ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Μεθεόρτια" της απαγόρευσης του Ρεφάχ

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπεραμύνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορευτεί η λειτουργία του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ), χαρακτηρίζοντάς τη "λυπηρή αναγκαιότητα". Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" ο Ντεμιρέλ δήλωσε πως "είναι απίθανο (... ) να μην αισθανθεί κανείς θλίψη μπροστά στο κλείσιμο της "Ευημερίας"".

Τα εναπομείναντα 147 στελέχη του Ρεφάχ, το οποίο παραμένει σε λειτουργία έως ότου δημοσιευτεί η απόφαση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που διατηρούν βουλευτική έδρα, δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι από τα "κροκοδείλια δάκρυα" των κυνηγών του κόμματος.

Το αντίθετο: Αυτό που απασχολεί τους ισλαμιστές βουλευτές είναι το υπό ποία ονομασία θα δημιουργηθεί ο νέος, "επίγονος" του Ρεφάχ πολιτικός σχηματισμός.

Είναι ήδη ιδρυμένο το Κόμμα της Αρετής, αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει ακόμη μια πολιτική οργάνωση, η οποία, κατά φήμες που μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", θα λέγεται "Η Δική μου Τουρκία".

Σε κάθε περίπτωση - επισήμαινε ο Λουφτού Εσενγκούν, στέλεχος της Ευημερίας, στο "Ρόιτερ" - "ένα νέο κόμμα, σύννομο, θα ιδρυθεί σύντομα".

"Χυμώδεις" προοπτικές

Οι βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας, με τη δημοσίευση της απόφασης απαγόρευσής του στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθίστανται αυτομάτως ανεξάρτητοι, γεγονός που - όπως σημείωνε χτες το CNN - προσφέρει "χυμώδεις προοπτικές" στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, του οποίου η τρικομματική κυβέρνηση είναι ασταθής: Οπως έλεγε ένα στέλεχος του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ο Γιλμάζ ηγείται, "οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για τον καθένα".

Στην προσάρτηση του πολιτικού προσωπικού του Ρεφάχ στους κόλπους του προσβλέπει και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ: "δεν εξαιρούμε τους βουλευτές της Ευημερίας", είπε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος, Αμπντουλκαντίρ Μπας.

Οι προσκλήσεις αυτές, πάντως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα. Εξ άλλου, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια του ηγέτη του απαγορευθέντος πολιτικού κόμματος, Νετσμετίν Ερμπακάν, για να του επιτραπεί η συνέχιση της πολιτικής του καριέρας (σε αντίθετη περίπτωση, ο 71 ετών ηγέτης θα είναι μετά από 5 χρόνια "υπέργηρος").

Ο Ερμπακάν είχε χτες σειρά επαφών: με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Με τον Χουσαμετίν Τσιντορούκ, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού. (Την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιλμάζ).

Χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον τουρκικό Τύπο, μετέδιδαν πως ο ηγέτης των Ισλαμιστών πρόσφερε μια "κοινοβουλευτική ανακωχή", προκειμένου να δώσει στο διάδοχο Κόμμα αυτού της Ευημερίας χρόνο να ξεπεράσει τις χειρότερες συνέπειες της δικαστικής απόφασης.

"Θα υποστηρίξουμε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οποιοδήποτε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο αν μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι δε θα διεξαχθούν εκλογές για ένα χρόνο. Μας χρειάζεται ένας χρόνος για να ανασυνταχθούμε", έφερε δηλώσαν τον Ερμπακάν προς τον Γιλμάζ σε συνάντησή τους η εφημερίδα "Μιλιέτ".

Ο Ερμπακάν όμως απειλείται με νέες δικαστικές διώξεις από τον γενικό εισαγγελέα του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας, για ομιλίες του το 1994 οι οποίες "υποκινούν το μίσος", έγραφε η Σαμπάχ.

Εκτός αυτού υπάρχει η υπόσχεση - απειλή του εισαγγελέα του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί κλεισίματος και του νέου σχηματισμού, αν δε συνάδει με τις νόρμες του "κοσμικού" κράτους...

Σενάρια "σύγκρουσης"
Οι προβλέψεις αναλυτών περί "σύγκρουσης" των "ακραιφνών Ισλαμιστών" του Ερμπακάν με τους κοσμικούς δείχνουν υπερβολικές. Οι παραλληλισμοί με το προηγούμενο της Αλγερίας, ακόμη και οι εκκλήσεις της Αιγυπτιακής Ισλαμιστικής Οργάνωσης Τζιχάντ - Τάλεχ αλ Φατάχ να "πάρουν τα όπλα" οι άνθρωποι του Ρεφάχ εντάσσονται μάλλον στο πλαίσιο της... επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Ο Ερμπακάν και οι συν αυτώ, άλλωστε, κατ' ουσίαν ουδέποτε πρέσβευσαν την πραγμάτωση του Ιερού Πολέμου (jihad) στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιφανειακές τριβές για το "σύστημα πρόνοιας"

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συγκάλεσε χτες σε σύσκεψη κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του για συζητήσουν το θέμα της αναμόρφωσης του συστήματος "κοινωνικής πρόνοιας", το οποίο το πρακτορείο "Ρόιτερ" χαρακτηρίζει "εκρηκτικό" και "πηγή συγκρούσεων" στο Κόμμα των Νέων Εργατικών.

Το γεγονός ότι ο Μπλερ προήδρευσε της πρώτης συνάντησης της επιτροπής για την αναμόρφωση του "συστήματος πρόνοιας" σηματοδοτεί, ανέφεραν χτες βρετανικές εφημερίδες, την πρόθεσή του να κάμψει τους "διαφωνούντες".

Τα στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ, πάντως, δημοσίως έδειξαν να συντάσσονται με τη γραμμή του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας ακόμη και τις υπόνοιες περί "σύγκρουσης". Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ντόναλντ Ντιούαρ, υπουργού αρμόδιου για τη Σκοτία, στο BBC: "Δε συγκρινόμαστε με τις κυβερνήσεις του Συντηρητικού Κόμματος". Πάντως, η "Ομπζέρβερ" επισήμαινε χτες ότι η "υπομονή" του Μπλερ προς τους διαφωνούντες "εξαντλείται"...

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Οι ανατιμήσεις προκαλούν ταραχές

ΧΑΡΑΡΕ.-

Την ανδρεναλίνη στα ύψη ανέβασαν οι νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμές καυσίμων) χτες το πρωί στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, καθώς η ακρίβεια προκαλεί ταραχές και εξεγέρσεις πολιτών που βλέπουν πως αδυνατούν να αγοράσουν τα απολύτως βασικά για την επιβίωσή τους προϊόντα.

Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν με βροχή δακρυγόνων να διαλύσουν συγκέντρωση διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στα τρόφιμα κατά 21% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Οι διαδηλωτές είχαν, προηγουμένως, στήσει οδοφράγματα, ενώ πολλές επιχειρήσεις (τράπεζες, μαγαζιά κ.ά.) είχαν κλείσει καθώς πολλοί εργαζόμενοι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Πλήθη διαδηλωτών είχαν κατακλύσει τις υπεραγορές τροφίμων στα δυτικά προάστια της Χαράρε, απαιτώντας πτώση των τιμών στα υπερτιμημένα προϊόντα. Στελέχη του μεγαλύτερου εργατικού σωματείου της Ζιμπάμπουε, Κογκρέσο Συνδικάτων Ζιμπάμπουε, υποστήριξαν ότι οι χτεσινές κινητοποιήσεις ήταν απρογραμμάτιστες.

Εκπρόσωποι επιχειρηματιών επέρριψαν τις ευθύνες για τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης στην πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε στην πτώση της αξίας του δολαρίου Ζιμπάμπουε κατά 50% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κατηγόρησε τους επιχειρηματίες λέγοντας πως αυτοί ευθύνονται για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τρόφιμα.

ΡΩΣΙΑ
Οι γνωστοί ελιγμοί του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επέκρινε τη Δευτέρα, 19 Γενάρη, την κυβέρνηση, γιατί απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών του 1997 στους εργαζόμενους. Ο Γιέλτσιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο ύστερα από δυο βδομάδες νοσηλείας και άλλες δυο βδομάδες διακοπών στο Βαλντάι (Βορειοδυτική Ρωσία). Αμέσως είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ και Ανατόλι Τσουμπάις και συζήτησαν για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας. "Τον περασμένο χρόνο υπήρξε μια αποτυχία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις μας", δήλωσε ο Γιέλτσιν στη διάρκεια της συνάντησης.

Επίσης, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ, τον υπουργό Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ και τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Βαλεντίν Γιουμάσεφ. Ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι γενικά συμμερίζεται τη σκληρή θέση του Κουλικόφ απέναντι στην Τσετσενία, αλλά εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν παρουσιάστηκε σωστά αυτή η θέση. "Είμαι κοντά στις απόψεις σας", είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών και πρόσθεσε: "Πριν από τις δηλώσεις αυτές μπορούσατε να είχατε ζητήσει τη συμβουλή μου. Αν ορισμένες λέξεις είχαν διορθωθεί ελαφρώς, δε θα είχαμε προκαλέσει τέτοια θύελλα". Οπως είναι γνωστό, στις 6 Γενάρη, ο Κουλικόφ είχε δηλώσει ότι θεωρεί πιθανό να καταφερθούν "προληπτικά πλήγματα" στις βάσεις των τρομοκρατών και ένοπλων σχηματισμών που έχουν βγει από τον έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου και του εδάφους της Τσετσενίας, διότι "οι συμμορίτες δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα και πρέπει να εξοντωθούν". Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την αντίδραση τόσο της τσετσενικής ηγεσίας όσο και των Ρώσων "δημοκρατών".

ΣΙΒΗΡΙΑ
Νέα τραγωδία σε ορυχείο

ΜΟΣΧΑ.-

Παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, αμυδρές είναι πλέον οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 23 ανθρακωρύχοι, που παγιδεύτηκαν στα έγκατα της γης, ύστερα από έκρηξη και πυρκαγιά, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή, 18 Γενάρη, σε στοά βάθους 900 μ. των ορυχείων Τσεντράλνγια της πόλης Βορκουτά (Αρκτικός Κύκλος), ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Την ώρα της έκρηξης στη στοά βρίσκονταν 49 ανθρακωρύχοι. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, 22 εργάτες κατόρθωσαν να γλιτώσουν σώοι και αβλαβείς από την έκρηξη, ενώ τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν άλλα 4 πτώματα συναδέλφων τους. Οι εργασίες των συνεργείων συνεχίστηκαν και μες στη νύχτα. Στην περιοχή έσπευσε ειδική επιτροπή, που συνέστησε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, και καθήκον έχει να επιβλέψει τις επιχειρήσεις διάσωσης και να μεριμνήσει για την απόδοση των ευθυνών. Επικεφαλής της επιτροπής τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάκοβ Ούρινσον. Το ατύχημα αυτό κρίνεται ως το χειρότερο, ύστερα από κείνο που είχε σημειωθεί στις αρχές του Δεκέμβρη 1997 στο Κέμεροβο (Σιβηρία), στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 68 ανθρακωρύχοι.

Υποδοχή του Ν. Ερμπακάν χτες στο τουρκικό κοινοβούλιο από βουλευτές τ

Υποδοχή του Ν. Ερμπακάν χτες στο τουρκικό Κοινοβούλιο από βουλευτές του κόμματός του

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Στρατιωτική συμφωνία

ΠΕΚΙΝΟ.- Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συνήψαν χτες μια στρατιωτική συμφωνία, η οποία για πρώτη φορά επιτρέπει στους αξιωματούχους του Πενταγώνου να συνομιλούν απευθείας με τους Κινέζους ομολόγους τους, σε περίπτωση "επικίνδυνων" συμβάντων στη θάλασσα και στον αέρα. Χτες, επίσης, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Κλίντον, Ουίλιαμ Κοέν, επισκέφτηκε το κέντρο διοίκησης αεροπορικών επιχειρήσεων της Κίνας, κάτι που χαρακτηριζόταν απίθανο στο παρελθόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ