ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συνεχίζεται η έξοδος, ανεβαίνουν οι τόνοι

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΤΡΑΝΤΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Ενώ ο διάλογος για το θέμα των λαθρομεταναστών από την Τουρκία παραμένει "καυτός", η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε χτες (σύμφωνα με ανακοίνωση του "Ρόιτερ" από το Οτράντο) τη σύλληψη περίπου 23 ακόμη λαθρομεταναστών από το Κουρδιστάν και 21 από την Αλβανία.

Οι νέες "αφίξεις" σημειώνονται μία μέρα μετά τη σύνοδο αρχηγών αστυνομιών από την Ευρώπη και την Τουρκία, στην οποία συμφωνήθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι για να αποτραπεί η συνέχιση της καταφυγής μεταναστών στην Ιταλία.

Συνολικά τον περασμένο μήνα πάνω από 2.000 Τούρκοι και Ιρακινοί Κούρδοι έφτασαν στην Ιταλία, εγείροντας "ανησυχίες" από την Ευρώπη όσον αφορά την ικανότητά της να διαφυλάξει τα σύνορά της και να τηρήσει τους όρους της Συμφωνίας Σένγκεν.

Απόηχοι της συνόδου

Στην προχτεσινή σύνοδο, η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε για τη λαθρομετανάστευση, "αγανακτισμένη" από το ότι δεν αναφερόταν η "άμεση ανάμειξη" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη λαθραία διακίνηση μεταναστών.

"Δεν επιτεύχθηκε πλήρης σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το ρόλο των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που είναι αναμειγμένα στη λαθραία διακίνηση μεταναστών", είπε ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Νετσατί Μπιλιτσάν.

"Το PKK και τα δίκτυα αυτών που βοηθούν τους μετανάστες να περάσουν λαθραία τα σύνορα βρίσκονται στη ρίζα αυτού του προβλήματος", ισχυρίστηκε ο Μπιλιτσάν. "Η Τουρκία προειδοποίησε για μια ακόμη φορά τις χώρες που συμμετέχουν να μην αναγνωρίζουν καταχρηστικά το δικαίωμα σε πολιτικό άσυλο", πρόσθεσε.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα την Ιταλία ότι ενθάρρυναν (ειδικά ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι και ο Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο) τη λαθραία μετανάστευση, υποσχόμενες να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στους μετανάστες. Ισχυρίζεται ότι βασικός υπεύθυνος για τη συρροή των προσφύγων είναι το PKK, που θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Η Τουρκία δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά των οργανωμένων συμμοριών που είναι αναμειγμένες στη λαθραία διακίνηση μεταναστών και να εξετάσει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου της Ρώμης.

Ο τουρκικός Τύπος επισήμαινε χτες ότι για μια ακόμη φορά η Τουρκία "απομονώθηκε" στους κόλπους των ευρωπαϊκών χωρών και θεωρήθηκε υπεύθυνη για το κύμα των μεταναστών.

Οι Γερμανοί

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τη γερμανική πρωτεύουσα η κυβέρνηση Κολ προσανατολίζεται στη διατήρηση των ιδιότυπων "ισορροπιών" της με την τουρκική κυβέρνηση και στην αποσόβηση νέων οξύνσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στη Συμφωνία του Σένγκεν.

Τη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής της "εισβολής" των προσφύγων στη Γερμανία, ακολούθησε ξανά ο υπουργός Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάντερ, που δε δίστασε - όπως έπραξε και χτες στα γερμανογαλλικά σύνορα - να προειδοποιεί την Ιταλία και την Ελλάδα, με λιγότερο ή περισσότερο εύσχημο τρόπο, ότι αν δεν κατορθώσουν να κλείσουν ερμητικά τα σύνορά τους, δεν πρόκειται να δουν "Σένγκεν" στο άμεσο μέλλον...

Ο υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, πάντως, δήλωσε ότι για το πρόβλημα των προσφύγων έχει μεγάλη ευθύνη η Τουρκία, προσπαθώντας αφ' ενός μεν να αποκλιμακώσει την υστερία που καλλιεργεί ο Κάντερ στο εσωτερικό της Γερμανίας (με κίνδυνο ένα νέο ξέσπασμα ξενοφοβίας και ρατσισμού) και αφ' ετέρου να περιορίσει τις "τριβές" που προκαλεί η αλαζονική συμπεριφορά του.

Ο ευρωπαϊκός "ορθολογισμός" και οι Κούρδοι
  • Με την καλύτερη εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν φιλοδοξούν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση των Κούρδων
  • Πολιτική λύση του Κουρδικού από την Αγκυρα ζητά η Αθήνα

"Δε θα πούμε ποτέ το όνομα αυτού που κυνηγάει τους Κούρδους;" αναρωτήθηκε - ρητορικά - χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να επισημάνει την υποκρισία και τον καιροσκοπισμό με τον οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν το θέμα της μετανάστευσης των Κούρδων.

Το ερώτημα αυτό, βέβαια, θα είχε μεγαλύτερη σημασία αν η Ελλάδα είχε επιδείξει στο παρελθόν περισσότερο σθεναρή στάση, όταν το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είχε αποτελέσει αντικείμενο του γνωστού και συνηθισμένου παζαριού μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Παρ' όλα αυτά, χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ου. Βερντίν, πρόβαλε την άποψη πως το Κουρδικό είναι πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Τουρκία με πολιτικά μέσα και πως η πολιτική της Αγκυρας οδηγεί στη μαζική έξοδο των Κούρδων. "Ετσι στα καλά καθούμενα, είπε ο Θ. Πάγκαλος, σηκώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί και έφυγαν και μπαίνουν στα σαπιοκάραβα και διακινδυνεύουν τη ζωή τους και πάνε σε ξένους τόπους, όπου ο κ. Ντίνι δεν επιθυμεί να τους δεχτεί;".

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ου. Βερντίν, όπως άλλωστε και ο Ιταλός ομόλογός του, Λ. Ντίνι, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το θέμα της λαθρομετανάστευσης των Κούρδων ως πρόβλημα δυσλειτουργίας της Συνθήκης του Σένγκεν και επιδιώκουν, με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, την προσαρμογή της Τουρκίας σε αυτόν το μηχανισμό ελέγχου. "Οι θέσεις μας, είπε ο Γάλλος υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Θ. Πάγκαλο, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης και της Σένγκεν σχετικά με την κατάσταση αυτή (...). Αυτή η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης του Σένγκεν θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια συνεργασία με την Τουρκία".

"Κόντρα" Πάγκαλου - Ντίνι

Αυτή η αντίληψη για διοικητική αντιμετώπιση του Κουρδικού, που προωθείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έγινε αφορμή να εκφραστούν, για μια ακόμη φορά, οι ελληνοϊταλικές αντιθέσεις.

Η ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα", με τίτλο "Επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου: Η Αθήνα επικρίνει τη σιωπή του Ντίνι για τη "γενοκτονία" των Κούρδων", δημοσιεύει την επιστολή, σημειώνοντας ότι το Κουρδικό διχάζει την Ιταλία και την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά η εφημερίδα γράφει:

"Η τελευταία διαφωνία σημειώθηκε τις μέρες αυτές. Ο υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, έστειλε επιστολή προς τους Ευρωπαίους εταίρους, από τους οποίους ζητούσε αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων. Η απάντηση όμως που έφτασε από την Αθήνα - και την οποία έχουμε στα χέρια μας - περιέχει αιχμές.

Οι λέξεις του Πάγκαλου προδίδουν την ελληνική δυσπιστία έναντι της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής, που θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές θέσεις, και συμπίπτουν με τη νέα "ομοβροντία" της Αθήνας εναντίον της Αγκυρας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, υποστήριξε ότι οι Τούρκοι είναι "συνένοχοι αν όχι συμμέτοχοι" στην έξοδο των προσφύγων.

Στις κατηγορίες αυτές η Τουρκία απαντά υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνες βοηθούν τους αντάρτες του ΡΚΚ, που από το '84 διεξάγουν έναν αιματηρό αγώνα εναντίον της κυβέρνησης της Αγκυρας".

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ - Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Εθιμοτυπική συνάντηση

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με το νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των εθιμοτυπικών επισκέψεων που ο Νίκολας Μπερνς πραγματοποιεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΕΔΔΑ
Υποκρισία από την ΕΕ και την κυβέρνηση

Τις υποκριτικές κορόνες των κυβερνήσεων της ΕΕ κατά του καθεστώτος της Αγκυρας σχετικά με τους Κούρδους πρόσφυγες, καθώς και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που ουσιαστικά δε διαφοροποιείται από την πολιτική της ΕΕ, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανονισμούς για τους πρόσφυγες, επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σε Δελτίο Τύπου του, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Η ΕΕΔΔΑ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο από την πολιτική των τούρκικων κυβερνήσεων λαό του Κουρδιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ