Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Εγκλημα εκ προμελέτης!

Διάβημα διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ κάνουν σήμερα οι ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Εργαζόμενων στο Φάρμακο, Λογιστών, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Θεάματος - Ακροάματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Επισημαίνουν τα προβλήματα από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών του Ιδρύματος, αλλά και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας

Εγκαιρα το ΠΑΜΕ, με συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ το 2002, είχε καταγγείλει όλα όσα σήμερα είναι ήδη αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής
Εγκαιρα το ΠΑΜΕ, με συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ το 2002, είχε καταγγείλει όλα όσα σήμερα είναι ήδη αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής
Αποφασιστική παρέμβαση, για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου χαρακτήρα του ΙΚΑ, κάνουν σήμερα οχτώ ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με παράστασή τους στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στις 2.15 μ.μ. οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Λογιστών, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Θεάματος - Ακροάματος, Τύπου και Χάρτου και Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ-ΤΕΑΜ απαιτούν την απόσυρση των αποθεματικών του Οργανισμού από τον τζόγο, την απόδοση των οφειλών του κράτους, δημόσια δωρεάν υγεία, με ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Ταυτόχρονα, οι 8 ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 23 Οκτώβρη στις 6 μ.μ στο Σύνταγμα, προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις.

Στο υπόμνημά τους προς το υπουργείο Εργασίας και στη Διοίκηση του ΙΚΑ, οι ομοσπονδίες καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συνευθύνη του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου, λεηλατεί τα αποθεματικά του ΙΚΑ, τα χρήματα των εργαζομένων.

Τα έριξαν στο χρηματιστήριο και τα θυσιάζουν στο βωμό των κερδών της πλουτοκρατίας.

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι στο διάστημα 1999-2002 οι απώλειες των μετοχών των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 3,5 δισ. ΕΥΡΩ, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο 200 δισεκατομμύρια δραχμές!!! Η αξία των μετοχών, που είχαν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώθηκε από 5.281.878.210 Ευρώ σε 1.761.338.010 κατά την περίοδο 1999-2002.

Ενα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ληστείας, που γίνεται με το χρηματιστηριακό τζόγο, αφορά το ΙΚΑ.

Ο δικός μας κόπος, τα δικά μας χρήματα δίνονται στους καπιταλιστές, στους χρηματιστές για να αυξήσουν τα κέρδη τους».

Χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική «έγκλημα εκ προμελέτης», υπογραμμίζουν πως «ευθύνες έχουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που διαπράττει αυτό το έγκλημα, αλλά και η ΝΔ που έχει συμφωνήσει με τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, αλλά και με το σύνολο της πολιτικής, αφού χρησιμοποιεί τα ασφαλιστικά ταμεία σαν μηχανισμό κερδοφορίας της εργοδοσίας και ισχυροποίησης της "Κεφαλαιαγοράς"! Προσωπικές ευθύνες έχουν ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Νεκτάριος».

Στο υπόμνημά τους οι 8 ομοσπονδίες, που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, περιγράφουν τα εγκλήματα των κυβερνήσεων σε βάρος του ΙΚΑ, στην οικονομική του υπονόμευση, αλλά και στις προκλητικές περικοπές στον τομέα της Υγείας. Στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταλήστευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με τη μη απόδοση νομοθετημένων πόρων, τις εισφοροαπαλλαγές στην εργοδοσία και τη συγκάλυψη της εισφοροκλοπής.

Το ύψος αυτής της ληστείας έχει υπολογιστεί στα 25 τρισ. δραχμές.

Η κυβέρνηση, με τη συνευθύνη του διοικητή του ΙΚΑ, παραγράφει στην πράξη αυτές τις οφειλές, με το πρόσχημα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ.

Εκκρεμούν πολλές καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία, παρακράτηση και μη απόδοση εισφορών από την εργοδοσία, αλλά, με ευθύνη της κυβέρνησης και του διοικητή του ΙΚΑ, διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση, με τη συνευθύνη του διοικητή του ΙΚΑ, προχώρησε το 2000 σε μείωση της εργοδοτικής εισφοράς (από 13,67% σε 11,67%) για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για μισθούς μέχρι 200.000 δρχ.

Σήμερα, η πολιτική της μείωσης των εισφορών της εργοδοσίας και της απαλλαγής της από αυτή την υποχρέωση, προχωράει σαν χιονοστιβάδα που καταπλακώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρόσφατα, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Σπυρόπουλος, μίλησε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 30%, ενώ, με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, η μείωση των εισφορών, η απαλλαγή των εργοδοτών στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, επεκτείνεται, γενικεύεται.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και του διοικητή του ΙΚΑ, ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες του Οργανισμού και υπογράφονται συμβάσεις δισεκατομμυρίων με εκπροσώπους του κεφαλαίου. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δοκιμάζονται καθημερινά και ταλαιπωρούνται από τη συνεχή υποβάθμιση των πολυιατρείων και των νοσοκομείων του οργανισμού, τις ελλείψεις σε ιατρικό -νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ χρησιμοποιούνται σαν πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με την άμεση καταβολή χρημάτων, ή των χρημάτων που έχουν καταβάλει μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, πλουτίζουν οι επιχειρηματίες που λυμαίνονται τον τομέα της Υγείας».

Για όλους αυτούς τους λόγους οι 8 ομοσπονδίες απαιτούν:

  • Να αποσυρθούν τα αποθεματικά του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο και όλες τις απώλειες να τις αναλάβει το κράτος.
  • Να αποδώσει το κράτος τις οφειλές του προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να σταματήσει η γάγγραινα των εισφοροαπαλλαγών και της παραγραφής των οφειλών της εργοδοσίας.
  • Να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων για την ασφάλιση υγείας, να αυξηθεί η ασφαλιστική εισφορά της εργοδοσίας και να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών για την υγεία των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, με πλήρη ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Να αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα της μονιμοποίησης των εκτάκτων γιατρών του ΙΚΑ, με πλήρη - αποκλειστική απασχόληση. Να πλαισιωθούν όλα τα πολυιατρεία με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και να εφοδιαστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ