Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Στόχος η εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων

Καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ το σχετικό νομοσχέδιο

Με βασικό στόχο την ικανοποίηση των επίκαιρων απαιτήσεων του κεφαλαίου για ευλύγιστη και ελαστική εργασία, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η «διά βίου κατάρτιση», η οποία, όπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, δε σημαίνει «γηράσκω μαθαίνοντας, αλλά παραμένω ισόβια ημιμαθής». Σημαίνει, είπε, ότι μαθαίνω εκείνο που είναι αναγκαίο στην αγορά και αυτό όταν πουλάει. Αν αυτό ξεπεραστεί, συνέχισε, ορίζομαι εκ νέου αμαθής και χρειάζομαι καινούρια κατάρτιση και πάλι από την αρχή και, μάλιστα, κατάρτιση που θα πρέπει να πληρώνω κιόλας.

Η κυβέρνηση, είπε, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ οδηγεί το παραδοσιακό σχολείο να προσαρμοστεί ως προθάλαμος της διά βίου κατάρτισης με την καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων που στην πράξη σημαίνει ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ή οι ντόπιοι βιομήχανοι θα έχουν λόγο στο περιεχόμενο του σχολείου και στα αναλυτικά προγράμματα, όπως ήδη γίνεται μέσα από τα πιλοτικά προγράμματα που προωθούνται στα ελληνικά σχολεία με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Ολα αυτά, τόνισε, ο βουλευτής του ΚΚΕ, στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις απαιτήσεις των νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης με στόχο των εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ο Δ. Τσιόγκας, είπε ότι και η ΝΔ συμφωνεί με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και διαφωνεί μόνο για τον τρόπο προώθησής της και τόνισε ότι η λύση είναι μια πολιτική που θα εξασφαλίζει σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους, μια πολιτική που στόχο θα έχει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του συνόλου του λαού και όχι μιας μικρής μερίδας πολυεθνικών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ισχυρίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η προώθηση της απασχόλησης με κατάρτιση των εργαζομένων και υψηλές αμοιβές. Υπερασπίστηκε όμως την προώθηση της μερικής απασχόλησης, λέγοντας ότι αυτή είναι χρήσιμη ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ