ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κυβερνητική ανοχή στη μόλυνση του νερού

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα για τη λειτουργία της ΕΛΒΙΕΞ στα Γιάννενα, που λειτουργεί κοντά σε πηγές πόσιμου νερού

Την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα η εταιρία ΕΛΒΙΕΞ - στα Γιάννενα - από το μέρος στο οποίο λειτουργεί, επειδή κοντά υπάρχουν πηγές πόσιμου νερού, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Οπως προέκυψε όμως από τη συζήτηση, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση οχυρωμένη πίσω από το Συμβούλιο τηςΕπικρατείας, του οποίου εκκρεμεί σχετική απόφαση.

Ο Απ. Τασούλας τόνισε πως το περίεργο είναι ότι ενώ υπάρχει μία βιομηχανία, της οποίας τα απόβλητα είναι καρκινογόνα και κανένας δεν το αμφισβητεί και "ενώ έχουμε το λύκο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ψάχνει για τον ντορό". Αποτέλεσμα να λειτουργεί αυτή η βιομηχανία πέμπτο τώρα χρόνο με δικαστικές αποφάσεις, με την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

"Να το ρυθμίσετε τώρα το θέμα", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε: "Είναι κατά τη γνώμη μας απλό, μία νομοθετική ρύθμιση που να λέει ότι στο χώρο αυτό και πέντε χιλιόμετρα από τις πηγές απαγορεύεται η συγκεκριμένη και οποιαδήποτε όμοια βιομηχανία, για να τελειώσει η υπόθεση και να μην παρέμβει από κει και πέρα πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό ζητά ο κόσμος και επειδή είναι πολλά τα χρόνια - δέκα χρόνια αγωνίζεται ο κόσμος για αυτό το θέμα - θεωρούν ότι τους εμπαίζουν. Και οι αντιδράσεις θα είναι πραγματικά απρόβλεπτες".

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού έκανε μία αναδρομή των ενεργειών τόσο του υπουργείου όσο και της νομαρχίας για το κλείσιμο του συγκεκριμένου εργοστασίου, οχυρώθηκε πίσω από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ακύρωνε τις αποφάσεις κλεισίματος. Κάνοντας δε σαφές ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά, είπε ότι το υπουργείο "δεν έχει πλέον τίποτα άλλο να κάνει από το να περιμένει τον Μάιο του 1998 την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Προσφορές
  • Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Φώτης Παναγιωτόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.
  • Ο Δημήτρης και η Μαρία Μπαζιώνη προσφέρουν ως δεύτερη δόση 30.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού τους Γιώργου Μπαζιώνη, καθώς και στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ.
  • Ο Γιώργος και η Ελένη Μανιατάκου προσφέρουν 5.000 δρχ. στη μνήμη του Σωτήρη Παπασωτηρίου, μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε την 1η Γενάρη 1998.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ Λευτέρης Ολύμπιος,Σταυρούλα Χατζοπούλου,Γ. Α. και οπαδός του ΚΚΕ πρόσφεραν από 5.000 δρχ.
  • Σύμφωνα με τελευταία επιθυμία του Γιώργου Τολιάτη προσφέρθηκαν 20.000 δρχ.
  • Στη μνήμη του Κώστα Καφρίτσα η γυναίκα του πρόσφερε 7.000 δρχ.
  • Η Ευτέρπη Αδαμοπούλου πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Κάτω Ηλιούπολης, 10.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της Παναγιώτη Αδαμόπουλου, μέλους του ΚΚΕ, που συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατό του, καθώς και στη μνήμη του Παναγιώτη Μπαλωμένου, μέλους του ΚΚΕ.
  • Ο Αλέκος Καλογερογιάννης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Περάματος, 10.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του Πέτρου Καλογερογιάννη.
  • Οι Βασίλης Κελεπούρης και Γιώργος Σύρος πρόσφεραν 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πλατείας Βάθης, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Αποστόλη Κιοσέ και Θόδωρου Λιακόπουλου (Πορφύρη), στελεχών του ΚΚΕ.
  • Η Κλεονίκη Ζώη - Τασιόπουλου πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ. στη μνήμη του συντρόφου της Θανάση Τασιόπουλου, ΕΠΟΝίτη στην κατοχή και υπαξιωματικού του ΔΣΕ, κομμουνιστή και των Αποστόλη Μπάρτζιου, Σταύρου Μανούση, Σωτήρη Ματσάγκα.
  • Ο Α. Καυκός προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Περάματος, 20.000 δρχ.
  • Τα μέλη του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Θεσσαλονίκης "Η Ενότητα", εκτιμώντας την προσφορά του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και στην προώθηση των αιτημάτων των συνταξιούχων στη Βουλή, προσφέρουν 100.000 δρχ. για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του το ΚΚΕ, προς όφελος των εργαζόμενων.
  • Ο Δημήτρης Λεκάκης προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στην άσβεστη μνήμη του πατέρα του Νικόλα, ακέραιου ανθρώπου και αγνού δημοκράτη αγωνιστή, της μητέρας του Καλλιώς, που αγωνίστηκε με πείσμα για να γλιτώσει τον άντρα και τα παιδιά της από τους διώκτες τους εθνοπροδότες, του ανιψιού του Νίκου, καθώς και στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του ΚΚΕ.
  • Οπαδός του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη προσφέρει 100.000 δρχ.
  • Ο Ν. Κυριακός προσφέρει 30.000 δρχ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Αν. Συνοικιών Θεσσαλονίκης προσφέρουν 5.000 δρχ.
  • Η Αικατερίνη Γεωρ. Ζαμανάκου, η κόρη της Αννέτα Ψωμιάδου και τα εγγόνια της προσφέρουν 10.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών Γιώργου και Νίκου Ζαμανάκου, μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο.
  • Η Δέσποινα Ψωμιάδου και ο γιος της Νίκος Ψωμιάδης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κεφαλόβρυσου Ελασσόνας, 5.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών της Θεόδωρου και Αγγελικής Κουνατίδη.
  • Ο Ιωάννης Καραμανίδης (Βάνιας),από τη Δράμα, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ελασσόνας, 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και της Οχτωβριανής Επανάστασης.
  • Οι Ανθή και Χρήστος Φλώρος,από τον Απόλλωνα, προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, 5.000 δρχ. στη μνήμη της αδελφής τους Νυφιστιτής και του αγωνιστή Σπύρου Φλώρου.
  • Ο Ε. Μ. προσφέρει 100.000 δρχ. στη μνήμη των Αρκάδων αγωνιστών και ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ Γιάννη Ζεύγου και Νίκου Πλουμπίδη.
  • Ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης προσφέρει 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη των γονιών του και του αδελφού του, καθώς και όσων χάθηκαν στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας.
  • Ο Θανάσης Δεληβοριάς,αντιστασιακός, συνταξιούχος ΟΤΕ, προσφέρει 10.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του Στάθη Δεληβοριά, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Ιούλη του 1944 στο Πικέρμι, καθώς και στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και του Νίκου Πλουμπίδη, που έμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής του στο Κόμμα τους και έπεσαν ζητωκραυγάζοντας για το ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις των ΚΟ

Εκδηλώσεις - συνεστιάσεις και εκδηλώσεις κοπής της πίτας τους διοργανώνουν πολλές ΚΟ του ΚΚΕ για να τιμήσουν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Σήμερα Σάββατο

  • Η Αχτιδική Επιτροπή Συνοικιών Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού στις 9 το βράδυ."Γλεντάμε και αγωνιζόμαστε στο πλευρό της Εργατικής Τάξης, του Ελληνικού Λαού για λευτεριά, ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και σοσιαλισμό", τονίζεται στην ανακοίνωση - πρόσκληση για συμμετοχή στο γλέντι.
  • Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση ώρα 8 μμ στο κέντρο "Κουτρουμπή" (στη Γράνα Ζευγολατιού). Μετά την πολιτική ενημέρωση που θα γίνει από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
  • Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, ώρα 6.30μμ θα κόψει την πίτα της, παρουσία συντρόφων, φίλων και οπαδών του Κόμματος και των νεολαίων της ΚΝΕ. Η εκδήλωση γίνεται στα γραφεία του Κόμματος στην Αμφισσα και στην πρόσκληση της ΝΕ καλούνται όλοι οι φίλοι και σύντροφοι για "να πιούμε ένα ποτό, να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες και πολλές - πολλές ευχές για υγεία, ειρήνη, κοινωνική προκοπή και αγώνα για το σοσιαλισμό".

Αύριο Κυριακή

  • Η ΚΟΒ Κουκακίου κόβει την πίτα της ώρα 11 το πρωί στα γραφεία της, Ζίννη 22.
  • Η ΚΟΒ Ζαρουχλέικων του ΚΚΕ και η αντίστοιχη ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 6 μμ στα γραφεία τους. Στην εκδήλωση θα γίνει και η κοπή της πίτας των οργανώσεων.

Την ερχόμενη βδομάδα

  • Η ΚΟΒ Αμφιάλης και Αγ. Αντωνίου του ΚΚΕ τη Δευτέρα 12.1.98 ώρα 6 μμ κόβουν την πίτα στα γραφεία της (Παναγή Τσαλδάρη 71).
  • Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του κόμματος στην κοπή της βασιλόπιτας που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος τη Δευτέρα 12 Γενάρη και ώρα 6μμ.
  • Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του κόμματος στην κοπή της βασιλόπιτας που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κόμματος της Τετάρτη 14 Γενάρη και ώρα 6μμ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου διοργανώνουν συνεστίαση την Παρασκευή 16.1.98 ώρα 10 μμ στο κέντρο "ΚΟΥΡΟΣ" (19ο χλμ. Λεωφ. Πάρνηθας).
Παμψηφεί;

Με αφορμή τη δημοσίευση, τις προηγούμενες μέρες στον Τύπο, της είδησης ότι οι Ελληνες γελοιογράφοι παμψηφεί ανακήρυξαν το κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο πρόσωπο της χρονιάς, οι σκιτσογράφοι του "Ριζοσπάστη", Κώστας Γρηγοριάδης και Βασίλης Παπαγεωργίου έδωσαν στην εφημερίδα μας την ακόλουθη επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε:

"ΠΡΟΣ κ. Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Ευχαριστούμε για το βιβλίο σας που λάβαμε προχθές και μάλιστα με ιδιόχειρη αφιέρωσή σας.

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν καταλάβαμε πώς και γιατί μας το στείλατε, μια και η μόνη σχέση που υπάρχει μεταξύ μας είναι αυτή και μόνο της πολιτικής κριτικής μέσω των σκίτσων μας.

Ωσπου χθες, σε κάποιες εφημερίδες είδαμε ότι οι Ελληνες γελοιογράφοι μέσω της "Ελληνικής Γελοιογραφικής Λέσχης" σας ανακήρυξαν "παμψηφεί"... πρόσωπο της χρονιάς. Μάθετε λοιπόν ότι οι υπογράφοντες ουδεμία σχέση έχουν με αυτό το "παμψηφεί". Ουδέποτε ρωτηθήκαμε από τους αγαπητούς συναδέλφους για το πρόσωπό σας και ουδέποτε λάβαμε μέρος σε ψηφοφορία, μέσω της οποίας ανακηρυχτήκατε "πρόσωπο της χρονιάς".

Μετά τιμής

Κώστας Γρηγοριάδης

Βασίλης Παπαγεωργίου".

Ενημέρωση από πρέσβεις αραβικών χωρών

Κατά των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ισραήλ και Τουρκίας τάχθηκαν χτες οι πρέσβεις 10 αραβικών χωρών, που ενημέρωσαν για την κατάσταση την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, εκφράζοντας την ανησυχία τους. Συγκεκριμένα, την Επιτροπή ενημέρωσαν οι πρεσβευτές της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Αλγερίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και της Συρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ