ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αδιαφάνεια στις αναθέσεις

Παρά τις καταγγελίες οι υπεύθυνοι της "Κτηματολόγιο ΑΕ" επιμένουν να δηλώνουν ότι το έργο εκτελείται με γνώμονα τη διαφάνεια, και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος

Αμετανόητοι ακόμα και μετά τον καταιγισμό των καταγγελιών για αδιαφάνεια στη διαδικασία ανάθεσης των μελετών Κτηματολογίου, δείχνουν οι αρμόδιοι της εταιρίας "Κτηματολόγιο ΑΕ".

Με χτεσινή ανακοίνωση - η οποία διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ - η εταιρία σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα δηλώνει ότι είναι "αποφασισμένη να προστατεύσει το κύρος του διαγωνισμού, όταν επώνυμες δηλώσεις και καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας"... Για του λόγου το αληθές ανακοινώνει ότι διαβίβασε ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δημοσίευμα της εφημερίδας "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στο οποίο δημοσιεύτηκε επώνυμη καταγγελία για μίζες.

Η "Κτηματολόγιο ΑΕ" υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι "η διαδικασία των αναθέσεων των μελετών του κύριου προγράμματος του κτηματολογίου εξελίσσεται με γνώμονα και επιμονή στη διαφάνεια και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος" και αυτό τη στιγμή που:

  • Στις 4 Δεκέμβρη 1997 ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος επισήμαινε με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της "Κτηματολόγιο ΑΕ" ότι "η ανάθεση των μελετών ήδη αμφισβητείται έντονα και από πολλές κατευθύνσεις", ενώ ζητούσε να "κατοχυρωθεί απόλυτα η διαφάνεια, η νομιμότητα και η ισονομία".
  • Ακυρώθηκαν οι πρώτες βαθμολογίες και το πρακτικό αξιολόγησης της 1ης Δεκέμβρη και μετά από έντονο "μαγείρεμα" 20 ημερών, προέκυψαν νέες βαθμολογίες, ύστερα μάλιστα από έγγραφη παρέμβαση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της "Κτηματολόγιο ΑΕ".

Μετά από όλα αυτά είναι απορίας άξιο πώς οι εκπρόσωποι της εταιρίας τολμούν να επικαλούνται έννοιες όπως, η διαφάνεια. Πολύ περισσότερο όταν και στις αναθέσεις μελετών των δύο προηγούμενων πιλοτικών προγραμμάτων "βασίλευσε" η αδιαφάνεια και οι αναθέσεις μελετών επιτράπηκαν μόνο ύστερα από δικαστική παρέμβαση.

Αναπάντεχος συνήγορος

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι "αυτόκλητος" συνήγορος των ανομιών της "Κτηματολόγιο ΑΕ" "προσήλθε" χθες ο "Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών", ο οποίος με προκλητικό τρόπο χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα του Τύπου, που αποκαλύπτουν το όργιο της αδιαφάνειας, ότι θυμίζουν ""ξένες δημοσιεύσεις" με στόχο τη χειραγώγηση των αναθέσεων και τη δημιουργία εντυπώσεων". Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να μιλά για "απροκάλυπτη και αντιδεοντολογική επίθεση από μερίδα του Τύπου προς τους εκπροσώπους του Συλλόγου".

Αντί, λοιπόν, ο Σύλλογος να αντιδράσει στις αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης των μελετών και σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την υλοποίηση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου, στήνουν πλάτη σε όσους δημιουργούν όλα αυτά τα παρατράγουδα. Είναι κρίμα που οι συνδικαλιστές αυτοί μετατρέπουν τον ιστορικό αυτό σύλλογο σε συντεχνία λίγων εκπροσώπων. Αν κάποιος ανατρέξει στις αναθέσεις του πρώτου και του δεύτερου πιλοτικού προγράμματος, αλλά και στις βαθμολογίες του κυρίως προγράμματος θα καταλάβει εύκολα το λόγο για τον οποίο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου αντιδρούν με αυτό τον τρόπο και ποιους προσπαθούν να καλύψουν...

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Σας χρωστάμε αλλά... μην ενοχλείτε την κυβέρνηση

Στο δρόμο των κινητοποιήσεων έβγαλε τους εργαζόμενους στο Δήμο Καλλιθέας, η αδυναμία του δημάρχου, να διεκδικήσει, από την κεντρική εξουσία, το μερίδιο που ανήκει στο δήμο από τους παρακρατημένους πόρους για την ΤΑ. Αποτέλεσμα της υποταχτικής αυτής πολιτικής του, είναι να αδυνατεί σήμερα να εξοφλήσει τις οφειλές του στους εργαζόμενους οι οποίες μόνο για το πριμ παραγωγικότητας ανέρχονται στο ένα δισ. δραχμές.

Ετσι από χτες οι εργαζόμενοι και αφού, ήρθαν αντιμέτωποι με την καθολική άρνηση της δημοτικής αρχής για συμβιβαστική επίλυση των αιτημάτων τους, προχώρησαν στην κήρυξη 4ωρων στάσεων εργασίας που θα πραγματοποιούν κάθε Παρασκευή και Δευτέρα από τις 9 πμ μέχρι τη 1 μμ και σε αποχή από την εργασία τους το Σαββατοκύριακο, διεκδικώντας: Την καταβολή των αναδρομικών επιδομάτων παραγωγικότητας, την καταβολή των εξόδων κίνησης, την παροχή των ειδών ατομικής προστασίας του έτους 1997, τη δίκαιη κατανομή των υπερωριών τους και την έγκαιρη καταβολή τους, τη χορήγηση αυξήσεων στους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων και την εφαρμογή προσλήψεων μόνο σε μόνιμο προσωπικό στο δήμο.

Παράλληλα πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της "Δημοτικής Δημοκρατικής Ενότητας" ο επικεφαλής της οποίας Αρ. Αβραμίδης εξέφρασε την αλληλέγγυα στάση της παράταξης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και υποσχέθηκε να φέρει ο ίδιος άμεσα το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων στο Δήμο Καλλιθέας, Παν. Τραντέλας,τόνισε ότι "αυτές οι κινητοποιήσεις είναι αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης του δημάρχου και όλης της διοίκησης του δήμου, γιατί παρά τις επανειλημμένες και καλόπιστες προσπάθειες των εργαζομένων για συμβιβαστική επίλυση των αιτημάτων προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο καλλιθεάτικος λαός, συναντήσαμε την καθολική τους άρνηση".

Χαρακτηριστική της υποκριτικής συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής προς τους εργαζόμενους, είναι η αναγνώριση, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, του "δίκαιου" του αιτήματός τους για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας αλλά και η παράλληλη δήλωση ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το ικανοποιήσει. Αναρωτιέται κανείς έτσι, ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν δεν μπορεί να είναι διεκδικητικός απέναντι σε αυτά που της οφείλει η κυβέρνηση που η ίδια με τη σειρά της οφείλει στους εργαζόμενους. Αν η ίδια αντί να ανοίγει το δρόμο στους αγώνες του λαού, οπισθοχωρεί ακόμη και από τις δικές της οφειλές. Αν η ίδια η δημοτική αρχή είχε διεκδικήσει τα 40 και πλέον δισ. που οφείλει το κράτος μόνο στην Καλλιθέα, ασφαλώς τώρα οι εργαζόμενοι στο δήμο θα είχαν πάρει το 1 δισ. που τους οφείλει. Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως σε ρόλο στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής και παράλληλα εκφραστή των λαϊκών συμφερόντων, είναι αδύνατον να λειτουργεί και αναπόφευκτα το κόστος μεγαλώνει στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Η νέα γενιά δε σκύβει το κεφάλι

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν οι μαθητές, στο Βόλο και στην Κέρκυρα, στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας παιδείας

Μαθητικό συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Τετάρτη, οι μαθητές στο Βόλο. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν έξω από τη Νομαρχία στις 11 π.μ. και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, με απόφαση του νεοσύστατου Συντονιστικού Λυκείων Βόλου. Στο μεταξύ, τελούν υπό κατάληψη τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια του Βόλου, με αίτημα αιχμής την κατάργηση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που υψώνει φραγμούς στο δικαίωμα για μόρφωση. Σε κατάληψη βρίσκονται, επίσης, τα γυμνάσια και λύκεια στην Κέρκυρα.

Τους αγώνες των μαθητών στο Βόλο χαιρετίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, στην οποία και τονίζεται ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν ακόμα μια φορά ότι η νέα γενιά και ειδικότερα οι μαθητές έχουν συνείδηση των προβλημάτων και δε σκύβουν το κεφάλι μπροστά στα νέα μέτρα για την παιδεία του αρμόδιου υπουργού Γερ. Αρσένη, τα οποία και "τινάζουν στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, όπου η λεγόμενη "ελεύθερη πρόσβαση" σε ΑΕΙ - ΤΕΙ σημαίνει περισσότερα φροντιστήρια, περισσότερες εξετάσεις".

"Λένε ότι με τις πολλές εξετάσεις στην Α Λυκείου θα υπάρχει αξιοκρατία αλλά εννοούν να κάνουν χρυσές δουλιές τα φροντιστήρια και όποιος έχει το χρήμα να αντέξει. Μας λένε αξιολόγηση καθηγητών - σχολείων, εννοούν φακέλωμα καθηγητών, μαθητών και πολλών κατηγοριών σχολεία. Λένε "πολιτιστικοί όμιλοι" στα σχολεία και εννοούν υπονόμευση των μαθητικών κοινοτήτων και μαθητικών συμβουλίων. Σε όλα αυτά και άλλα, οι μαθητές του Βόλου είπαν "όχι δεν πάει άλλο"", σημειώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Τους καλεί να βγούνε στους δρόμους του αγώνα, για να αγωνιστούνε ενάντια στα τεστ της Α Λυκείου, στο νόμο της κυβέρνησης που κάνει το σχολείο παραμάγαζο των φροντιστηρίων, στη λιτότητα και τον αυταρχισμό, στη διάλυση των μαθητικών συμβουλίων, στη διάλυση των ΤΕΛ, στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης και να απαιτήσουν 15% για την παιδεία, ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε υποδομή στα σχολεία (αίθουσες - εργαστήρια κ.ά.). Τους προτρέπει, τέλος να μη συμβιβαστούν και να παλέψουν μαζί με όλο το λαό για όλα όσα ανήκουν στη νεολαία, για όλα όσα μας ανήκουν.

Στη Βουλή το κτιριακό

Το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων στη Μαγνησία, και ιδιαίτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, αναφέρεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής.Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας υπολείπονται 200 αίθουσες στο νομό, για να σταματήσει η διπλοβάρδια στα Δημοτικά και Γυμνάσια. Η κατασκευή δύο μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβάλλει σαν άμεση αναγκαιότητα, όπως και η πρόσθετη χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του σχολικού συγκροτήματος Ν. Δημητριάδος - Χιλιαδούς.

Για το θέμα αυτό οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί το σχολικό συγκρότημα Ν. Δημητριάδος - Χιλιαδούς και να κατασκευαστούν άμεσα τα δύο σχολικά συγκροτήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Βόλου.

"Δράση κουκουλοφόρων κατά παραγγελία"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα χτεσινά επεισόδια, στο περιθώριο της πορείας φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες φοιτητές από πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για το Νόμο 2525 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν μετά τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η πορεία, στις 1.05 το μεσημέρι, ομάδα αγνώστων έβαλε φωτιά με γκαζάκια σε κρατικό αυτοκίνητο μάρκας AUDI με αριθμό κυκλοφορίας ΚΥ 3728 που ανήκε στη Γενική Γραμματεία Δασών και που ήταν σταθμευμένο στην οδό Ιπποκράτους 6. Η πορεία, την οποία ακολουθούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη, κατευθύνθηκε μέσω των οδών Αρσάκη και Σταδίου στο υπουργείο Παιδείας, όπου οι φοιτητές παρέμειναν για μισή ώρα περίπου.

Επίσης, στις 2.30 το μεσημέρι, νεαροί οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο ΕΜΠ στην Πατησίων, σταμάτησαν αυτοκίνητο μάρκας "Μερσεντές" με αριθμό ΥΖΗ 6353 που ανήκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου, στο ύψος της οδού Στουρνάρη 39. Οι άγνωστοι δράστες κατέβασαν από το αυτοκίνητο τους επιβάτες και του έβαλαν φωτιά με μολότωφ.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα χτεσινά επεισόδια τονίζει τα εξής: "Για άλλη μια φορά, γνωστοί κουκουλοφόροι επέλεξαν να δράσουν κατά παραγγελία, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να δυσφημίσουν τους αγώνες της νεολαίας. Επέλεξαν να δράσουν την περίοδο που οι μαθητές και οι φοιτητές ξεδιπλώνουν την αγωνιστική τους δράση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ακριβώς για να αποσιωπηθεί ότι η νεολαία της χώρας μας δε συναινεί με τη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι θα δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα για τους νεολαιίστικους αγώνες, προκειμένου αυτοί να μην κερδίζουν τη συμπάθεια του ελληνικού λαού. Μάταια όμως πασχίζουν για κάτι τέτοιο. Ο λαός μας γνωρίζει καλά τόσο το ρόλο τους, όσο και τους εργοδότες τους.

Το κίνημα της νεολαίας έχει απομονώσει αυτές τις δυνάμεις που δρουν προβοκατόρικα. Αυτό το απέδειξε τόσο ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου, αλλά και όλες σχεδόν οι κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χτεσινή (15/1) μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χιλιάδες μαθητές της Αθήνας, οι συγκεκριμένες συμμορίες δεν τόλμησαν καν να εμφανιστούν.

Ο χώρος και ο χρόνος διεξαγωγής των γεγονότων αφήνει έκθετες και τις συγκεκριμένες αριστερίστικες πολιτικές δυνάμεις που δρουν στα πανεπιστήμια, οι οποίες επιλέγουν να διασπάνε το κίνημα της νεολαίας και να δίνουν κάλυψη στις συγκεκριμένες συμμορίες".

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αύριο η πανελλαδική συνάντηση

Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των μαθητών νυχτερινών σχολείων ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, καθώς και για να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης, το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας καλεί όλα τα 15μελή των νυχτερινών σχολείων κάθε πόλης της Ελλάδας σε πανελλαδική συνάντηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, στην πλατεία Μητροπόλεως, Αγ. Φιλοθέης 5Β, 1ος όροφος (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων).

Στο κάλεσμα για τη συνάντηση, το Συντονιστικό αναφέρει ότι η κυβέρνηση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική της προχωρά στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ορθώνει νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τη ζωή, ενώ "παραδίδει την παιδεία στους σχολάρχες και το ιδιωτικό κεφάλαιο και επιχειρεί την παροχή φθηνών γνώσεων και κατάρτισης". Γι' αυτό, καλεί όλους τους μαθητές νυχτερινών σχολείων σε ενωμένο αγώνα για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ