ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κύμα τουρκικών παραβιάσεων σε όλο το Αιγαίο
  • Πάνω από 40 τουρκικά μαχητικά έκαναν μαζική είσοδο χτες σε όλο το μήκος του Αιγαίου, παραβιάζοντας σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο και πετώντας πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες
  • Τα τουρκικά αεροσκάφη, που έφτασαν μέχρι τα ανοιχτά της Εύβοιας και της Ανδρου, αναχαιτίστηκαν από 38 ελληνικά μαχητικά

Κλίμα έντασης χτες στο Αιγαίο, καθώς πλήθος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησαν μαζική είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο σε όλο το μήκος του, από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Ρόδο,με αποτέλεσμα την εμπλοκή τους με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν. Η πρόκληση αυτή τη φορά εντοπίζεται, κυρίως, στην τακτική που εφάρμοσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία πραγματοποίησε εισόδους από πολλά σημεία κατά μήκος των ορίων του FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης,έφτασε στο μέσον του Αιγαίου, όπου και σημειώθηκαν κατά μήκος του άξονα που το διασχίζει από βορρά προς νότο, δηλαδή επί του 25ου Μεσημβρινού,τον οποίο η Αγκυρα θέτει ως γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου, οι περισσότερες εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά, υποδηλώνοντας έτσι την πρόθεσή της για διχοτόμηση του Αιγαίου.

Συνολικά 40 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από αυτά 28 τύπου F 16 και τα 12 τύπου F 4 (Φάντομ),από τις 11 χτες το πρωί και επί μια ώρα πραγματοποίησαν μαζικές εισόδους στο ελληνικό FIR και συνέχισαν την πορεία τους προς το Κεντρικό Αιγαίο. Ενας σχηματισμός τουρκικών μαχητικών πέταξε ακόμα και πάνω από τα Ψαρά,ενώ ένα άλλο ζεύγος πέρασε από το άνοιγμα, πλάτους 19 ναυτ. μιλίων, μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας,παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, που είναι 10 μίλια από κάθε πλευρά των ακτών, αμφισβητώντας στην πράξη το πλάτος του, αφού η Τουρκία αναγνωρίζει εναέριο χώρο μόνο 6 ναυτ. μιλίων όσο δηλαδή και τα χωρικά ύδατα. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω και από άλλα ελληνικά νησιά, όπως η Τήλος,η Κως και η Νίσυρος,αλλά και από δεκάδες βραχονησίδες.

Τα τουρκικά μαχητικά, που σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο,ενώ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν 38 εξοπλισμένα ελληνικά μαχητικά όλων των τύπων (F 16, F 4 (Φάντομ) και "Μιράζ 2000). Τα τουρκικά μαχητικά επέμειναν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές εμπλοκές μέχρι τα ανοιχτά της Εύβοιας και της Ανδρου.

Εκτός του πλαισίου ασκήσεων

Η χτεσινή παρουσία της Τουρκικής Αεροπορίας δεν έχει σχέση με την προγραμματισμένη για χτες τουρκική άσκηση σε περιοχές, που περιλάμβαναν και ελληνικό εναέριο χώρο δυτικά της Χίου μέχρι τις βραχονησίδες Καλόγηροι η μια, και νότια της Ικαρίας και ανατολικά της Μυκόνου και της Νάξου η άλλη. Οι ίδιες περιοχές έχουν δεσμευτεί και για τη Δευτέρα 12 Γενάρη.Τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις έχουν ανακοινωθεί για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι τις 23 Γενάρη σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες δραστηριότητες παρά μόνο μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εντείνοντας έναν "πόλεμο νεύρων",με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό να είναι καθημερινά σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν τουρκικών προκλήσεων, που βέβαια δε γνωρίζουν ούτε ποια ώρα ούτε σε ποια περιοχή θα εκδηλωθούν.

"Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας δε μας ξενίζει", είπε χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας,ο οποίος επισήμανε ότι οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών δεν είναι στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων. "Τελικώς, πρόσθεσε, με αυτή τη στάση της η Τουρκία, ούτε τους στόχους της σε βάρος της Ελλάδος επιτυγχάνει, αντιθέτως, απομονώνεται διεθνώς. Μία τέτοια συμπεριφορά αποδίδει ανάγλυφα την πρόθεσή της να διατηρήσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Κάθε άλλο παρά βοηθάει, η πολιτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία, την ενσωμάτωσή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

Ο Δ. Ρέππας έκανε λόγο για αντιδράσεις της Ελλάδας "άμεσες και αποφασιστικές". Αυτές, όπως είπε, σε στρατιωτικό επίπεδο υπήρξαν οι αναχαιτίσεις, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο θα γίνουν διαβήματα με τρόπο έντονο και θα υπάρξει ενημέρωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση της Τουρκίας. Ο υπουργός Τύπου απέδωσε τις τουρκικές προκλήσεις "στην προσπάθειά της αφ' ενός να συγκαλύψει πραγματικά προβλήματα, αντί να τα λύσει, και αφ' ετέρου επιδιώκει να δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στο χώρο του Αιγαίου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με στρατιωτικές δυνάμεις - αυτή φαίνεται ότι είναι η επιλογή της Τουρκίας - την εκθέτει ακόμη περισσότερο, δεν της λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ της δημιουργεί αρκετά".

Οι "υπηρεσίες" των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προβάλλουν τις "καλές υπηρεσίες" τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν έχουν άλλο στόχο, βέβαια, από την ενίσχυση του επιδιαιτητικού τους ρόλου στην περιοχή. Οπως δήλωσε χτες στον "Αντέννα" ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να ματαιώσει μέρος των ασκήσεων που πραγματοποιεί στο Αιγαίο και να μην πετάξουν τα αεροπλάνα της πάνω από τις βραχονησίδες Καλόγηροι, πράγμα που έγινε. Επανέλαβε ακόμα τη θέση των ΗΠΑ πως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του θέματος των Ιμίων θα ήταν η παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών και τους τρεις όρους που έθεσαν για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Μ. Γκρόσμαν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον συμβούλευσε την Αγκυρα να κοιτάξει τις θετικές πτυχές της απόφασης και να εργαστεί για το μακροπρόθεσμο μέλλον και αυτό προϋποθέτει την αντιμετώπιση του θέματος των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, τόνισε ότι έχει εντυπωσιαστεί (!) από τον υπουργό Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, και πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργάζεται πολύ στενά με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Διαψεύδουν οι Τούρκοι

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν χτες την καταγγελία της Ελλάδας ότι 40 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή".

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι "τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν μόνο στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου" κι ότι "οι αβάσιμοι ελληνικοί ισχυρισμοί οφείλονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει καθεστώς εναέριου χώρου δέκα ναυτικών μιλίων, κάτι που δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά χώρα".

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται και η χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι "η Ελλάδα, κατά παρέκκλιση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμόζει καθεστώς εναέριου χώρου δέκα μιλίων".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Επίθεση" σε όλα τα μέτωπα από την Αγκυρα

Ανήσυχα και αμήχανα παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση την "επίθεση" σε όλα τα μέτωπα που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα, με στόχο να υπενθυμίσει τις πάγιες θέσεις της για κάθε θέμα, το οποίο έχει καταφέρει να αναγορεύσει σε ελληνοτουρκική διαφορά. Χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Θράκη. Ταυτόχρονα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επιτέθηκε προσωπικά στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά με το Κουρδικό. Το σκηνικό της έντασης, που δημιουργεί η Αγκυρα, συμπληρώνεται, από την προχτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών "περί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς δε διευκρινίζεται από τις Συνθήκες".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, ζητά "να εμποδιστούν οι επιθέσεις εναντίον της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "με λύπη έγινε γνωστό το ότι στις 4 και 5 του Ιανουαρίου νεαροί επιτέθηκαν με αλυσίδες και βέργες εναντίον ομογενών στην Κομοτηνή". Διατυπώνεται επίσης ο ισχυρισμός ότι "και κατά το μήνα Δεκέμβριο Ελληνες νεαροί μοτοσικλετιστές είχαν επιτεθεί και τραυματίσει στην Κομοτηνή έξι Τούρκους".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "το γεγονός ότι παρά τη συχνή επανάληψη των περιστατικών αυτών, δε συλλαμβάνονται οι δράστες, δεν αφήνει περιθώρια να χαρακτηριστούν τα περιστατικά μεμονωμένα".

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι ανησυχίες και η ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα αυτό, γνωστοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα".

Επίθεση σε Πάγκαλο

Εξάλλου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή, όπως αναφέρεται "τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου που μετέδωσε στις 6 Ιανουαρίου η ΕΤ-1".

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Ελληνας υπουργός "με το ύφος που αντικατοπτρίζει τη γνωστή προσωπικότητά του, επιτέθηκε φραστικά εναντίον της χώρας μας". Η ανακοίνωση, στην οποία "καταδικάζεται" ο Ελληνας υπουργός, αναφέρει τα εξής:

"Η Τουρκία σε κάθε φάση της ιστορίας της υπήρξε καταφύγιο για τις απελπισμένες κοινωνίες. Αυτοί που τολμούν να υποστηρίξουν το αντίθετο πρέπει να λογοδοτήσουν προηγουμένως για το πώς εξόντωσαν την εθνική ταυτότητα των κοινωνιών που ζούσαν στη χώρα τους, το γιατί αισθάνονται την ανάγκη να κατηγοριοποιούν και σήμερα τους πολίτες τους ως ελληνικής καταγωγής και μη και τη βάναυση πολιτική διακρίσεων που εφαρμόζουν εναντίον αυτών που δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Η πολιτική καταπίεσης που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα εναντίον της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, μπορεί να είναι μόνο πηγή ντροπής για μια χώρα που θεωρεί τον εαυτό της πολιτισμένη. Ομως, γνωρίζουμε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στερείται τέτοιου αισθήματος. Εξάλλου, συμβουλεύουμε τον Πάγκαλο που αναφέρθηκε στο Χίτλερ να ξανασκεφτεί το πώς οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει με ευχαρίστηση τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα στους στρατιώτες του Χίτλερ, στέλνοντάς τους στα στρατόπεδα θανάτου".

Οι βραχονησίδες

Για το θέμα των βραχονησίδων του Αιγαίου, που η Αγκυρα θεωρεί ότι είναι υπό αμφισβήτηση, απάντησε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σημειώνοντας, κατ' αρχήν, πως το υπουργείο Αιγαίου έχει υποβάλει στην ΕΕ προς έγκριση πρόγραμμα για την "ήπια ανάπτυξη" δεκατεσσάρων βραχονησίδων στο Αιγαίο.

"Πρέπει να πω, είπε ο Δ. Ρέππας, ότι το πρόγραμμα αυτό, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με ένα σημαντικό ποσό, δεν προβλέπει εποικισμό. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται στην ήπια ανάπτυξη, η οποία θα επιδιωχτεί σε διάφορες περιοχές, σε νησιά και νησίδες, κυρίως για λόγους οικολογικούς".

Ο υπουργός Τύπου σημείωσε επίσης πως "είναι ιδιαιτέρως προκλητική η στάση την οποία ακολουθεί η Τουρκία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ περισσότερο, όταν θεωρεί πως έχει την ευκαιρία, με αφορμή το γεγονός αυτό, να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, είναι απαράδεκτο, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Και πρέπει να στιγματίζεται σε κάθε περίπτωση. Γιατί είναι πρωτοφανές, στο πλαίσιο της ΕΕ, μια τρίτη χώρα, η οποία γειτνιάζει με χώρα της Κοινότητας, να αμφισβητεί τα σύνορά της. Η να αμφισβητεί τη δυνατότητα των χωρών της ΕΕ να αναπτύσσουν προγράμματα, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιούνται".

ΕΕΔΥΕ
Πολύμορφες δραστηριότητες ενάντια στη ΝΑΤΟική τάξη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τη νέα ένταση στο Αιγαίο και τις στρατιωτικές ασκήσεις επικυριαρχίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Οι προκλήσεις στο Αιγαίο με τις τουρκικές ασκήσεις, αλλά και με τις ασκήσεις των ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας επιβεβαιώνουν την προώθηση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και την επέκτασή του σε νέες περιοχές, όπως αυτή της ΝΑ Μεσογείου, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.Τονίζεται επίσης ότι η συντηρούμενη από το ΝΑΤΟ ένταση αποτελεί προάγγελο της επίλυσης του Κυπριακού με ΝΑΤΟποίηση του νησιού και θέλει να αναδείξει την επικυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, που για τους λαούς, όπως για παράδειγμα τον κουρδικό, σημαίνει επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εξαθλίωση. Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όλες τις Επιτροπές Ειρήνης να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης στο λαό, ώστε με την κινητοποίηση αυτή να μην περάσουν τα σχέδια της "νέας τάξης".

Στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ επισημαίνονται αναλυτικά τα εξής:

"Η νέα ένταση στο Αιγαίο, οι συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία, καθώς επίσης και οι γενικότερες αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έρχονται να επιβεβαιώσουν με δραματικό και κατηγορηματικό τρόπο πως η συμφωνία της κυβέρνησης με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και η πλήρης υποταγή της σ' αυτό όχι μόνο δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, αλλά προκαλεί νέες εντάσεις στην περιοχή.

Είναι φανερό πως πίσω από τις προκλήσεις στο Αιγαίο με τις στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας, αλλά και ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ βρίσκεται η προώθηση της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, η επέκτασή του και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η προκαλούμενη και συντηρούμενη από το ΝΑΤΟ κρίση έχει στόχο να αναδείξει και τον αδιαμφισβήτητο αμερικανικό κυριαρχικό ρόλο στην περιοχή, αποτελεί δε προάγγελο της επίλυσης του Κυπριακού με τη ΝΑΤΟποίηση του νησιού και τη μετατροπή του σε ΝΑΤΟική βάση.

Την ίδια στιγμή τα κύματα των Κούρδων και άλλων μεταναστών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν, αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, αποτελούν τους τραγικούς μάρτυρες του "παραδεισένιου κόσμου" της νέας ιμπεριαλιστικής και απάνθρωπης τάξης. Το "ενδιαφέρον" των κυβερνήσεων που την υπηρετούν αποτελεί μια απύθμενη υποκρισία απέναντι στους λαούς, γιατί η ίδια η πολιτική τους, η στήριξη τέτοιων καθεστώτων σαν και το Τουρκικό, η οικονομική καταλήστευση χωρών και λαών είναι αυτή που σπρώχνει τους ανθρώπους στην εξαθλίωση.

Στην ανατολή του 1998 ολόκληρη η περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δοκιμάζεται από τις συνέπειες εφαρμογής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ταυτόχρονα προετοιμάζεται και δημιουργείται κλίμα για την επιβολή μιας γενικότερης ΝΑΤΟικής επιτήρησης και κατοχής.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση απαιτείται η κινητοποίηση των λαών, ο αντιιμπεριαλιστικός και φιλειρηνικός αγώνας όλων ενάντια στη ΝΑΤΟική τάξη και στην προωθούμενη βαρβαρότητα που έχει στόχο τις εντάσεις, τους πολέμους, την εξαθλίωση, ώστε να προωθηθεί η οικονομική κυριαρχία των πολυεθνικών και η υποδούλωση των λαών στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού κατά του ΝΑΤΟ, της νέας δομής και της προώθησης της "νέας τάξης" στην περιοχή μας".

Εκδηλώσεις ΚΟ

Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις και εκδηλώσεις κοπής της πίτας τους διοργανώνουν πολλές ΚΟ του ΚΚΕ για να τιμήσουν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

  • Η Κομματική Οργάνωση "Μπελογιάννης" Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει τιμητική εκδήλωση - συνεστίαση σήμερα Παρασκευή 9 Γενάρη 1998 και ώρα 9.30 μμ στην "Κοκκινιώτισσα".

Αύριο Σάββατο

  • Η Αχτιδική Επιτροπή Συνοικιών Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού στις 9 το βράδυ."Γλεντάμε και αγωνιζόμαστε στο πλευρό της Εργατικής Τάξης, του Ελληνικού Λαού για λευτεριά, ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και σοσιαλισμό", τονίζεται στην ανακοίνωση - πρόσκληση για συμμετοχή στο γλέντι.
  • Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση ώρα 8 μμ στο κέντρο "Κουτρουμπή" (στη Γράνα Ζευγολατιού). Μετά την πολιτική ενημέρωση που θα γίνει από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
  • Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, ώρα 6.30μμ θα κόψει την πίτα της, παρουσία συντρόφων, φίλων και οπαδών του Κόμματος και των νεολαίων της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Κόμματος στην Αμφισσα και στην πρόσκληση της ΝΕ καλούνται όλοι οι φίλοι και σύντροφοι για "να πιούμε ένα ποτό, να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες και πολλές - πολλές ευχές για υγεία, ειρήνη, κοινωνική προκοπή και αγώνα για το σοσιαλισμό".

Κυριακή 11.1.98

  • Η ΚΟΒ Κουκακίου κόβει την πίτα της ώρα 11 το πρωί στα γραφεία της Ζίννη 22.
  • Η ΚΟΒ Ζαρουχλέικων του ΚΚΕ και η αντίστοιχη ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 6 μμ στα γραφεία τους. Στην εκδήλωση θα γίνει και η κοπή της πίτας των οργανώσεων.
  • Η ΚΟΒ Αμφιάλης και Αγ. Αντωνίου του ΚΚΕ τη Δευτέρα 12.1.98 ώρα 6 μμ κόβουν την πίτα στα γραφεία της (Παναγή Τσαλδάρη 71).
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου διοργανώνουν συνεστίαση την Παρασκευή 16.1.98 ώρα 10 μμ στο κέντρο "ΚΟΥΡΟΣ" (19ο χλμ. Λεωφ. Πάρνηθας).
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΡΕΠΠΑΣ
Ανούσια διαμάχη

Οι δύο όψεις της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τη μια ο "μη διάλογος" και από την άλλη ο "διάλογος για το διάλογο", πάντοτε όμως υπό την εποπτεία και επικυριαρχία των ΗΠΑ, έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση στο Νταβός το 1988. Ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Βιομηχανική Επιθεώρηση" υποστήριξε ότι ο Α. Παπανδρέου πήγε στο Νταβός απροετοίμαστος και γι' αυτό και υπέστη πανωλεθρία και ζημίωσε τα ελληνικά συμφέροντα. Κατηγορεί τον Α. Παπανδρέου ότι δεν πίστεψε ποτέ στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αντίθετα από τον ίδιο, και φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί με απόλυτο τρόπο ότι "αν υπήρχε διάλογος, δε θα φθάναμε στα Ιμια".

Ταυτόχρονα, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον... Α. Παπανδρέου ότι "δεν εγνώριζε από εξωτερική πολιτική. Δεν ησχολείτο με εξωτερική πολιτική. Εκανε εξωτερική πολιτική ερασιτέχνη. Αυτοσχεδίαζε".

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Δ. Ρέππα: "Είναι άδικο για τον Α. Παπανδρέου, ο οποίος δεν υπάρχει πλέον εν ζωή, να ασκείται μια τέτοια πολιτική κριτική, η οποία είναι μικρόψυχη και απρεπής".

Ανταπαντώντας το Γραφείο Τύπου του Κ. Μητσοτάκη επικαλείται το δικαίωμά του να ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική του Α. Παπανδρέου και αντεπιτίθεται λέγοντας ότι αυτή την εξωτερική πολιτική χρειάστηκε να αλλάξει ο Κ. Σημίτης.

Ελέω ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και Τζαννετάκη

Με την ψήφο του βουλευτή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ διορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Συνταξιοδότησης συγγραφέων και καλλιτεχνών

Με την ψήφο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Τζανή Τζαννετάκη, "πέρασε" τελικά η κυβερνητική πρόταση για το διορισμό των μελών της Επιτροπής Συνταξιοδότησης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών, που περιλαμβάνει 6 μέλη, παρά την αντίθεση των υπόλοιπων βουλευτών του κόμματός του στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με το νόμο, προκειμένου να εγκριθεί από την επιτροπή διορισμός πρέπει να συγκεντρώνει τα 2/3 των ψήφων των μελών της. Ο αριθμός συμπληρώθηκε οριακά με την ψήφο του βουλευτή της ΝΔ, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν λευκό ή κατά. "Λευκό" ψήφισε το ΔΗΚΚΙ και υπέρ ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ.

"Λευκό" ψήφισε και το ΚΚΕ, ενώ, παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου επανέλαβε την πρόταση του Κόμματος, για "13μελή επιτροπή, οι 10 να είναι εκπρόσωποι φορέων και οι 3 του υπουργού και αυτό, γιατί οι φορείς εκτός του ότι είναι γνώστες του χώρου και των προβλημάτων θα λογοδοτήσουν" απέναντι στους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες. Εφόσον στην επιτροπή - κατέληξε - δεν εκπροσωπούνται οι φορείς είναι "σχήμα ανάπηρο".

Στην 6μελή επιτροπή διορίστηκαν ο συγγραφέας Σπ. Πλασκοβίτης (Πρόεδρος) ο πανεπιστημιακός Ν. Κεσσανλής (αντιπρόεδρος), ο πανεπιστημιακός Ν. Βαγενάς, ο θεατρολόγος Κ. Γεωργουσόπουλος, ο συνθέτης Γ. Κουρουπός και ο στιχουργός Λ. Παπαδόπουλος.

Συνεστίαση Πρακτορείων Εφημερίδων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο "Αστέρια" της Γλυφάδας η χρονιάτικη συνεστίαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Στην εκδήλωση, όπου πήραν μέρος πολλές εκατοντάδες άτομα, έστειλαν χαιρετιστήρια ο πρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι εφημερίδων και της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων. Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ και το "Ριζοσπάστη" παραβρέθηκε στη συνεστίαση ο Γ. Μωραϊτης,ενώ παρόντες ήταν, εκτός των άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς,ο Νίκος Καραντηνός μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ. Χαιρετισμό στους καλεσμένους απηύθυνε ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών Χρ. Πισπιρίγκος,ο οποίος και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των εργαζομένων και των ενώσεων του Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ