Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελείωσαν τα ψέματα Τζουμάκα για το βαμβάκι

Η Κομισιόν απέρριψε τον κατάλογο με τα αιτήματα του υπουργού Γεωργίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν απορρίπτει και επίσημα το ελληνικό "πακέτο αιτημάτων" για το βαμβάκι και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας ο αρμόδιος επίτροπος Φρανς Φίσλερ θα προτείνει τέσσερα "όχι" στα αιτήματα του Στ. Τζουμάκα.

Μετά την αναθεώρηση του Ιούνη 1995 το νέο πενταετές καθεστώς αποδείχτηκε καταστροφικό για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς. Ετσι, τον Ιούνη 1997, στη Σύνοδο υπουργών Γεωργίας που αποφάσισε για το φετινό πακέτο τιμών της περιόδου 1997/98 και των συναφών μέτρων, ο Στ. Τζουμάκας αναγκάστηκε να επανέλθει στο καθεστώς βαμβακιού ζητώντας επιμέρους βελτιώσεις. Οπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος... "στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς, βελτιώνουν τις διαδικασίες, δεν προκαλούν κανένα πρόσθετο κόστος και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν περιέχονται στο κείμενο που μας προτείνετε". Η Κομισιόν απορρίπτει και αυτά τα επιμέρους αιτήματα και βέβαια ο Στ. Τζουμάκας θα δηλώσει και πάλι ότι... "δεν" καταλαβαίνει. Τα τέσσερα αιτήματα του Στ. Τζουμάκα, με... δικά του λόγια είχαν ως εξής:

1. "Πρέπει οι κοινοτικές ενισχύσεις να χορηγούνται απευθείας στους βαμβακοπαραγωγούς. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη διαχείριση κοινοτικών πόρων σε ορισμένους λίγους που γίνονται πανίσχυροι και καθιστούν τη διαπραγματευτική θέση των αγροτών τελείως αδύναμη". Η Κομισιόν αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα και κρίνει απαραίτητο να δίνονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις μέσω των εκκοκκιστών γιατί "η σημερινή διάρθρωση δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία των ομάδων παραγωγών να αντεπεξέλθει άμεσα στις δυσκολίες που συνεπάγονται η διαχείριση των ελέγχων των προκαταβολών και γενικά των επιδοτήσεων".

2. "Ζήτησα να θεσπίσουμε ένα σύστημα περιφερειοποίησης των ποινών για το βαμβάκι" (Στ. Τζουμάκας). Η Κομισιόν αρνείται να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα για ποσοστώσεις κατά περιφέρεια. Προτείνει μόνο στην κυβέρνηση ένα ύπουλο σχέδιο, δηλαδή αν θέλει, να προκαθορίσει "παραδοσιακές περιοχές" παραγωγής βάμβακος που θα λαμβάνουν κοινοτικές επιδοτήσεις, αποκλείοντας όλες τις άλλες περιοχές.

3. "Ζήτησα να ρυθμίσουμε το θέμα του συντελεστή προσαύξησης της εκτιμημένης παραγωγής προκειμένου να χορηγηθούν οι προκαταβολές. Σήμερα αυτός ο συντελεστής (15%) είναι (άδικος, υπερβολικός και παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς)" (Στ. Τζουμάκας). Η Κομισιόν αρνείται να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα επικαλούμενη "κίνδυνο δημοσιονομικής παρέκκλισης".

4. "Ζήτησα η εκτίμηση της αναμενόμενης παραγωγής να μη γίνεται μόνο μια φορά πριν την έναρξη της εμπορικής περιόδου, αλλά να υπάρχει δυνατότητα και άλλης εκτίμησης με την πρόοδο της συγκομιδής" (Στ. Τζουμάκας). Η Κομισιόν απορρίπτει το αίτημα. Από τις Βρυξέλλες διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δέχονται να μειωθεί το ύψος της προσαύξησης μόνο αν περιοριστεί η προκαταβολή και δίνεται μια φορά στα τέλη Δεκέμβρη.Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια αρκετά πλήρης εικόνα της αναμενόμενης παραγωγής και έτσι θα ήταν δυνατό να γίνει και μείωση της προσαύξησης, αλλά έχοντας διασφαλίσει τα χρήματα του ΦΕΟΓΚΑ. Με αυτό το σύστημα η προκαταβολή θα δίνεται μια φορά και τρεις μήνες αργότερα από τις αρχές της περιόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτυχής κυβερνητική ξεφτίλα (2001-11-30 00:00:00.0)
Χάνουν πάνω από 30 δραχμές το κιλό! (2001-09-07 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών (1998-06-23 00:00:00.0)
Ατομικές ποσοστώσεις προωθεί η κυβέρνηση (1997-01-28 00:00:00.0)
Τώρα "ψάχνονται" στο υπουργείο Γεωργίας (1996-04-11 00:00:00.0)
"Λυπητερή" για τους παραγωγούς (1996-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ