Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σπαταλά πόρους" η Πρόνοια!

Καταπληκτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που έδωσε το σύνθημα για την κατεδάφιση των υπηρεσιών πρόνοιας που απέμειναν

Απ' όλες τις βαρύγδουπες δηλώσεις μετά το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο έφτανε εκείνη η αποστροφή των δηλώσεων του Κ. Σημίτη, όπου μιλούσε για τη σπατάλη πόρων στην πρόνοια, για να γίνει αντιληπτό τι αποφασίστηκε απ' την κυβέρνηση για την τύχη των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας στη χώρα μας.

"Συζητήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, πώς θα παράσχουμε περισσότερη και καλύτερη κοινωνική φροντίδα στους Ελληνες πολίτες. Η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα αναπτύχθηκε άναρχα. Αναπτύχθηκε με παρεμβάσεις ιδιωτών, με παρεμβάσεις της πολιτείας που πολλές φορές εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες. Το σύστημα είναι αναποτελεσματικό και σπαταλά πόρους. Αποφασίσαμε, λοιπόν, με βάση ότ,ι υπάρχει να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη οργάνωση να χτίσουμε ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής φροντίδας, ώστε οι πόροι να αξιοποιούνται, να υπάρχει περισσότερη αποτελεσματικότητα να παρέχεται βοήθεια σε περισσότερους και κυρίως σ' αυτούς που έχουν πραγματικές ανάγκες".

Το δήθεν εθνικό σύστημα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κάθε άλλο θα σημάνει την ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας. Αντίθετα, θα σημάνει την παραπέρα αποδυνάμωση και συρρίκωνσή του μέσα από συγχωνεύσεις, καταργήσεις, και, πάνω απ' όλα την εγκατάλειψή του. Στη θέση του η εκσυγχρονιστική λογική τοποθετεί τον μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα, τον - αμιγώς - ιδιωτικό τομέα και τη φιλανθρωπία διάφορων μεγαλοσχημόνων - το κίνημα του εθελοντισμού, όπως το λένε κάποια στελέχη της κυβέρνησης.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός μίλησε για "πολιτικές που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους, τη φροντίδα στο σπίτι, να βοηθήσουν την οικογένεια, να ανοίξουν περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, να λειτουργήσουν αυτοί οι οποίοι υπάρχουν και να λειτουργήσουν και τα απογεύματα" και κατέληξε: "Η κοινωνική φροντίδα είναι από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της πολιτικής της κυβέρνησής μας και γι' αυτό έχει το αμέριστο ενδιαφέρον της".

Ρεσιτάλ υποκρισίας

Από κει και πέρα υπήρξαν οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών που συχνά παρουσίαζαν και αντιφάσεις.

Τη στιγμή που ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης δήλωνε κατηγορηματικά - στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - ότι με τη συγχώνευση δε θα καταργηθούν Ιδρύματα Πρόνοιας, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ενημέρωνε τους πολιτικούς συντάκτες, στο καθιερωμένο "μπρίφινγκ", ότι "οι δημόσιες υπηρεσίες αναδιαρθρώνονται, αναδιοργανώνονται, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών".

Η υποκρισία τους φαίνεται και στο θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι μετά την υπαγωγή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπολειτουργούν, καθώς οι δήμοι δεν μπορούν να τους συντηρήσουν. Από τη μια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα λειτουργούν και απόγευμα, καθώς έχουν μπει σε λειτουργία μέχρι το απόγευμα κάποιοι ελάχιστοι σταθμοί σε πιλοτική βάση. Από την άλλη ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι "θα ενισχυθούν με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό οι διάφοροι Οργανισμοί ή Υπηρεσίες που λειτουργούν στο πλαίσιο των προνοιακών φορέων", όταν στον προϋπολογισμό της Πρόνοιας δεν προβλέπεται η πρόσληψη νέου προσωπικού.

Ερωτηθείς για το θέμα των σταθμών ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας απάντησε ότι υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής τους στους δήμους. "Γι' αυτό- συνέχισε - μαζί με τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση ανακοίνωσε και το πρόγραμμα επίσπευσης όλης αυτής της διαδικασίας της χρηματοδότησης και πλήρωσης των κενών θέσεων μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ".

Δεν έφτασε μόνο η μετατόπιση του οικονομικού βάρους των σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά, ταυτόχρονα, επιβλήθηκε και άγριο χαράτσι στους γονείς. Οι 4.000 οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών σταθμών (ΙΒΣΑ) πλήρωσαν αυξημένα τροφεία μέχρι και 166% για το 1998 - ενώ κατά τα άλλα η κυβέρνηση μιλά για ενίσχυση της νέας οικογένειας.

Το ίδιο υποκριτική είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ηλικιωμένους. Πέρα απ' τις συντάξεις πείνας τους λέει ότι τους έχει και "βοήθεια στο σπίτι".

Η όλη επιχείρηση έχει ως εξής: Στις 18 Ιούνη 1996 ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με κουστωδία υπουργών επισκέφτηκε ένα ΚΑΠΗ Περιστερίου και παρουσίασε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" για τους ηλικιωμένους ως έκφραση της κοινωνικής ευαισθησίας του ΠΑΣΟΚ. Στις 27.6.1997 οι υφυπουργοί ΥγείαςΘ. Κοτσώνης και Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος στο Περιστέρι: Καταγράφηκαν 188 υπερήλικες μόνοι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Μετά από αξιολόγηση δόθηκε παροχή υπηρεσίας μόνο σε 78 άτομα.

Ταυτόχρονα οι δυο υφυπουργοί ανακοίνωσαν την επέκταση του προγράμματος σε 102 δήμους και η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης στις 17.10.1997. (Χτες η κυβέρνηση ξέχασε να αναφέρει την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την ίδρυση μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να προσελκύσουν ημεδαπούς και ξένους επενδυτές).

Η απογείωση της υποκρισίας ήρθε απ' το Δ. Ρέππα που δήλωσε ότι η προνοιακή πολιτική αποτελεί "τομέα προτεραιότητας για την Κυβέρνηση" διαθέτοντας το...26% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος "ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο κοινοτικό όριο για αντίστοιχα προγράμματα, για την προνοιακή, δηλαδή, πολιτική".

Και τα έλεγε αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες υγείας αντιπροσωπεύουν το 8% του ΑΕΠ.

  • Με ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για άσκηση κοινωνικής πολιτικής μόνο στα λόγια. Επίσης η Πολιτική Ανοιξη, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τον πρωθυπουργό για πρόκληση στο λαό, την επομένη της φορολογικής λαίλαπας που εξαπέλυσε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ