Τέλος εποχής",θα μεταδώσει η ΝΕΤ στις 22.00.Η ταινία του Κόκκινου είναι από τις ελληνικές ταινίες που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ο σκηνοθέτης μάς μεταφέρει στο φθινόπωρο του 1969 την περίοδο της χούντας. Με φόντο ένα σχολείο της Αθήνας ο σκηνοθέτης καταγράφει τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τη ζωή των παιδιών εκείνης της εποχής, κάνοντας μια ταινία όχι μόνο νοσταλγίας αλλά και φρεσκάδας. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας επαρχιώτης, που έρχεται στην Αθήνα με την οικογένειά του. Από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας σχολικής χρονιάς ο νεαρός επαρχιώτης θα τραβήξει την προσοχή του αρχηγού μιας παρέας μαθητών και η σχέση τους μέσα από ανταγωνισμούς και διαπληκτισμούς θα εξελιχθεί σε μια ουσιαστική φιλία. Παίζουν οι Κώστας Καζανάς, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Βαγγέλης Καζάν και Δέσποινα Τομαζάνη.

Από τις ταινίες που προβάλλονται σήμερα ξεχωρίζει και η ταινία του Λουί Μαλ "Ο Μιλού το Μάη".Η υπόθεση εξελίσσεται σ' ένα αρχοντικό σπίτι το Μάη του 1968 στη Γαλλία. Η οικογένεια που ζει εκεί είναι οινοπαραγωγοί. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Μιλού, όταν πεθαίνει η γιαγιά τους, καλεί όλη την οικογένεια στην κηδεία. Τη στιγμή που στο Παρίσι στήνονται οδοφράγματα, σύσσωμη η οικογένεια απολαμβάνει το κρασί, το φαγητό και την ευτυχία που όλοι βρίσκονται μαζί. Παίζουν οι Μισέλ Πικολί, Μίου Μίου και Βαλερί Λεμερσιέ (ΝΕΤ 00.30).

Μεταφορά στην οθόνη του έργου της Τζέιν Οστιν είναι η ταινία του Ρότζερ Μίτσελ "Επιρροές" Στην Αγγλία του 1800 μια ευγενική κοπέλα, η Αν Ελιοτ, πείθεται να αρνηθεί το γάμο με έναν ωραίο, αλλά φτωχό αξιωματικό. Επτά χρόνια αργότερα εκείνη είναι ακόμη ανύπαντρη και ζει με την ανάμνηση του έρωτα που έχασε. Εκείνος έχει γίνει πλούσιος και αναζητά σύζυγο. Πρωταγωνιστούν οι Αμάντα Ρουτ, Σιάραν Χιντς και Σούζαν Φλίτγουντ (ΕΤ-1 23.35)

Στην πολυτάραχη ζωή της Ντόροθι Πάρκερ, της κριτικού και μυθιστοριογράφου της δεκαετίας του '20, αναφέρεται η ταινία του Αλαν Ρούντολφ "Ο φαύλος κύκλος της κυρίας Πάρκερ".Στη Νέα Υόρκη του μεσοπολέμου και της ποτοαπαγόρευσης μια παρέα καλλιτεχνών ζει στο δικό της ρυθμό. Συνδετικός κρίκος της παρέας είναι η Ντόροθι Πάρκερ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, μια γυναίκα που έψαχνε τον έρωτα μέσα από θυελλώδεις σχέσεις. Η ταινία επιχειρεί να καταγράψει τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της μέσα από πραγματικά περιστατικά. Παίζουν οι Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μάθιου Μπρόντερικ, Κάμπελ Σκο και Πίτερ Γκάλαχερ (ΕΤ-3 01.00).

Ο γύρος του κόσμου

Η Πρωτοχρονιά συνεχίζεται στην ΕΤ-1 με το "Zhowbiz" και τον Γιώργο Μαρίνο να υποδέχεται τον καινούριο χρόνο, μ' ένα ακόμη εορταστικό πρόγραμμα που έχει τον τίτλο "Ο γύρος του κόσμου στο "Zhowbiz"".Στην εκπομπή θα πάρουν μέρος οι καλλιτέχνες Στράτος Τζώρτζογλου, Γλυκερία, Τάσος Χαλκιάς, Αντώνης Βαρδής, Εβελίνα Παπούλια κ.ά. (ΕΤ-1 21.00).

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σκηνή από την ταινία του Αντώνη Κόκκινου "Τέλος εποχής" (ΝΕΤ 22.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ