Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικός πυρετός στα δημόσια νοσοκομεία

Απεργούν σήμερα και αύριο οι γιατροί, ενώ οι εργαζόμενοι κάνουν στάση εργασίας και οργανώνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στιγμιότυπο απ' την πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις 9.10.2003
Στιγμιότυπο απ' την πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις 9.10.2003
Με πανελλαδικές απεργίες των γιατρών και στάσεις εργασίας και πορείες των εργαζομένων συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτός απ' τη διεκδίκηση της βελτίωσης των αποδοχών τους μέσα απ' τις μαζικές διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων αναδείχτηκαν γενικότερα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και επιμέρους ανά νοσοκομείο.

Σήμερα, ξεκινά η 48ωρη απεργία που αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Επίσης, η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ακόμα δύο 48ωρες απεργίες: Στις 23 -24 και στις 30 - 31 Οκτώβρη 2003.

ΕΙΝΑΠ: Δραματική κατάσταση
στο Λεκανοπέδιο

Σήμερα, θα γίνει και η γενική συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο αμφιθέατρο του «Ερυθρού Σταυρού» στις 12 το μεσημέρι και η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) θα είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι δραματική. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης, τονίστηκε, αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, η οποία στην ουσία πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι στο επίπεδο του τεχνολογικού εξοπλισμού και της ψηλής τεχνολογίας υπάρχει σχεδόν πλήρης εγκατάλειψη. Οπως αναφέρθηκε στο Β' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) μόνο το Ασκληπιείο της Βούλας προμηθεύτηκε νέο αξονικό τομογράφο. Στο Κρατικό της Αθήνας ο αξονικός τομογράφος είναι παλιάς τεχνολογίας, ενώ έχει ξεπεραστεί και ο μαγνητικός τομογράφος. Επιπλέον στο Κρατικό της Αθήνας δε λειτουργεί ο στεφανιογράφος και λείπουν μόνιτορς.

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι τα εγκεκριμένα κονδύλια για τις εφημερίες θα εξαντληθούν τον Ιούνη του 2004, καθώς εγκρίθηκαν μόλις 240 εκ. ευρώ αντί για 310 εκ. που χρειάζονται για την κάλυψη των νοσοκομείων με ασφαλείς εφημερίες. Με την απόφαση της κυβέρνησης για τις αποδοχές των γιατρών το ωρομίσθιο της εφημερίας διαμορφώνεται - ανάλογα με τη βαθμίδα - από 3-5,5 ευρώ καθαρά.

Ετσι, οι γιατροί δουλεύουν μέχρι και ογδόντα ώρες τη βδομάδα και οι μηνιαίες (καθαρές) αποδοχές κυμαίνονται από 800 - 2.000 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας. Γι' αυτές τις αποδοχές ο νοσοκομειακός γιατρός αναγκάζεται να δουλέψει, να κάνει τουλάχιστον πέντε ενεργείς εφημερίες το μήνα (όλο το 24ωρο στο νοσοκομείο), μεικτές εφημερίες (μέχρι τις 11 το βράδυ στο νοσοκομείο) και πολλές εφημερίες ετοιμότητας (διαθέσιμος σε κάθε ζήτηση).

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση
και πορείες

Με πανελλαδική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα.

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις:

  • Στην Αθήνα, στην πλατεία Μαβίλη στις 11 π.μ. και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα στις 11 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
  • Στην περιφέρεια, στις έδρες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Απόφαση για πεντάωρη στάση εργασίας (10 π.μ. -3 μ.μ.) και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ πήρε ο Σύλλογος των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Οι εργαζόμενοι, εκτός τη βελτίωση των αποδοχών τους, ζητούν το διπλασιασμό των μάχιμων ασθενοφόρων ανά βάρδια στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς πλέον υπάρχει ελλιπής κάλυψη.

Κοινές εκδηλώσεις
στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης οργανώνουν κοινές εκδηλώσεις με τους άλλους εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Με απόφαση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί απέχουν από κάθε προγραμματισμένη δουλιά (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, Εργαστήρια, Χειρουργεία) στις 16,17,23 και 24 Οκτώβρη 2003. Παράλληλα, η ΕΝΙΘ προκηρύσσει στάση εργασίας στις 16, 23 και 30 Οκτώβρη 2003 από τις 10 π.μ μέχρι τις 2 μ.μ και κοινές εκδηλώσεις με τους λοιπούς εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Οι γιατροί της Χαλκιδικής αποφάσισαν τη διακοπή των ιατρείων μιας ώρας στα ιατρεία κάθε Παρασκευή για όλο τον Οκτώβρη.

Στο «Χατζηκώστα» στα Γιάννινα

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ, ο σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννινα οργανώνει πορεία απ' το νοσοκομείο, ώρα 10:30 π.μ.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων διεκδικεί για το «Χατζηκώστα» πρόσληψη προσωπικού για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων (μόνο νοσηλευτές λείπουν 140!) και αποπεράτωση της ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας που χρονίζει.

Το Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο Υγειονομικών (ΕΑΜΥ) του Νοσοκομείου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά και τους καλεί να παλέψουν ενάντια στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που είναι η αιτία των προβλημάτων υποδομής στον τομέα της Υγείας, αλλά και της εμπορευματοποίησής της και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Μαζική συνέλευση στο «Σωτηρία»

Τη συμμετοχή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, επικεντρώνοντας στο αίτημα για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, την αναγνώριση του ανθυγιεινού της εργασίας στα νοσοκομεία, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία» στη χτεσινή μαζική γενική τους συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

  • Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την επίσχεση εργασίας, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ειδικών συνθηκών 30% που τους οφείλεται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ