Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Η νέα γενιά δε σκύβει το κεφάλι

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν οι μαθητές, στο Βόλο και στην Κέρκυρα, στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας παιδείας

Μαθητικό συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Τετάρτη, οι μαθητές στο Βόλο. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν έξω από τη Νομαρχία στις 11 π.μ. και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της πόλης, με απόφαση του νεοσύστατου Συντονιστικού Λυκείων Βόλου. Στο μεταξύ, τελούν υπό κατάληψη τα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια του Βόλου, με αίτημα αιχμής την κατάργηση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που υψώνει φραγμούς στο δικαίωμα για μόρφωση. Σε κατάληψη βρίσκονται, επίσης, τα γυμνάσια και λύκεια στην Κέρκυρα.

Τους αγώνες των μαθητών στο Βόλο χαιρετίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, στην οποία και τονίζεται ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δείχνουν ακόμα μια φορά ότι η νέα γενιά και ειδικότερα οι μαθητές έχουν συνείδηση των προβλημάτων και δε σκύβουν το κεφάλι μπροστά στα νέα μέτρα για την παιδεία του αρμόδιου υπουργού Γερ. Αρσένη, τα οποία και "τινάζουν στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, όπου η λεγόμενη "ελεύθερη πρόσβαση" σε ΑΕΙ - ΤΕΙ σημαίνει περισσότερα φροντιστήρια, περισσότερες εξετάσεις".

"Λένε ότι με τις πολλές εξετάσεις στην Α Λυκείου θα υπάρχει αξιοκρατία αλλά εννοούν να κάνουν χρυσές δουλιές τα φροντιστήρια και όποιος έχει το χρήμα να αντέξει. Μας λένε αξιολόγηση καθηγητών - σχολείων, εννοούν φακέλωμα καθηγητών, μαθητών και πολλών κατηγοριών σχολεία. Λένε "πολιτιστικοί όμιλοι" στα σχολεία και εννοούν υπονόμευση των μαθητικών κοινοτήτων και μαθητικών συμβουλίων. Σε όλα αυτά και άλλα, οι μαθητές του Βόλου είπαν "όχι δεν πάει άλλο"", σημειώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Τους καλεί να βγούνε στους δρόμους του αγώνα, για να αγωνιστούνε ενάντια στα τεστ της Α Λυκείου, στο νόμο της κυβέρνησης που κάνει το σχολείο παραμάγαζο των φροντιστηρίων, στη λιτότητα και τον αυταρχισμό, στη διάλυση των μαθητικών συμβουλίων, στη διάλυση των ΤΕΛ, στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης και να απαιτήσουν 15% για την παιδεία, ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους, να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε υποδομή στα σχολεία (αίθουσες - εργαστήρια κ.ά.). Τους προτρέπει, τέλος να μη συμβιβαστούν και να παλέψουν μαζί με όλο το λαό για όλα όσα ανήκουν στη νεολαία, για όλα όσα μας ανήκουν.

Στη Βουλή το κτιριακό

Το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων στη Μαγνησία, και ιδιαίτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, αναφέρεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής.Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας υπολείπονται 200 αίθουσες στο νομό, για να σταματήσει η διπλοβάρδια στα Δημοτικά και Γυμνάσια. Η κατασκευή δύο μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβάλλει σαν άμεση αναγκαιότητα, όπως και η πρόσθετη χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του σχολικού συγκροτήματος Ν. Δημητριάδος - Χιλιαδούς.

Για το θέμα αυτό οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί το σχολικό συγκρότημα Ν. Δημητριάδος - Χιλιαδούς και να κατασκευαστούν άμεσα τα δύο σχολικά συγκροτήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Βόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ