Πέμπτη 1 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο τέλος μιας εποχής

Τη βραβευμένη, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1994, ταινία του Αντώνη Κόκκινου "Τέλος εποχής",θα μεταδώσει η ΝΕΤ στις 22.00.Η ταινία του Κόκκινου είναι από τις ελληνικές ταινίες που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ο σκηνοθέτης μάς μεταφέρει στο φθινόπωρο του 1969 την περίοδο της χούντας. Με φόντο ένα σχολείο της Αθήνας ο σκηνοθέτης καταγράφει τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τη ζωή των παιδιών εκείνης της εποχής, κάνοντας μια ταινία όχι μόνο νοσταλγίας αλλά και φρεσκάδας. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας επαρχιώτης, που έρχεται στην Αθήνα με την οικογένειά του. Από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας σχολικής χρονιάς ο νεαρός επαρχιώτης θα τραβήξει την προσοχή του αρχηγού μιας παρέας μαθητών και η σχέση τους μέσα από ανταγωνισμούς και διαπληκτισμούς θα εξελιχθεί σε μια ουσιαστική φιλία. Παίζουν οι Κώστας Καζανάς, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Βαγγέλης Καζάν και Δέσποινα Τομαζάνη.

Από τις ταινίες που προβάλλονται σήμερα ξεχωρίζει και η ταινία του Λουί Μαλ "Ο Μιλού το Μάη".Η υπόθεση εξελίσσεται σ' ένα αρχοντικό σπίτι το Μάη του 1968 στη Γαλλία. Η οικογένεια που ζει εκεί είναι οινοπαραγωγοί. Ο μεγαλύτερος γιος, ο Μιλού, όταν πεθαίνει η γιαγιά τους, καλεί όλη την οικογένεια στην κηδεία. Τη στιγμή που στο Παρίσι στήνονται οδοφράγματα, σύσσωμη η οικογένεια απολαμβάνει το κρασί, το φαγητό και την ευτυχία που όλοι βρίσκονται μαζί. Παίζουν οι Μισέλ Πικολί, Μίου Μίου και Βαλερί Λεμερσιέ (ΝΕΤ 00.30).

Μεταφορά στην οθόνη του έργου της Τζέιν Οστιν είναι η ταινία του Ρότζερ Μίτσελ "Επιρροές" Στην Αγγλία του 1800 μια ευγενική κοπέλα, η Αν Ελιοτ, πείθεται να αρνηθεί το γάμο με έναν ωραίο, αλλά φτωχό αξιωματικό. Επτά χρόνια αργότερα εκείνη είναι ακόμη ανύπαντρη και ζει με την ανάμνηση του έρωτα που έχασε. Εκείνος έχει γίνει πλούσιος και αναζητά σύζυγο. Πρωταγωνιστούν οι Αμάντα Ρουτ, Σιάραν Χιντς και Σούζαν Φλίτγουντ (ΕΤ-1 23.35)

Στην πολυτάραχη ζωή της Ντόροθι Πάρκερ, της κριτικού και μυθιστοριογράφου της δεκαετίας του '20, αναφέρεται η ταινία του Αλαν Ρούντολφ "Ο φαύλος κύκλος της κυρίας Πάρκερ".Στη Νέα Υόρκη του μεσοπολέμου και της ποτοαπαγόρευσης μια παρέα καλλιτεχνών ζει στο δικό της ρυθμό. Συνδετικός κρίκος της παρέας είναι η Ντόροθι Πάρκερ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, μια γυναίκα που έψαχνε τον έρωτα μέσα από θυελλώδεις σχέσεις. Η ταινία επιχειρεί να καταγράψει τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της μέσα από πραγματικά περιστατικά. Παίζουν οι Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μάθιου Μπρόντερικ, Κάμπελ Σκο και Πίτερ Γκάλαχερ (ΕΤ-3 01.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ