Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές σε βάρος των αγροτών

Και οι δύο σύζυγοι αγρότες εξαναγκάζονται από την κυβέρνηση να καταβάλλουν στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές από το νέο έτος. Με το μίνι ασφαλιστικό, το οποίο τις επόμενες μέρες θα προωθηθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα επιλογής, ο ένας εκ των δύο συζύγων, να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να είναι έμμεσα ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποσπά από το αγροτικό νοικοκυριό δύο ασφαλιστικές εισφορές, αντί για μία, ενώ έμμεσα καταργεί και το δικαίωμα στη βασική σύνταξη, την οποία θα λάμβανε το μέλος που δεν πλήρωνε για κύρια σύνταξη, έτσι και αλλιώς, τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Αποδεικνύεται, έτσι, ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες της «Χάρτας» για τους αγρότες και για αύξηση της βασικής σύνταξης στα 200 ευρώ το 2004 ήταν μια σκέτη απάτη. Και αυτό γιατί, ενώ οι ήδη συνταξιούχοι μπορεί να παίρνουν τη βασική σύνταξη με τη συγκεκριμένη αύξηση, όμως τα παιδιά αυτών, οι νέοι αγρότες, τα νέα ζευγάρια, που έρχονται στο πόδι τους, θα αναγκαστούν να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για να εξασφαλίζουν τη δική τους συνταξιοδότηση στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 2458/1997 άρθρο 2), οριζόταν ότι: «Στις περιπτώσεις που και οι δύο σύζυγοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τον ένα εκ των συζύγων ύστερα από κοινή δήλωσή τους». Αν και συνολικά ο συγκεκριμένος νόμος καθόριζε αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου ο αγρότης να πάρει την κύρια σύνταξη, ταυτόχρονα έδινε τη δυνατότητα σε έναν από το ζευγάρι να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να είναι έμμεσα ασφαλισμένος.

Αυτός που έμενε «έξω» από την κύρια ασφάλιση, προβλεπόταν να παίρνει τη βασική σύνταξη (προνοιακή). Βέβαια, και αυτή η σύνταξη, από φέτος άρχισε να μειώνεται με ρυθμό 4% ετησίως και θα σταματούσε να αποδίδεται οριστικά το 2026. Αν συνυπολογίσουμε τις ετήσιες αυξήσεις που δίνονται, - παρά την ετήσια μείωση του 4% - αυτό σήμαινε ότι για τα επόμενα χρόνια, δεκάδες χιλιάδες αγρότες που δεν είχαν μπει στην κύρια ασφάλιση, θα έπαιρναν, τουλάχιστον, αυτά τα ελάχιστα της βασικής. Τώρα η κυβέρνηση αφαιρεί και αυτά τα ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 7 του μίνι ασφαλιστικού, ορίζεται: «Από της ισχύος του παρόντος, το δικαίωμα της επιλογής καταργείται και η υπαγωγή στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών καθίσταται υποχρεωτική και για τους δύο συζύγους».

Αυτό σημαίνει ότι με την ψήφιση του νόμου, όσοι από τους δύο συζύγους δεν είχαν ασφαλιστεί στην κύρια ασφάλιση και κατά συνέπεια δεν κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές υποχρεώνονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη ένα ποσοστό 30% των ασφαλισμένων στην κύρια ασφάλιση αγροτών αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής και της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει ακόμα ένα επαχθές χαράτσι σε βάρος των αγροτικών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ