Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική

Με ενδιαφέρουσες εικαστικές παρουσιάσεις ξεκινά η καινούρια χρονιά στους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας. Εργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής συνθέτουν την εικαστική φυσιογνωμία των ημερών.

  • Στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου 20) εγκαινιάζεται στις 15 του Γενάρη (8μμ) έκθεση έργων ζωγραφικής του Πάνου Φειδάκη.Η καινούρια του δουλιά έχει τον τίτλο "Εικόνες από τη φύση" και περιλαμβάνει έργα δουλεμένα τα περισσότερα στην ύπαιθρο, κάτω από το ελληνικό φως με χρώμα καθαρό και δυνατό. Ξεφεύγοντας από την "γκρίζα καθημερινότητα", βλέπει τον κόσμο λαμπερό, χαρούμενο, "χρωματιστό", όπως λέει ο ίδιος. Ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές, χωρίς να ψάχνει κάτι το συγκεκριμένο, ο Π. Φειδάκης ζωγράφιζε οτιδήποτε του κινούσε το ενδιαφέρον, με ματιά ανοιχτή στον ορίζοντα. Σαν το σκηνοθέτη, που κεντράρει το θέμα του σε συνηθισμένες καθημερινές εικόνες. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 30 περίπου έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, με κυρίαρχο θέμα το τοπίο, που πάντα τον συγκινεί και τον ενδιαφέρει.
  • Αφιερωμένη στη μνήμη του χαράκτη και δασκάλου Φώτη Μαστιχιάδη,είναι η έκθεση χαρακτικής της Μαρίας Γραμματικού,που εγκαινιάστηκε χτες στο θέατρο "Κάτω απ' τη γέφυρα" (κάτω από την οδογέφυρα του Νέου Φαλήρου, στην πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού). Η Μ. Γραμματικού, που μαθήτευσε στο εργαστήριο του Φ. Μαστιχιάδη, ασχολήθηκε αρχικά με το λινόλεουμ, αλλά γρήγορα βρήκε την έκφρασή της στη χαλκογραφία. Η punta secca, το καλέμι, ιδιαίτερα όμως η οξυγραφία και η άκουα τίντα, είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τις 16 χαλκογραφίες της έκθεσης. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις τονικές διαβαθμίσεις, το κάθε αντίτυπο φέρει το δικό του χαρακτήρα, ενώ με το ανομοιογενές σκούπισμα της επιφάνειας της χαλκογραφικής πλάκας, αποτυπώνονται τυχαία μορφολογικά επεισόδια. Θεματολογικά η χαρακτική της Μ. Γραμματικού έχει στοιχεία βιωματικά, με κυρίαρχη μία συμβολική και υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20/1, κατά τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.
  • Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18) έκθεση έργων γλυπτικής του Μανώλη Πεταλά.Η έκθεση περιλαμβάνει 15 έργα μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες των δύο τελευταίων χρόνων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του Γενάρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ