Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Μεθεόρτια" της απαγόρευσης του Ρεφάχ

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπεραμύνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορευτεί η λειτουργία του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ), χαρακτηρίζοντάς τη "λυπηρή αναγκαιότητα". Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή" ο Ντεμιρέλ δήλωσε πως "είναι απίθανο (... ) να μην αισθανθεί κανείς θλίψη μπροστά στο κλείσιμο της "Ευημερίας"".

Τα εναπομείναντα 147 στελέχη του Ρεφάχ, το οποίο παραμένει σε λειτουργία έως ότου δημοσιευτεί η απόφαση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που διατηρούν βουλευτική έδρα, δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι από τα "κροκοδείλια δάκρυα" των κυνηγών του κόμματος.

Το αντίθετο: Αυτό που απασχολεί τους ισλαμιστές βουλευτές είναι το υπό ποία ονομασία θα δημιουργηθεί ο νέος, "επίγονος" του Ρεφάχ πολιτικός σχηματισμός.

Είναι ήδη ιδρυμένο το Κόμμα της Αρετής, αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει ακόμη μια πολιτική οργάνωση, η οποία, κατά φήμες που μεταδίδει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", θα λέγεται "Η Δική μου Τουρκία".

Σε κάθε περίπτωση - επισήμαινε ο Λουφτού Εσενγκούν, στέλεχος της Ευημερίας, στο "Ρόιτερ" - "ένα νέο κόμμα, σύννομο, θα ιδρυθεί σύντομα".

"Χυμώδεις" προοπτικές

Οι βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας, με τη δημοσίευση της απόφασης απαγόρευσής του στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθίστανται αυτομάτως ανεξάρτητοι, γεγονός που - όπως σημείωνε χτες το CNN - προσφέρει "χυμώδεις προοπτικές" στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, του οποίου η τρικομματική κυβέρνηση είναι ασταθής: Οπως έλεγε ένα στέλεχος του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ο Γιλμάζ ηγείται, "οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για τον καθένα".

Στην προσάρτηση του πολιτικού προσωπικού του Ρεφάχ στους κόλπους του προσβλέπει και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ: "δεν εξαιρούμε τους βουλευτές της Ευημερίας", είπε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος, Αμπντουλκαντίρ Μπας.

Οι προσκλήσεις αυτές, πάντως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα. Εξ άλλου, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια του ηγέτη του απαγορευθέντος πολιτικού κόμματος, Νετσμετίν Ερμπακάν, για να του επιτραπεί η συνέχιση της πολιτικής του καριέρας (σε αντίθετη περίπτωση, ο 71 ετών ηγέτης θα είναι μετά από 5 χρόνια "υπέργηρος").

Ο Ερμπακάν είχε χτες σειρά επαφών: με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Με τον Χουσαμετίν Τσιντορούκ, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού. (Την Παρασκευή είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιλμάζ).

Χτες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τον τουρκικό Τύπο, μετέδιδαν πως ο ηγέτης των Ισλαμιστών πρόσφερε μια "κοινοβουλευτική ανακωχή", προκειμένου να δώσει στο διάδοχο Κόμμα αυτού της Ευημερίας χρόνο να ξεπεράσει τις χειρότερες συνέπειες της δικαστικής απόφασης.

"Θα υποστηρίξουμε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οποιοδήποτε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο αν μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι δε θα διεξαχθούν εκλογές για ένα χρόνο. Μας χρειάζεται ένας χρόνος για να ανασυνταχθούμε", έφερε δηλώσαν τον Ερμπακάν προς τον Γιλμάζ σε συνάντησή τους η εφημερίδα "Μιλιέτ".

Ο Ερμπακάν όμως απειλείται με νέες δικαστικές διώξεις από τον γενικό εισαγγελέα του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας, για ομιλίες του το 1994 οι οποίες "υποκινούν το μίσος", έγραφε η Σαμπάχ.

Εκτός αυτού υπάρχει η υπόσχεση - απειλή του εισαγγελέα του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί κλεισίματος και του νέου σχηματισμού, αν δε συνάδει με τις νόρμες του "κοσμικού" κράτους...

Σενάρια "σύγκρουσης"
Οι προβλέψεις αναλυτών περί "σύγκρουσης" των "ακραιφνών Ισλαμιστών" του Ερμπακάν με τους κοσμικούς δείχνουν υπερβολικές. Οι παραλληλισμοί με το προηγούμενο της Αλγερίας, ακόμη και οι εκκλήσεις της Αιγυπτιακής Ισλαμιστικής Οργάνωσης Τζιχάντ - Τάλεχ αλ Φατάχ να "πάρουν τα όπλα" οι άνθρωποι του Ρεφάχ εντάσσονται μάλλον στο πλαίσιο της... επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Ο Ερμπακάν και οι συν αυτώ, άλλωστε, κατ' ουσίαν ουδέποτε πρέσβευσαν την πραγμάτωση του Ιερού Πολέμου (jihad) στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ