ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι"

Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων της ΒΚ Εύβοιας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Οχυρωμένος πίσω από το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει τόσους πόρους, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που μαστίζεται από την ανεργία, ο υφυπουργός Εργασίας έδειξε χτες στη Βουλή το πραγματικό... ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή.

Το θέμα έφερε για συζήτηση με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ζητώντας από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις των φορέων της περιοχής, η οποία έχει πληγεί από τη συρρίκνωση της βιομηχανίας, προτάσεις που αφορούν και την άμεση ανακούφιση, αλλά περιλαμβάνουν και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας,στην απάντησή του, είπε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα "που ανατρέπουν τη νομοθεσία" (όπως τα 60 ένσημα) ούτε σε ενέργειες που είναι έξω από τις οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τόσοι πόροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε "ενεργές πολιτικές απασχόλησης" και ειδικά για την Εύβοια είπε ότι έχουν παρθεί κάποια μέτρα ανακούφισης, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μακροχρόνια άνεργων, η πρόωρη συνταξιοδότηση και η ειδική επιδότηση ανεργίας. Εσπευσε όμως να πει ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τη σύσταση ενιαίου φορέα λευκολίθου.

Ο Στ. Παναγιώτου ανακοίνωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την ερήμωση και την αποβιομηχάνιση, όπως ότι από τους 3.500 εργαζόμενους στα μεταλλεία έχουν μείνει μόνο 400 και προστίθενται συνεχώς νέοι άνεργοι. Σχετικά με τα μέτρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα και μακροπρόθεσμα, ζήτησε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 200.000 δρχ. και το σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας, όπως έγινε στην Πάτρα και το Πέραμα, τονίζοντας ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης να γίνει κάτι τέτοιο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμένη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι ο ενιαίος φορέας λευκολίθου θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς στην Ευρώπη μόνο η χώρα μας διαθέτει το συγκεκριμένο μετάλλευμα.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οργανώθηκαν και ξεκινάνε

Στη Χαλκίδα διαδηλώνουν σήμερα στις 5.30μ.μ. Θα συνεχίσουμε, διαμηνύει το σωματείο των ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ολα είναι έτοιμα για το σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει στη Χαλκίδα, στις 5.30μ.μ. στα "Φανάρια Νεάπολης", το Σωματείο Ανέργων και Εργαζομένων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Το σημερινό συλλαλητήριο έρχεται να επισφραγίσει τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση όχι μόνο των εκατοντάδων ανέργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αλλά και των εργαζομένων για τη χρόνια υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής απ' τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το βλέπεις στα μάτια του πρώην και νυν μεταλλωρύχου, του συνταξιούχου που έφαγε τα καλύτερα χρόνια του στα λαγούμια και στις στοές των μεταλλείων του Σκαλιστήρη και του Παπαστρατή. Το ακούς από το στόμα των νέων, πολλοί απ' αυτούς αναγκάστηκαν να διακόψουν το σχολείο, για να "τσοντάρουν" στα οικονομικά της οικογένειας.

Ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί είναι τα αποτελέσματα της έρευνας, που δίνει το σωματείο των ανέργων: Η ανεργία έπληξε τις παραγωγικές ηλικίες 25 - 54 ετών κατά 77% τους άντρες και κατά 92% τις γυναίκες. Υπήρξε άνοδος του δείκτη γήρανσης του πληθυσμού.

Καταλυτικά είναι τα στοιχεία της ίδιας έρευνας για τη μετανάστευση (εσωτερική). Τα άτομα (πρώην εργαζόμενοι στα μεταλλεία επί το πλείστον) που μετανάστευσαν από το 1990 - '91, ανέρχονται σε 2440, όταν κατά τη δεκαετία του 1981 - '91 η μεταναστευτική εισροή (από άλλες περιοχές της χώρας προς την περιοχή Μαντουδίου) ήταν 18.120 άτομα.

Οι άνεργοι της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, μιας από τις πολύπαθες περιοχές της χώρας, αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οργανώθηκαν και ξεκινάνε. Μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής και όλης της Εύβοιας. Από το Προκόπι ως την Κερασιά και από το Πήλι ως τη Φαράκλα.

"Χορτάσαμε από τις υποσχέσεις και τα ταξίματα της κυβέρνησης και παραγόντων. Καμιά, όμως, παραγωγική επένδυση δεν έγινε, για να ανακουφιστεί το δράμα των ανέργων", τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι "η απάθεια και η μοιρολατρία δε φέρνει λύσεις, αλλά φτώχεια και εγκατάλειψη. Θα συνεχίσουμε με διαδηλώσεις και άλλες μορφές διαμαρτυρίας, κατεβαίνοντας και στην Αθήνα. Μα ούτε εκεί θα σταματήσουμε. Σ' αυτό τον αγώνα μας θέλουμε συμπαραστάτες όλους τους εργαζόμενους του τόπου και καλούμε τους φορείς να ταχθούνε στο πλευρό μας. Δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι δε θα επιτρέψουμε να πάει άλλη μια χρονιά χαμένη. Το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι η ανεργία, η φτώχεια και η ζητιανιά".

Τελεσίγραφο στους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τελεσίγραφο μιας βδομάδας έδωσε χτες στους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ,ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Γερανίδης,ξεκαθαρίζοντας ότι η συνεταιριστική επιχείρηση δεν έχει μέλλον, αν δε μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία.

Στη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους εργαζόμενους να ξεκαθαρίσουν και να απαντήσουν, αν θα δεχτούν να γίνει ΑΕ η ΕΑΣΘ ΑΓΝΟ. Σήμερα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να δώσουν την οριστική τους απάντηση. Είναι, ωστόσο, γνωστό σε όλους ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές που ακολούθησαν οδήγησαν σε χρεοκοπία την ΑΓΝΟ. Πως οι όποιες ρυθμίσεις χρεών έγιναν, δε συνέβαλαν στη λύση του προβλήματος, αφού οι όροι αποπληρωμής ήταν ασύμφοροι για την επιχείρηση. Τώρα, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και παραγωγοί, οι οποίοι επί μήνες μένουν απλήρωτοι, προωθεί την ιδιωτικοποίησή της ΑΓΝΟ, προκειμένου να εξυπηρετήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, βγάζοντας από τη μέση μια ακόμη Συνεταιριστική Οργάνωση και αφήνοντας απροστάτευτους τους παραγωγούς.

Στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Εργαζομένων δήλωσε στον υφυπουργό Γεωργίας ότι οι εργαζόμενοι δε δέχονται τέτοια διλήμματα και δεν τους επιτρέπουν να χρεώνει στους ίδιους τα σημερινά αδιέξοδα της ΑΓΝΟ. Διαμήνυσε την ξεκάθαρη θέση των εργαζομένων, η ΑΓΝΟ να συνεχίσει τη λειτουργία της ως συνεταιριστική επιχείρηση. Τέλος ο Φ. Γεωργουδάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ξεκαθάρισε ότι για τους εργαζόμενους προέχει η διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλιά και αυτό κατοχυρώνεται μόνο, αν η ΑΓΝΟ παραμείνει κάτω από το σημερινό καθεστώς και φυσικά προχωρήσει η εξυγίανσή της με ευνοϊκούς όρους.

ΑΛΙΒΕΡΙ
Στις ... ελληνικές καλένδες η μονάδα της ΔΕΗ

Ουδέν νεώτερον μέχρι το...2002, δήλωσε χτες στους τοπικούς φορείς η υπουργός Ανάπτυξης! Κλείνουν αύριο καταστήματα, κοινότητες, σχολεία στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, ενώ στάσεις εργασίας θα κάνουν οι εργαζόμενοι

Στη ματαίωση της Λιθανθρακικής Μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι Ευβοίας προχωρεί η κυβέρνηση, αδιαφορώντας πλήρως τόσο για την ορθολογική ανάπτυξη του συστήματος της ΔΕΗ, όσο και για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την Εύβοια. Πρόκειται για έργο που η ΔΕΗ είχε συμπεριλάβει στο δεκαετές πρόγραμμά της ισχύος 600 MW και συνολικού προϋπολογισμού 200 δισ. δρχ., για το οποίο μάλιστα το Σεπτέμβρη του 1996 ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε δεσμευτεί για την κατασκευή του στην προεκλογική του ομιλία στην περιοχή.

Σήμερα, και ενώ μέχρι και τον Ιούνη του 1997, τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, διαβεβαίωναν τους τοπικούς φορείς με επίσημα έγγραφα ότι η μονάδα θα υλοποιηθεί, κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ ουσιαστικά τη ματαιώνουν, μεταθέτοντας γενικώς την υλοποίησή της για μετά το 2004, χρόνο κατά τον οποίο η μονάδα - με βάση τους προηγούμενους σχεδιασμούς - θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο σύστημα της ΔΕΗ.

Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ξεκαθάρισε χτες στους βουλευτές του νομού και τον νομάρχη, οι οποίοι την επισκέφτηκαν, ότι η μονάδα δεν πρόκειται να κατασκευαστεί μέχρι το 2002, που λήγει το τρέχον πενταετές της ΔΕΗ. Το... επιχείρημα που η υπουργός επικαλέστηκε, ήταν η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η σχετική Οδηγία 96/92, σαν τα παραπάνω, να τα ανακάλυψε χτες. Οπως, επίσης, προκύπτει από τις δηλώσεις του γγ Ενέργειας Α. Παπαθανασόπουλου,η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει συνολικά το πρόγραμμα της ΔΕΗ, κινούμενη στη λογική που επιτάσσει η Κομισιόν, δηλαδή, της εισόδου και του ελέγχου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η εν λόγω μονάδα στο Αλιβέρι να κατασκευαστεί από ιδιώτες ή και από κοινοπραξία ΔΕΗ - ιδιωτών. Τέλος, εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι τα στερεά καύσιμα (τα μόνα εγχώρια) θα περάσουν στο παρελθόν της ηλεκτροπαραγωγής και προτεραιότητα θα δοθεί στο φυσικό αέριο.

Οι φορείς της Εύβοιας που επισκέφτηκαν την υπουργό Ανάπτυξης εμφανίστηκαν απογοητευμένοι και δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αναβάλλουν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων αυτών, αύριο Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα, τα εμπορικά, οι βιοτεχνίες και κάθε οικονομική δραστηριότητα στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στην ΑΓΕΤ, τις μοναδικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει και υπολειτουργούν ουσιαστικά στην περιοχή θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία.Την ίδια μέρα αντιπροσωπεία των φορέων θα επισκεφτεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Από τις περιοδείες συνδικαλιστών στα καφενεία των χωριών
Σύσκεψη ιδιωτικών υπαλλήλων

Κλαδική σύσκεψη με θέματα "Προγραμματισμός δράσης και καθορισμός εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης", πραγματοποιεί σήμερα στις 6 το απόγευμα η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας διαμαρτυρίας αποφάσισε για σήμερα το πρωί το σωματείο των εργαζομένων στην PEPSICO - HBH στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνεχιζόμενη φημολογία περί κλεισίματος του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ