ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Για να δουλέψουμε και μεις σαν άνθρωποι"

Πολιορκημένα από αλλοδαπούς, που αναζητούν "μια θέση στο ήλιο", είναι τα γραφεία του ΟΑΕΔ και στη Β. Ελλάδα

(ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Περισσότεροι από 5.000 αλλοδαποί "πολιόρκησαν" τις τελευταίες μέρες τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αναζητώντας μια καλύτερη μεταχείριση από πλευράς εργοδοσίας, αλλά και απαιτώντας την ίση μεταχείριση του εργατικού δυναμικού που διαθέτουν στην αγορά εργασίας.

Στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον 2.500 αλλοδαποί έχουν παραλάβει την πολυπόθητη αίτηση, ενώ μόλις 150 περίπου την έχουν καταθέσει. Ιδια εικόνα παρουσιάζουν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και στις άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπου και εκεί περίπου 2.500 χιλιάδες αλλοδαποί έχουν λάβει τις αιτήσεις, ενώ μόνο οι 100 την έχουν καταθέσει.

Χτες από το πρωί, οι αλλοδαποί εργάτες είχαν δημιουργήσει μια ατέλειωτη ουρά έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, προσδοκώντας, με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, να λάβουν την αίτηση και να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη λευκή κάρτα. Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν έξω από την υπηρεσία του ΟΑΕΔ, το κλίμα ήταν ανάμεικτο. Αλλοι έλεγαν ότι αυτό από καιρό θα έπρεπε να είχε γίνει, ενώ κάποιοι άλλοι έδειχναν να ελπίζουν ότι με την παραλαβή της κάρτας θα περιοριστεί η ξενοφοβία στη χώρα μας. Ωστόσο, κανείς δε φαινόταν να πιστεύει ότι η κάρτα θα αλλάξει προς το καλύτερο τη σχέση εργοδότη και εργαζόμενου.

Οι περισσότεροι από αυτούς που περίμεναν στη σειρά ήταν Αλβανοί, που για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην δουλεύουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Το μεροκάματο ξεκινάει από τις 2.000 δρχ. και για τους "τυχερούς" με "χρόνια υπηρεσίας" στο ίδιο αφεντικό το μεροκάματο φτάνει τις 6.000. Ολοι σχεδόν δηλώνουν ότι δουλεύουν χωρίς καμιά ασφάλιση. Οταν ζητάνε τα δικαιώματά τους, οι εργοδότες είτε τους απολύουν είτε τους στέλνουν την αστυνομία στο σπίτι. Στην ερώτηση "τι περιμένετε από την πράσινη κάρτα;", απαντούν: "Θέλουμε και μεις να δουλέψουμε σαν άνθρωποι. Να μην μας προσβάλλουν. Να έχουμε και εμείς τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ελληνες εργάτες, αυτά που έχουν οι εργάτες παντού στην Ευρώπη".

Να σημειώσουμε ότι πολλοί έκαναν λόγο και για κάποιους "επιτήδειους", που έναντι του ποσού των 40.000 έως 50.000 δρχ., δηλώνουν ότι μπορεί να αναλάβουν την έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση της "λευκής κάρτας"!

ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Αντιδρούν στο ξεπούλημα οι εργαζόμενοι

Σαρανταοχτάωρη απεργία και καταγγελίες για "ύποπτες και σκοτεινές διαδικασίες"

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης,αντιδρώντας στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, μέσω της μεταβίβασης του πακέτου των μετοχών (30% περίπου) που κατέχουν φορείς του Δημοσίου (Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕΒΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

Τα παραπάνω τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ, του ΕΚΘ και του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, προσθέτοντας ότι η πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης δεν εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης της Τράπεζας ενόψει των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ υπάρχει γενικά τάση εγκατάλειψης των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης Γ. Γουγούλης μίλησε ανοιχτά "για ύποπτες και σκοτεινές διαδικασίες που ακολουθούνται προκειμένου να γίνει η ιδιωτικοποίηση" και σημείωσε ότι οι μισοί περίπου από τους 600 εργαζόμενους στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη θα απολυθούν μετά την πώλησή της.

"Μήπως η σταδιακή αποδυνάμωση των κρατικών τραπεζών, διά της πωλήσεως των συμμετόχων τους κομμάτι - κομμάτι, υπονομεύει και το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού είναι γνωστό ότι ακόμη και η ΕΘΝΙΚΗ φαντάζει "νάνος" μπροστά στους διεθνείς κολοσσούς;", τονίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης και ανακοινώθηκε η κήρυξη 48ωρης απεργίας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με αίτημα την απόσυρση των εξαγγελιών για επικείμενη πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι, οι οποίοι εξέφρασαν την απόφασή τους να αντιδράσουν αγωνιστικά στην ενδεχόμενη πώληση. Επίσης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας έξω από το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Μ - Θ.

Παρέμβαση εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έκανε ο γραμματέας του Θ. Κυριακίδης,ο οποίος κατήγγειλε την παραγωγική αφαίμαξη σε βάρος της πόλης και του νομού και ξεκαθάρισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που ξεκίνησαν σε μια σειρά τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα εντάσσονται στη συνολικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ. Τέλος, διαπίστωσε ότι συνδέεται και με την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει την περιοχή της Θεσσαλονίκης σε περιοχή παροχής υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης καταγγέλλει όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις σε επίπεδο ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ (ηγεσίες ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΣ, σε αντίθεση με τα ίδια τα μέλη τους), στήριξαν ουσιαστικά την πολιτική, που μία πτυχή της είναι η πώληση της Τράπεζας, οδηγώντας το συνδικαλιστικό κίνημα σε ψευδεπίγραφους κοινωνικούς διαλόγους. "Την εφαρμογή της απόφασης πώλησης της τράπεζας μπορούν να σταματήσουν μόνο οι εργαζόμενοι και η ουσιαστική ενότητά τους, πάνω σε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες, επιτέλους, απόψεις. Δε συζητάμε σε καμία περίπτωση την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Δε συζητάμε ούτε ιδιωτικοποίηση υπό όρους, γιατί καμία συμφωνία δε θα γίνει σεβαστή από επενδυτή και κυβέρνηση. Διασφαλίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το σεβασμό των κατακτήσεων μας", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης.

Καλύπτουν την παρωδία

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αρνούνται την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά υπέρ της προσφυγής των ναυτεργατικών σωματείων κατά του πρόσφατου νόθου συνεδρίου της ΠΝΟ

Την άρνησή τους να παρέμβει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά υπέρ των ναυτεργατικών σωματείων που έχουν προσφύγει κατά του πρόσφατου νόθου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,διατύπωσαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΕΚΠ! Την πρόταση για παρέμβαση του ΕΚΠ υπέρ των ναυτεργατικών σωματείων κατέθεσαν στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Οργάνωσης οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ,ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει τη Δευτέρα 12 του μήνα.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ τονίζεται ότι με τη στάση τους οι δυο παρατάξεις αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας τους, όταν στα κείμενα και τις αποφάσεις του ΕΚΠ υποτίθεται ότι τάσσονται υπέρ του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

"Καταγγέλλουμε - υπογραμμίζεται - την απόφασή τους αυτή, που ουσιαστικά τοποθετείται υπέρ της διαιώνισης της νόθας κατάστασης στην ΠΝΟ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση και το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Τους καταγγέλλουμε, γιατί με την απόφασή τους αυτή παραχαράσσονται η ψήφος και η θέληση των ναυτεργατών και αλλοιώνονται οι συσχετισμοί στο ΕΚΠ και στη ΓΣΕΕ. Καλούμε τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας".

Διαμαρτυρία συνταξιούχων

Την αγανάκτησή του και την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Τρικάλων, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας, Υγείας και Πρόνοιας και το διοικητή του ΤΕΒΕ για το λόγο ότι δεν τους επιδόθηκε το δώρο Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά όταν αυτές πέρασαν.

Στην επιστολή οι συνταξιούχοι αναρωτιούνται αν "ήταν τόσο δύσκολο να δοθεί η σύνταξη την τελευταία μέρα του μήνα στις 31/12/97, ώστε να μπορέσουν οι συνταξιούχοι να πάρουν ένα δώρο για τα εγγονάκια τους και να φάνε ένα κομμάτι γλυκό ψωμί στο φτωχικό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, παρά αναγκάστηκαν να σφίξουν το ζωνάρι της λιτότητας πιο πολύ".

Ελληνικός Νηογνώμονας κατά ΠΕΜΕΝ

Δεν έκανε αποδεχτή τη μήνυση που κατέθεσε ο Ελληνικός Νηογνώμονας ενάντια στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης,χτες το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά και παρέπεμψε σε εκδίκαση της αγωγής σαν "απλή δυσφήμηση".

Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου δήλωσε σχετικά: "Η ποινική δίωξη εναντίον της ΠΕΜΕΝ από τον Ελληνικό Νηογνώμονα έγινε στα πλαίσια μιας προσπάθειας φίμωσης του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα αποδείχτηκε ότι με ανυπόστατο κατηγορητήριο μας κάλεσαν να δικαστούμε σε αναρμόδιο δικαστήριο. Εμείς επιμείναμε και επιμένουμε στις αρχικές καταγγελίες που έχουμε κάνει και το 1994 και στη συνέχεια, με τις οποίες προειδοποιούσαμε και προειδοποιούμε ότι η αναξιοπιστία του Νηογνώμονα οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα τους Ελληνες ναυτεργάτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αλλεπάλληλα ναυάγια, η απόφαση του δικαστηρίου για το ΔΥΣΤΟΣ,έχουμε σειρά ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών από την κατάσταση που επικρατεί και στον Νηογνώμονα και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Παλέψαμε και παλεύουμε για τον εκδημοκρατισμό της ναυτικής νομοθεσίας, οι ναυτεργάτες να είναι στα όργανα ελέγχου και διοίκησης, ιδιαίτερα για ζητήματα ασφάλειας και αξιοπλοϊας. Θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ