Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλήθειες των αρχαιολόγων

Αλήθειες, τις οποίες η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ "οφείλει να γνωρίζει", παραθέτει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,απαντώντας στην πρόσφατη επίθεση του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ετσι, οι αρχαιολόγοι υπενθυμίζουν ότι "για να έχει και να μπορεί να διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού αρχαία μνημεία, οι αρχαιολόγοι αγωνίστηκαν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους,εργαζόμενοι με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, έχοντας συναίσθηση του εθνικού τους χρέους. Από τους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟ ξεκίνησε και μέσα σ' αυτό εξελίχθηκε επιστημονικά η πλειοψηφία των μελών των πανεπιστημιακών αρχαιολογικών τμημάτων, αλλά και τα διευθυντικά στελέχη πολλών άλλων πνευματικών και επιστημονικών ιδρυμάτων. Είναι, εξάλλου, πανθομολογούμενο ότι μέγα τμήμα της σχετικής με την αρχαιολογική επιστήμη βιβλιογραφίας στις εγκυρότερες διεθνείς εκδόσεις είναι έργο του κλάδου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή εξειδίκευση των μελών του, που εξασφαλίστηκε με την αξιοκρατική εισαγωγή και ανέλιξη, θεσμοί οι οποίοι δυστυχώς σήμερα φαλκιδεύονται.Οι Ελληνες αρχαιολόγοι, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες ορισμένων κύκλων, δεν εφάρμοσαν ποτέ ούτε πρόκειται να υποταχθούν στο στενοκέφαλο περιορισμό του αρχαιολόγου - ανασκαφέως,αλλά θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με συνέπεια και επιστημονική δεοντολογία για τη διάσωση, διατήρηση, ανάδειξη και μελέτη της αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου".

Επισημαίνουν δε ότι "οι αρχαιολόγοι έχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αρχαιολογική πολιτική, αλλά, όσο οι πιστώσεις παραμένουν πενιχρές, το επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό ολιγάριθμο, καμία στρατηγική στον τομέα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν πρόκειται να τελεσφορήσει". Τέλος, τονίζουν πως "κάθε επίθεση, ύβρις ή απειλή εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΑ δε στρέφεται μόνο εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, αλλά του συνόλου του κλάδου, τον οποίο κατά νόμον εκπροσωπεί.Κάθε προσπάθεια διαχωρισμού των ενεργειών του ΔΣ ή και των μελών του, μεμονωμένα, από το σώμα των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ δεν έχει προηγούμενο και καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής εκπροσώπησης και συνδικαλιστικής πρακτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ