ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική

Με ενδιαφέρουσες εικαστικές παρουσιάσεις ξεκινά η καινούρια χρονιά στους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας. Εργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής συνθέτουν την εικαστική φυσιογνωμία των ημερών.

  • Στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου 20) εγκαινιάζεται στις 15 του Γενάρη (8μμ) έκθεση έργων ζωγραφικής του Πάνου Φειδάκη.Η καινούρια του δουλιά έχει τον τίτλο "Εικόνες από τη φύση" και περιλαμβάνει έργα δουλεμένα τα περισσότερα στην ύπαιθρο, κάτω από το ελληνικό φως με χρώμα καθαρό και δυνατό. Ξεφεύγοντας από την "γκρίζα καθημερινότητα", βλέπει τον κόσμο λαμπερό, χαρούμενο, "χρωματιστό", όπως λέει ο ίδιος. Ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές, χωρίς να ψάχνει κάτι το συγκεκριμένο, ο Π. Φειδάκης ζωγράφιζε οτιδήποτε του κινούσε το ενδιαφέρον, με ματιά ανοιχτή στον ορίζοντα. Σαν το σκηνοθέτη, που κεντράρει το θέμα του σε συνηθισμένες καθημερινές εικόνες. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 30 περίπου έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, με κυρίαρχο θέμα το τοπίο, που πάντα τον συγκινεί και τον ενδιαφέρει.
  • Αφιερωμένη στη μνήμη του χαράκτη και δασκάλου Φώτη Μαστιχιάδη,είναι η έκθεση χαρακτικής της Μαρίας Γραμματικού,που εγκαινιάστηκε χτες στο θέατρο "Κάτω απ' τη γέφυρα" (κάτω από την οδογέφυρα του Νέου Φαλήρου, στην πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού). Η Μ. Γραμματικού, που μαθήτευσε στο εργαστήριο του Φ. Μαστιχιάδη, ασχολήθηκε αρχικά με το λινόλεουμ, αλλά γρήγορα βρήκε την έκφρασή της στη χαλκογραφία. Η punta secca, το καλέμι, ιδιαίτερα όμως η οξυγραφία και η άκουα τίντα, είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τις 16 χαλκογραφίες της έκθεσης. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις τονικές διαβαθμίσεις, το κάθε αντίτυπο φέρει το δικό του χαρακτήρα, ενώ με το ανομοιογενές σκούπισμα της επιφάνειας της χαλκογραφικής πλάκας, αποτυπώνονται τυχαία μορφολογικά επεισόδια. Θεματολογικά η χαρακτική της Μ. Γραμματικού έχει στοιχεία βιωματικά, με κυρίαρχη μία συμβολική και υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20/1, κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.
  • Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18) έκθεση έργων γλυπτικής του Μανώλη Πεταλά.Η έκθεση περιλαμβάνει 15 έργα μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες των δύο τελευταίων χρόνων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του Γενάρη.
Χρωστήρας γυναικών
  • Η καινούρια δουλιά της Ρένας Παπασπύρου,φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί "7" (Ζαλοκώστα 7). Παρουσιάζονται μικρές αυτοτελείς εικόνες - εικόνες στην ύλη - οι τυχαίες εικόνες που αναγνωρίζει το μάτι πάνω στις υλικές επιφάνειες του άμεσου περιβάλλοντος, ξύλα, τοίχους, μωσαϊκές πλάκες και μεταλλικές επιφάνειες. Παρουσιάζεται ακόμα, ένα ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο, που δείχνει τη μεθοδολογία των εικόνων στην ύλη. Πάνω στην ίδια μωσαϊκή πλάκα "χτίζονται" διαδοχικά, γραμμή - γραμμή, οι πάρα πολλές εικόνες που μπορεί κανείς να δει σ' αυτή την επιφάνεια. Οι ίδιες ψηφίδες αποκτούν διαφορετικό ρόλο στο σχέδιο της κάθε διαφορετικής εικόνας, δίνοντας στην επιφάνεια το μέγιστο της μεταβλητότητας και στο θεατή τον πραγματικό χρόνο της αναγνώρισης των εικόνων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6/2.
  • Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μμ) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αρματωλών και Κλεφτών 48), έκθεση έργων της Μάρως Μιχαλακάκου.Είναι η πρώτη ατομική παρουσίαση έργων της στην Αθήνα και εκτίθενται 6 έργα σε βελούδο. Οπως η ίδια αναφέρει "Στα βελούδα μου αποτυπώνονται άνθρωποι που κάθησαν, μίλησαν, αγαπήθηκαν, αναρωτήθηκαν, έζησαν. Οταν φύγει το πέλος, μένει το δέρμα και το περίγραμμα κάποιων ανθρώπινων μυστικών και καταστάσεων". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.
  • Στην αίθουσα τέχνης "Εποχές" (Κηφισίας 263), εγκαινιάζεται στις 15 Ιανουαρίου, έκθεση έργων ζωγραφικής της Βασιλικής Ηλιακοπούλου.Οπως σημειώνεται στον κατάλογο "Η ζωγράφος επιχειρεί ένα οδοιπορικό στη γραφικότητα του νησιώτικου Ιονίου τοπίου και επιτυγχάνει τη δημιουργική μετάπλαση της δυναμικής αυτού του τοπίου". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Πρώτη ατομική

Με την έκθεση έργων του Παναγιώτη Μπελντέκου,εγκαινιάζει την καινούρια χρονιά η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή). Πρόκειται για την πρώτη ατομική παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη. Παρουσιάζονται είκοσι ζωγραφικοί πίνακες, λάδι σε μουσαμά, μια παραστατική πρόταση που στηρίζεται στην παρατήρηση της φύσης. Θέματα - αντικείμενα σε εσωτερικούς χώρους - άσκηση επιμονής στη χρωματική και σχηματική ένταση. Εμμένοντας σε καθαρά ζωγραφικά στοιχεία, ο Π. Μπελντέκος, επιδιώκει στο έργο του την ουσιαστική ζωγραφική προσέγγιση. Για τον καλλιτέχνη, το θέμα δεν είναι παρά η αφορμή για μια ζωγραφική αναζήτηση. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 15 του Γενάρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 του Φλεβάρη.

@ Τη Δευτέρα (7.30μμ) στην αίθουσα εκθέσεων του δημαρχείου Πειραιά
  • Τη Δευτέρα (7.30μμ) στην αίθουσα εκθέσεων του δημαρχείου Πειραιά (πλατεία Κοραή), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του ζωγράφου Αριστομένη Κατσούλα.Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει δημιουργίες των τεσσάρων τελευταίων χρόνων με δύο θεματολογικές ενότητες. Τη μία ενότητα συνθέτουν οι πρωτόπλαστοι, ο καρπός και το δέντρο, ενώ τη δεύτερη, κατασκευές γλυπτών και ανάγλυφων από μέταλλο και ξύλο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του Γενάρη.
Εκδήλωση μνήμης

Στον αξέχαστο ζωγράφο, γλύπτη και χαράκτη Κώστα Τσάρα,που έφυγε από κοντά μας τον Αύγουστο του 1986, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 του Γενάρη στο πανεπιστήμιο "Paris I". Ομιλήτρια ήταν η Τακούι Μπακιρτζιάν.Αίσθηση και θαυμασμό προκάλεσαν πτυχές και στοιχεία της καλλιτεχνικής ζωής και δημιουργικής πορείας του βραβευμένου και σημαντικού μας καλλιτέχνη, που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά.

"Κρίμα και ατυχία για τον πολιτισμό που έχασε τόσο πρόωρα μια μοναδική καλλιτεχνική αξία", υπογράμμισε η ομιλήτρια στην εμπεριστατωμένη διατριβή της, αναφερόμενη στην προσφορά του Κ. Τσάρα.

Εκθεσιακό πανόραμα

Αναδρομική παρουσίαση της ζωγραφικής δημιουργίας του Θεοχάρη Μορέ (1927- 1992), εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μμ) στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8). Οπως σημειώνει στον κατάλογο η Αθηνά Σχινά "Στην επιλεκτική αναδρομική αυτή έκθεση του Θεοχάρη Μορέ, στην οποία κυριαρχούν τα έργα του τα δημιουργημένα με τέμπερα, ο θεατής ανακαλύπτει ένα σχετικά άγνωστο στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα όμως σημαντικό, ζωγράφο. Το μυστήριο και η μαγεία του παραμυθιού, η αλληλουχία μοτίβων και μορφών με απροσδόκητους συσχετισμούς, καθώς και ο συγκρατημένος λυρισμός που συνδυάζεται με τη ρυθμολογία των εντάσεων, της διαφάνειας, της πυκνότητας και των ποιοτήτων της πινελιάς, ελκύουν την εσωτερικότητα του φωτός".

  • "Μεθεόρτια" είναι ο τίτλος της έκθεσης που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στην γκαλερί "Ζυγός" (Βασ. Σοφίας 65). Παρουσιάζονται λάδια, ακουαρέλες και τέμπερες των: Δημήτρη Γιαννακόπουλου, Γιώργου Κουλούρη, Χαράλαμπου Κωστόπουλου, Δημήτρη Λουκόπουλου, Απόστολου Πετρομιχελάκη, Μανώλη Πολυμέρη κ. ά. Γλυπτά των: Αμαλίας Βαμβάκου, Νίκου Καλαφάτη, Δημοσθένη Σωτηρούδη.Χαρακτικά των: Πολ Γουόκερ, Γιώργου Κουλούρη, Κώστα Χαραλαμπίδη.Λιθογραφίες - μεταξοτυπίες των Τσαρούχη, Σικελιώτη, Αθηναίου κ. ά. Κεραμικά της Ρουθ Τράχσετ.Τα "Μεθεόρτια" θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.
  • Στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3), από τις 20 Ιανουαρίου ως τις 7 Φεβρουαρίου, ο Αγγελος Σκούρτης παρουσιάζει την καινούρια δουλιά του με τίτλο "Περί... τέχνης".Ο Αγ. Σκούρτης με καυστικό τρόπο κριτικάρει την κριτική τέχνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ