Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΑ
Προτάσεις διασφάλισης των εσόδων του ΙΚΑ

Το Ιδρυμα χάνει 38 δισ. το χρόνο απ' το γεγονός και μόνο ότι το κράτος το υποχρεώνει να καταθέτει ατόκως τα έσοδα

Πακέτο προτάσεων που με την εφαρμογή τους θα αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή αλλά και θα βελτιωθεί ηλειτουργία του ΙΚΑ περιέχονται σε υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) προς το Διοικητή του Ιδρύματος Γρ. Σολωμό.

Συγκεκριμένα το ΕΚΑ προτείνει τη μηχανογράφηση του ΙΚΑ και την άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος, μέσω μετατάξεων και αποσπάσεων από άλλες υπηρεσίες ή με νέες προσλήψεις. Τονίζει ότι επιβάλλεται να ασφαλιστούν οι παράνομοι απασχολούμενοι αλλοδαποί, να καταργηθεί το ισχύον πλαφόν προσαύξησης για όσους χρωστούν στο ΙΚΑ εισφορές, όπως άλλωστε εφαρμόζεται και για τους φόρους. Το ΕΚΑ ζητά την κατάργηση του απορρήτου των βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ, την επέκταση της προσωπικής ευθύνης που έχουν οι υπόχρεοι για τη μη πληρωμή των φόρων στο δημόσιο και για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, καθώς και την ακύρωση κάθε απόλυσης μισθωτού εάν δεν έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στα μητρώα του ΙΚΑ για όλη τη διάρκεια της απασχόλησής του.

Το ΕΚΑ στο υπόμνημά του επισημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι υπέρ του ΙΚΑ εισφορές κατά την πώληση προβληματικών επιχειρήσεων, να αναγράφονται στις ταμειακές μηχανές οι καθημερινώς απασχολούμενοι κατά επιχείρηση μισθωτοί και να διερευνηθούν τρόποι που θα κατοχυρώνουν καλύτερα τα έσοδα του ΙΚΑ από τη διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των μεγάλων δημοσίων έργων. Οσον αφορά τη διαχείριση, το ΕΚΑ τονίζει ότι χρειάζεται αυτοδιαχείριση των πόρων - καθώς σήμερα το ΙΚΑ χάνει 38 δισ. δραχμές το χρόνο επειδή το κράτος υποχρεώνει τη διοίκηση να καταθέτει ατόκως τα έσοδα του Ιδρύματος - αλλά και αξιοποίηση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, είτε με έντοκες καταθέσεις είτε με τη δημιουργία τράπεζας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Τέλος το ΕΚΑ προτείνει την ανασύνθεση του ΔΣ του ΙΚΑ μέσα από τη μείωση των μελών του και την αποκατάσταση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξαφανίζουν» τα ένσημα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ! (2014-07-09 00:00:00.0)
Μείωση εργοδοτικών εισφορών ζητάει η ΟΚΕ (2014-07-08 00:00:00.0)
Πληρώνουν με το αίμα τους - εισπράττουν περιφρόνια (2009-11-08 00:00:00.0)
Εγκλημα εκ προμελέτης! (2003-10-16 00:00:00.0)
Αυθαιρετεί το ΠΑΡΚ (1996-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ