Τρίτη 20 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οργανώθηκαν και ξεκινάνε

Στη Χαλκίδα διαδηλώνουν σήμερα στις 5.30μ.μ. Θα συνεχίσουμε, διαμηνύει το σωματείο των ανέργων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ολα είναι έτοιμα για το σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει στη Χαλκίδα, στις 5.30μ.μ. στα "Φανάρια Νεάπολης", το Σωματείο Ανέργων και Εργαζομένων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Το σημερινό συλλαλητήριο έρχεται να επισφραγίσει τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση όχι μόνο των εκατοντάδων ανέργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αλλά και των εργαζομένων για τη χρόνια υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής απ' τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το βλέπεις στα μάτια του πρώην και νυν μεταλλωρύχου, του συνταξιούχου που έφαγε τα καλύτερα χρόνια του στα λαγούμια και στις στοές των μεταλλείων του Σκαλιστήρη και του Παπαστρατή. Το ακούς από το στόμα των νέων, πολλοί απ' αυτούς αναγκάστηκαν να διακόψουν το σχολείο, για να "τσοντάρουν" στα οικονομικά της οικογένειας.

Ενδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί είναι τα αποτελέσματα της έρευνας, που δίνει το σωματείο των ανέργων: Η ανεργία έπληξε τις παραγωγικές ηλικίες 25 - 54 ετών κατά 77% τους άντρες και κατά 92% τις γυναίκες. Υπήρξε άνοδος του δείκτη γήρανσης του πληθυσμού.

Καταλυτικά είναι τα στοιχεία της ίδιας έρευνας για τη μετανάστευση (εσωτερική). Τα άτομα (πρώην εργαζόμενοι στα μεταλλεία επί το πλείστον) που μετανάστευσαν από το 1990 - '91, ανέρχονται σε 2440, όταν κατά τη δεκαετία του 1981 - '91 η μεταναστευτική εισροή (από άλλες περιοχές της χώρας προς την περιοχή Μαντουδίου) ήταν 18.120 άτομα.

Οι άνεργοι της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, μιας από τις πολύπαθες περιοχές της χώρας, αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οργανώθηκαν και ξεκινάνε. Μαζί με τους εργαζόμενους της περιοχής και όλης της Εύβοιας. Από το Προκόπι ως την Κερασιά και από το Πήλι ως τη Φαράκλα.

"Χορτάσαμε από τις υποσχέσεις και τα ταξίματα της κυβέρνησης και παραγόντων. Καμιά, όμως, παραγωγική επένδυση δεν έγινε, για να ανακουφιστεί το δράμα των ανέργων", τονίζει το σωματείο σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι "η απάθεια και η μοιρολατρία δε φέρνει λύσεις, αλλά φτώχεια και εγκατάλειψη. Θα συνεχίσουμε με διαδηλώσεις και άλλες μορφές διαμαρτυρίας, κατεβαίνοντας και στην Αθήνα. Μα ούτε εκεί θα σταματήσουμε. Σ' αυτό τον αγώνα μας θέλουμε συμπαραστάτες όλους τους εργαζόμενους του τόπου και καλούμε τους φορείς να ταχθούνε στο πλευρό μας. Δηλώνουμε αποφασισμένοι ότι δε θα επιτρέψουμε να πάει άλλη μια χρονιά χαμένη. Το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι η ανεργία, η φτώχεια και η ζητιανιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ