ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν αύριο οι ναυτεργάτες

Στη μάχη της προετοιμασίας της κινητοποίησης ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", που καλούν τους ναυτεργάτες σε καθολική συμμετοχή με διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο

Στη μάχη για την προετοιμασία της πανναυτεργατικής απεργίας, που αρχίζει αύριο στις 6 τα ξημερώματα, έχουν "ριχτεί" οι συνδικαλιστές των σωματείων ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",οι οποίοι, με περιοδείες από καράβι σε καράβι, καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση και να δώσουν σ' αυτήν σαφές διεκδικητικό περιεχόμενο, που να ανταποκρίνεται στην εκρηκτική όξυνση των προβλημάτων που βιώνουν. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία κήρυξε και την απεργία, με ευθύνη της πλασματικής πλειοψηφίας της διοίκησής της, αρνείται να βοηθήσει στην προσπάθεια για την προετοιμασία της απεργίας, καθώς ούτε ένας συνδικαλιστής της πλειοψηφίας δε συμμετέχει στις αντιπροσωπείες που περιοδεύουν τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και στα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας!

Η στάση αυτή της πλειοψηφίας, που προστίθεται στο ότι κήρυξε την απεργία με μόνο αίτημα την προστασία του καμποτάζ γενικώς και αορίστως, έρχονται να αποδείξουν για πολλοστή φορά ότι σκοπός της πλειοψηφίας είναι η υποβάθμιση των αγώνων, αλλά και να σκεπάσει τη συνθηκολόγησή της με τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση, η οποία αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο στην παρασυναγωγή που ονόμασαν "πανναυτικό συνέδριο" στις 4 και 5 Δεκέμβρη.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καλούν τους ναυτεργάτες να συγκεντρωθούν αύριο στις 6 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση της απεργίας.Χτες το μεσημέρι αναχώρησαν και οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, που αποτελούνται αποκλειστικά από συνδικαλιστές των σωματείων ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με σκοπό την προετοιμασία και την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ σήμερα αναχωρούν οι αντιπροσωπείες για το λιμάνι της Πάτρας και άλλα λιμάνια της χώρας.

Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες "να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της απεργίας, δίνοντας σ' αυτή το αναγκαίο περιεχόμενο, διευρύνοντας το διεκδικητικό πλαίσιο, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που βιώνουν όλοι οι ναυτεργάτες". Καλούν τους ναυτεργάτες με το μαζικό τους "παρών" την απεργία να διεκδικήσουν την κατάργηση των εξοντωτικών μέτρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, την άμεση απορρόφηση των ανέργων, τη ριζική αναδιοργάνωση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Την ανάκληση του Κοινοτικού ανονισμού 3577/92 με το οποίο καταργείται το καμποτάζ, την αναβάθμιση των μισθών και συντάξεων και την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων. Την προστασία και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την επέκταση του 1264/82 στο χώρο των ναυτεργατών, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ και τον εκδημοκρατισμό της Ναυτικής Νομοθεσίας.

Η ΠΝΟ, με χτεσινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι αύριο αντιπροσωπεία της θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κοινοτικό Επίτροπο Μεταφορών κ. Κίνοκ για το θέμα του καμποτάζ. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι άλλων πέντε χωρών. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν απαιτεί την ανάκληση του Κοινοτικού Κανονισμού, που καταργεί το καμποτάζ, αλλά επικεντρώνει τις ενστάσεις της σε ένα άρθρο του Κανονισμού και συγκεκριμένα το άρθρο 3.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ "ΑΓΝΟ"
Εκκληση στήριξης του συνεταιριστικού χαρακτήρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την αντίθεσή τους, σε οποιαδήποτε ενέργεια που σκοπό θα έχει την αλλοίωση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΑΓΝΟ,εκφράζουν κατηγορηματικά οι εργαζόμενοι σ' αυτή, με αφορμή την προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ενωσης, τη μετοχοποίησή της δηλαδή και τη μετατροπή της από συνεταιριστική σε ΑΕ. Μετά από την τελευταία συνεδρίασή της, η Επιτροπή Αγώνα κάνει έκκληση προς κάθε μαζικό - δημόσιο ή άλλου είδους φορέα, για στήριξη της προσπάθειας που γίνεται από τους εργαζομένους της ΑΓΝΟ, προκειμένου να σωθεί η μεγάλη συνεταιριστική βιομηχανία, για να μπορέσει και στο μέλλον να παίξει το ρόλο της.

"Κατά τη γνώμη μας συνεταιριστικός χαρακτήρας της Ενωσης σημαίνει ύπαρξη, δράση και λειτουργία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, που βασικό στόχο θα έχουν την υπεράσπιση του εισοδήματος και των συμφερόντων των παραγωγών. Μέσα από τη συντονισμένη δράση και την πραγματική - όχι νόθα - εκπροσώπηση, θα συγκροτούν την Ενωση όλων των αγελαδοτρόφων - κτηνοτρόφων του νομού ή της περιοχής. Κάθε άλλη έννοια "συνεταιριστικής" ή ΑΕ είναι παγίδα σε βάρος των παραγωγών και των εργαζομένων που πρέπει να αποκαλυφθεί και να μην επιτραπεί η υλοποίησή της. Σε μας τους εργαζόμενους τα διλήμματα του τύπου ή κλείνετε ή θα πουληθείτε ή θα δεχτείτε τη μετοχοποίηση, δεν πρέπει να βρουν έδαφος", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα.

Στη συνέχεια η Επιτροπή δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για εξυγίανση της ΑΓΝΟ στα πλαίσια του υπάρχοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλαδή να παραμείνει Ενωση Πρωτοβάθμιων Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών. Ζητά από τη Διοίκηση να σταματήσει αμέσως όλες εκείνες τις συνεργασίες με ιδιώτες που έχουν αποδειχτεί ζημιογόνες και καλούν την τράπεζα να σταματήσει να συζητάει πιθανές λύσεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης. "Οι εργαζόμενοι από τη μεριά μας παράλληλα με τον αγώνα που κάνουμε για να μη χαθεί η δουλιά μας, θα συμβάλουμε με το προσωπικό παράδειγμα να σταματήσει η αποδιοργάνωση της παραγωγής και των άλλων υπηρεσιών. Σ' αυτήν την προσπάθεια είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, εφόσον αρχίσουν φυσικά να υλοποιούνται οι απαιτήσεις μας και να ικανοποιούνται οι ανάγκες μας", καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

Παραλειπόμενα από την Ολομέλεια της ΓΣΕΕ

Θέλοντας να "παίξει" στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ και ταυτόχρονα να κρατήσει τα... προσχήματα, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ - είχε θέμα τον τρίχρονο απολογισμό δράσης, ενόψει του 29ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας - υποστήριξε ότι... τον ενάμιση χρόνο της τρίχρονης θητείας η ΓΣΕΕ δεν τα πήγε καλά, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (απ' όταν, δηλαδή, ανέλαβε πρόεδρος ο Χ. Πολυζωγόπουλος), η εικόνα της ΓΣΕΕ βελτιώθηκε. Και το σχόλιο από μέλος της διοίκησης: "Εσείς το μισό απολογισμό ψηφίστε τον και καταψηφίστε τον άλλο μισό".

Περί προεδρείων

Ο επικεφαλής της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΣΥΝ), στην ίδια συνεδρίαση, υποστήριξε ότι τα αντιπροσωπευτικά προεδρεία αποδείχτηκαν λάθος. Οτι έχουν φθαρεί, αφού ο γγ στη ΓΣΕΕ ασκεί τα καθήκοντά του κατά περίπτωση, μόνο όταν συμφωνεί. Ενώ αν συγκροτούνται, όπως ανέφερε ο ίδιος ...προγραμματικά, τότε οι κακοί θα εκπαραθυρωθούν και ομονοούντες, οι θιασώτες της υποταγής, θα αναδείξουν τα υποταχτικά προεδρεία.

Οπου φυσά ο άνεμος

Από κοντά, στην πολεμική ενάντια στην ΕΣΑΚ και ο Α. Πουλαρίκας, που πρόσκειται κάθε φορά ανάλογα πού φυσά ο άνεμος. "Εργοδοτικό και κυβερνητικό βαστάζο" τον αποκάλεσε στη συνεδρίαση ο γγ της ΓΣΕΕ και τον κατήγγειλε ότι πρωτοστατεί στον να αφαιρεθεί η συνδικαλιστική απαλλαγή από τον Α. Αντύπα, επικεφαλής της ΕΣΑΚ στις τράπεζες.

Το έλλειμμα

Το μόνο ουσιαστικό που βρήκε να πει η ΔΑΚΕ στη συνεδρίαση για τον τρίχρονο απολογισμό της ΓΣΕΕ, είναι ότι "δεν έχει αναδείξει το κοινωνικό έλλειμμα που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία". Ελεος παιδιά! Βρέστε κάτι πιο... φαντεζί. Παραδειγματιστείτε στο κάτω κάτω από την παράταξη του ΣΥΝ!

Για τις απεργίες

Θέλοντας η "Αυτόνομη Παρέμβαση" να αποκρούσει την πρόταση της ΕΣΑΚ για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Φλεβάρη για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, πρόβαλε το ατράνταχτο επιχείρημα... ότι η τελευταία 24ωρη απεργία δεν είχε επιτυχία. Μ' άλλα λόγια, Α.Π. - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αφού τουλάχιστον δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία της απεργίας, για να μην πούμε ότι την υπονόμευσαν, έρχονται τώρα να ισχυριστούν ότι τάχα θέλουν πολύ πολύ επιτυχημένες κινητοποιήσεις.

Διαφωνίες...

Κάποιοι από την ΠΑΣΚΕ, που... διαφωνούν υποτίθεται με την παράταξή τους, εξάντλησαν την κριτική τους προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην "επικοινωνιακή πολιτική" της Συνομοσπονδίας με τους εργαζόμενους, αλλά και στην έλλειψη "επικοινωνιακής πολιτικής μεταξύ και των μελών της διοίκησης". Κατά τ' άλλα, για όλα φταίει η ΕΣΑΚ...

Δραστηριότητες συνταξιούχων

- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω Δήμων,θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 24 Γενάρη, στις 9.30 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας, τη χρονιάτικη συνέλευσή του με θέματα τον απολογισμό δράσης και τον οικονομικό απολογισμό. Ταυτόχρονα θα κοπεί και η πατροπαράδοτη πίτα με συνοδεία καλλιτεχνικού προγράμματος.

- Κάλεσμα προς τα μέλη του, να συμμετάσχουν στην απολογιστική του Συνέλευση, απευθύνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.Η Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 18 Γενάρη, στις 10πμ, στην αίθουσα του ΕΚΑ και θα έχει για αντικείμενο τον απολογισμό δράσης και τον οικονομικό απολογισμό.

- Την καθιερωμένη του ετήσια συγκέντρωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποιεί την Κυριακή 18/1, στις 10 το πρωί, στο κινηματοθέατρο "Αστέρας" στη Νέα Ιωνία, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Ν. Ιωνίας και Πέριξ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ