Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Τώρα "ψάχνονται" στο υπουργείο Γεωργίας

Στις απάτες πάνε να φορτώσουν την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι δε θα πάρουν ούτε δραχμή εξόφληση, ξεχνώντας μάλλον ότι και για τις απάτες φταίνε οι ίδιοι

"Τρέχουν και δε φτάνουν" τώρα στο υπουργείο Γεωργίας, αφού ξεσκεπάστηκε, πλέον πλήρως, η ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε συνολικά στο βαμβάκι και την οποία πληρώνουν με το χειρότερο τρόπο οι βαμβακοπαραγωγοί.

Η κοροϊδία που ξεκίνησε από πέρσι, με αφορμή το νέο καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι, τον οποίο δέχτηκε ο τότε υπουργός Γεωργίας, Γ. Μωραϊτης, δεν μπορεί να σταθεί πια αφού οι παραγωγοί θα εισπράξουν φέτος γύρω στις 30 δραχμές το κιλό λιγότερες, σε σχέση με πέρσι. Οι παραγωγοί επίσης δεν πρόκειται να εισπράξουν ούτε δραχμή πίσω από επιστροφή συνυπευθυνότητας, δεδομένου ότι η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού έφτασε τους 1.350.000 τόνους και με την αναπροσαρμογή βάρους εκτιμάται να φτάσει τους 1.370.000 τόνους. Αν στο νούμερο αυτό προστεθούν και οι 101.000 τόνοι που δήλωσε η Ισπανία, τότε η συνυπευθυνότητα φτάνει τις 66,5 δραχμές. Ετσι, άλλο ένα "παραμύθι" της κυβέρνησης κατέρρευσε και οι παραγωγοί θα χάσουν περίπου 90 δισ. δραχμές, τα οποία θα εισέπρατταν εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός των ποσοστώσεων και της συνυπευθυνότητας.

Χτες, πάντως, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Γεωργίας η Ομάδα Εργασίας Βαμβακιού, διαπιστώθηκε ότι έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις... για την παραγωγή και πως για την άνοδο της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού στους 1.350.000 τόνους ευθύνονται οι απάτες στα εκκοκκιστήρια και το γεγονός ότι δε λειτούργησε αποτελεσματικά ο μηχανισμός ελέγχου. Κι από ό,τι φαίνεται, θα είναι το νέο "επιχείρημα" για την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των παραγωγών. Γιατί απάτες μπορεί να έγιναν, αλλά και για αυτό ευθύνονται πάλι το υπουργείο Γεωργίας και ο Οργανισμός Βάμβακος και βέβαια τούτο δεν αλλάζει σε τίποτε το καταστροφικό καθεστώς που ισχύει για το βαμβάκι, που οδηγεί αποδεδειγμένα στη συρρίκνωση της καλλιέργειας και του εισοδήματος των παραγωγών. Αντίθετα, οι περιβόητες απάτες δίνουν νέες λαβές στην Κομισιόν για να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των παραγωγών και ήδη στα επιτελεία των Βρυξελλών υπάρχει πρόταση για εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου και στο βαμβάκι.

Οι μετέχοντες στη χτεσινή σύσκεψη κατέληξαν ακόμα να ζητήσουν από την Κομισιόν να μην ισχύσει ως έχει η νέα πρόταση για την καταβολή της προκαταβολής της ενίσχυσης στους παραγωγούς από την εκκοκκιστική περίοδο, δηλαδή, να καταργηθεί το 15% που προστίθεται στην εκτιμώμενη παραγωγή βαμβακιού και με βάση το νούμερο θα υπολογίζεται στη συνέχεια το ύψος της προκαταβολής της ενίσχυσης με βάση την τιμή στόχου μειωμένη κατά την τιμή της διεθνούς αγοράς. Επίσης, κατέληξαν να ζητήσουν την κατάργηση των όρων που περιορίζουν τη δυνατότητα είσπραξης του συνόλου των 770 εκατ. ECU, που είναι το κονδύλι για τις επιδοτήσεις στο βαμβάκι. Για το θέμα αυτό αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας είπαν πως φέτος η Κομισιόν θα καταβάλει τα 740 εκατ. ECU από το σύνολο των 770 εκατ. ECY.

Επιπλέον, σύμφωνα με λεγόμενα, πάντα, αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας, υπάρχουν σκέψεις για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ώστε να μειωθεί η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού κατά 30% και να μην τίθεται έτσι θέμα συνυπευθυνότητας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ