ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Λαϊκή υποστήριξη του σοσιαλισμού

ΑΒΑΝΑ.-

Τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών που ανακοινώθηκαν χτες από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, επιβεβαίωσαν τις τάσεις που είχαν ανακοινώσει οι Κουβανοί αξιωματούχοι ανήμερα των εκλογών, που δεν είναι άλλες από την εμπιστοσύνη και πίστη στο σοσιαλιστικό μέλλον της πατρίδας τους, αλλά και την πεποίθηση ότι η συμμετοχή τους σ' αυτές τις εκλογές είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Κούβας.

Σύμφωνα με αυτά και με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, οι υποψήφιοι από το σύνολο των 601, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των ψήφων, καταλαμβάνουν τις θέσεις για τα τοπικά Κοινοβούλια, αλλά και την Εθνική Βουλή. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έκανε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Μανουέλ ντε Χεσούς Πιρέθ Πέρεθ,ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τόνισε ότι "όλοι οι υποψήφιοι κατάφεραν να αποσπάσουν τις ψήφους των συμπατριωτών τους και κατ' αυτόν τον τρόπο είναι οι νικητές".

Ο Μανουέλ ντε Χεσούς Πιρέθ Πέρεθ δήλωσε επίσης ότι περισσότερο από το 98% των 8 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, διαψεύδοντας όλους αυτούς που περίμεναν μία ενδεχόμενη αποχή σαν βασική ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο και από το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του 1993. Αντίστοιχα, το ποσοστό των λευκών και ακύρων ήταν και αυτό χαμηλότερο, φτάνοντας μόλις το 7,1% επί του συνόλου.

"Η διεξαγωγή και η καταμέτρηση των ψήφων", που ήταν ανοιχτή για όλους, τόσο τους Κουβανούς πολίτες, όσο και τους δημοσιογράφους των ξένων πρακτορείων, "είναι η τρανή απόδειξη για τη δημοκρατικότητα και διαφάνεια του κουβανικού κράτους, ενώ η αθρόα προσέλευση είναι η υποστήριξη του λαού μας στο σοσιαλιστικό σύστημα της χώρας", τόνισε ο Πέρεθ.

ΑΣΙΑ
Χρηματιστηριακή ηρεμία μετά τις επεμβάσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-

"Οι οικονομικές βάσεις της Ασίας είναι υγιείς, αλλά χρειάζεται να συνοδευτούν και από υγιή πολιτική, σταθερούς δείκτες συναλλάγματος, διαφανείς οικονομικές ρυθμίσεις, συνετή νομισματική και οικονομική πολιτική", δήλωσε χτες ο Ζακ Σαντέρ, πρόεδρος της Κομισιόν, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιγκαπούρη, συμβάλλοντας και αυτός με τον τρόπο τους στο γενικό κλίμα επέμβασης στην οικονομική πολιτική χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας με αφορμή την τρέχουσα νομισματική - οικονομική κρίση.

Την ίδια στιγμή, επανάκαμψη εμφανιζόταν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου μετά από μία επεισοδιακή εξάωρη υπόθεση ομηρίας, ο δείκτης Νικέι ανέβηκε κατά 91,50 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της κλίμακας του 0,62%. Βασική αφορμή γι' αυτή τη χτεσινή θετική εξέλιξη στάθηκε η προηγούμενη ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο, η οποία παραδέχτηκε ότι η οικονομία βρίσκεται σε προσωρινό αδιέξοδο αλλά θα καταβληθούν προσπάθειες για την άρση του.

Κάπως καλύτερο κλίμα υπήρξε και στις χρηματαγορές της Ταϊλάνδης και της Ν. Κορέας. Στο χρηματιστήριο της Μπανγκ Γκονγκ, ο δείκτης συναλλαγών ανέβηκε κατά 2,9%, της Σεούλ κατά 1,7%, της Μανίλα κατά 3,8% και του Σίδνεϊ κατά μία ποσοστιαία μονάδα...

Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ινδονησία παραμένει κρίσιμη και συνεχίζονται οι πολιτικές πιέσεις σε βάρος της κυβέρνησης Σουχάρτο. Χτες, και οι φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους στις διαμαρτυρίες μεγάλων μουσουλμανικών κομμάτων, εκφράζοντας με συμβολική διαδήλωση στην Τζακάρτα την υποστήριξή τους στον πολιτικό της αντιπολίτευσης, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

Οι φοιτητές που ανήκουν στην οργάνωση "Συμμαχία Λαϊκής Δημοκρατίας" ζήτησαν από τη Συμβουλευτική Εθνοσυνέλευση να μην εκλέξει τον Σουχάρτο για έβδομη συνεχή φορά στη διάρκεια των προγραμματισμένων για τον ερχόμενο Μάρτη προεδρικών εκλογών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αδιαλλαξία έναντι των πολιτικών κρατουμένων

ΑΓΚΥΡΑ. -Την ευθύνη σε περίπτωση θανάτων των απεργών πείνας στις τουρκικές φυλακές "φέρει η τουρκική κυβέρνηση", είπαν χτες στο "Ρόιτερ" μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιδρώντας στην αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης συνολικά.

Περίπου 170 μέλη του ΡΚΚ απεργούν σε δύο φυλακές του Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας για περισσότερες από 54 μέρες, ζητώντας μεγαλύτερους χώρους, εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους αξιωματούχους των φυλακών και αθλητικές δραστηριότητες.

"Εάν σήμερα ή αύριο κάποιοι πεθάνουν στο Ερζερούμ, την πλήρη ευθύνη θα φέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ακίν Μπιρντάλ, ηγέτης της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ολες οι επαφές μας στην Αγκυρα και το Ερζερούμ ήταν άκαρπες. Η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης ήταν μία απογοήτευση", είπε ο Μπιρντάλ.

Το σκάνδαλο Σουσουρλούκ

Λίγο "αθώα" ακούγονται τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο για την υπόθεση Σουσουρλούκ: για πρώτη φορά, λέει, επίσημη έκθεση που δόθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και αφορά την υπόθεση Σουσουρλούκ για τις σχέσεις της μαφίας με το κράτος, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποίησαν εκτός νόμου υπερεθνικιστές σε πολλές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Κατά τον τουρκικό Τύπο, περίπου 15 υπερεθνικιστές που δρουν στην παρανομία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες επιχειρήσεις: αυτά έγραψαν "Χουριέτ" και "Σαμπάχ". Οι δύο εφημερίδες εξηγούν ότι (α) οι παρακρατικοί χρησιμοποιήθηκαν για δολοφονίες "φιλοκουρδικών" προσωπικοτήτων και (β) ότι ο πρωθυπουργός Γιλμάζ θα ρίξει "φως" στην υπόθεση.

Η έκθεση που δόθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό προτείνει απομάκρυνση από τις υπηρεσίες ασφαλείας 27 ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Αλλά το ερώτημα που έθεσε η "Turkish Daily News" παραμένει: είναι θέμα 30 προσώπων;

ΑΛΒΑΝΙΑ
Εκρήξεις βομβών

ΤΙΡΑΝΑ.-

Τρεις εκρήξεις βομβών στο Αργυρόκαστρο, μια πόλη που χαρακτηρίζεται "οχυρό" των σοσιαλιστών, προκάλεσε υλικές ζημιές στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ένα αυτοκίνητο μέλους του κόμματος και κρατικά κτίρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΤΑ. Δεν υπήρξαν θύματα.

Η Αστυνομία "εξέφρασε την υποψία" ότι σε καθεμιά από τις εκρήξεις χρησιμοποιήθηκαν 30 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, μετέδωσε χθες το "Ρόιτερ".

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Αργυρόκαστρου, Ισλάμ Κιμπίνι, πρόσθεσε πως η αστυνομία υποπτεύεται ότι τα κίνητρα των επιθέσεων αυτών είναι πολιτικά.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των σφαγών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες και τον αριθμό των θυμάτων από τις δύο μεγάλες σφαγές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε προάστιο της αλγερινής πρωτεύουσας. Το αλγερινό υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι τα θύματα δεν ξεπέρασαν τους 103 νεκρούς και οι τραυματίες τους 70, ενώ οι ανεξάρτητες εφημερίδες "Ελ Ουατάν" και "Λιμπερτέ" υποστηρίζουν ότι τα θύματα των δύο αποτρόπαιων σφαγών ξεπέρασαν τα 400 άτομα. Ο αλγερινός Τύπος επισημαίνει ότι οι διαβεβαιώσεις της αλγερινής κυβέρνησης πως θα πατάξει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών δεν μπορεί πια να καθησυχάσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους χωρικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι δε νιώθουν ασφαλείς ούτε στα καταλύματα που βρίσκονται στην περίμετρο της πρωτεύουσας, και καταλογίζουν ανικανότητα στις αλγερινές αρχές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών από τις σφαγές, από την αρχή του Ραμαζανιού στις 30 του Δεκέμβρη, έχει ξεπεράσει τους 1.700. Την ίδια στιγμή, η αλγερινή κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δέχεται την αποστολή αντιπροσωπείας της ΕΕ για συνομιλίες, αλλά αρνείται κατηγορηματικά την αποστολή της όποιας ανθρωπιστικής βοήθειας είτε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής σχετικά με τις σφαγές.

ΡΩΣΙΑ
Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου

ΜΟΣΧΑ.-

Αναγκαστική προσγείωση έκανε την Τρίτη το πρωί, 13 του Γενάρη, το ελικόπτερο που μετέφερε στενούς συνεργάτες του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, την κόρη του και τον εγγονό του στην εξοχική κατοικία στο Βαλντάι της Βορειοδυτικής Ρωσίας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ο Γιέλτσιν βρίσκεται στο Βαλντάι από τις 4 Γενάρη για τις χειμερινές του διακοπές. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου τονίζεται ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου υποχρεώθηκε να προσγειώσει το ελικόπτερο κοντά στην πόλη Τορζόκ κοντά στο Βαλντάι, όταν ήχησε στο πιλοτήριο το προειδοποιητικό σήμα για εκδήλωση φωτιάς. Στο ελικόπτερο επέβαιναν η κόρη του Γιέλτσιν, Τατιάνα Ντιατσένκο, ο γιος της Γκλεμπ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιαστρέμπσκι και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι και οι συγγενείς του Ρώσου Προέδρου επιβιβάστηκαν σε άλλο ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στο Βαλντάι. Ο έλεγχος που έγινε αργότερα στο ελικόπτερο δεν έδειξε πάντως σημάδια φωτιάς.

Οι πιονέροι και τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας φύλαγαν τις κάλπες, όπως συνηθίζεται στις εκλογές αυτής της σοσιαλιστικής χώρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ