ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. Ι. ΛΕΝΙΝ: 74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Φωτίζει το δρόμο μας

Στις 21 Γενάρη 1924, έπαψε να κτυπά η καρδιά του ΛΕΝΙΝ. Ο ηγέτης του Κόμματος των Μπολσεβίκων και της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος σαν ένας από τους κλασικούς του επιστημονικού σοσιαλισμού. Μαζί με τους ΜΑΡΞ - ΕΝΓΚΕΛΣ, αποτελούν τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού και τους ηγέτες του παγκόσμιου προλεταριάτου. Αν οι Μαρξ - Ενγκελς μελέτησαν, επεξεργάστηκαν και διαμόρφωσαν την επαναστατική θεωρία για το εργατικό κίνημα, έδρασαν μέσα στις γραμμές του σαν ηγετικές φυσιογνωμίες στα επαναστατικά γεγονότα του 19ου αιώνα, την περίοδο του ελεύθερου συναγωνισμού στον καπιταλισμό, ο Λένιν μελέτησε την εποχή της κυριαρχίας των μονοπωλίων, επεξεργάστηκε τη στρατηγική και την τακτική του εργατικού κινήματος στην περίοδο του ιμπεριαλισμού, και τη θεωρία για το "Κόμμα Νέου Τύπου". Ετσι, το θεωρητικό του έργο και η επαναστατική του δράση είναι ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Η πάλη του ενάντια στα διάφορα οπορτουνιστικά ρεύματα μέσα στο εργατικό κίνημα, η καθοδήγηση της ταξικής πάλης στην τσαρική Ρωσία, ως το τέλος, την εγκαθίδρυση του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους, της δικτατορίας του προλεταριάτου, η θεωρητική και πρακτική συνεισφορά του στην πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού, αποτελούν ορόσημο, στη νέα εποχή που εγκαινίασε η Οχτωβριανή Επανάσταση, την εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της προοπτικής που χάραξε ο Λένιν, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και επικαιρότητα, για την ταξική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, φωτίζοντας το δρόμο προς τη νέα κομμουνιστική κοινωνία.

Λ.

ΒΟΥΛΗ
Φορολογική επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα
  • Αρχισε χτες στην ολομέλεια η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου
  • Αχ. Κανταρτζής: Νέα βάρη στα λαϊκά εισοδήματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Αρχισε χτες στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που κινείται στην ίδια φορομπηχτική τακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και προσθέτει νέα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ ταυτόχρονα επιφυλάσσει νέα προνόμια και νέες χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Αχ. Κανταρτζής, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σηματοδοτείται "νέα κλιμάκωση του αντιλαϊκού και αντικοινωνικού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής".

Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία, είπε ότι όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός θα επιβληθούν φέτος 900 δισ.. δρχ. επιπλέον φόροι από τα οποία μόνο τα 100 δισ. δρχ. προέρχονται από τις επιχειρήσεις ενώ τα υπόλοιπα θα τα καταβάλλουν οι "συνήθεις ύποπτοι" μισθωτοί, συνταξιούχοι και γενικότερα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυξάνονται κατά 11,5% οι έμμεσοι φόροι τους οποίους πληρώνουν εξίσου οι πλούσιοι και οι φτωχοί ενώ η φορολογία των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ΕΒΕ αυξάνεται κατά 12,5% με αποτέλεσμα η νέα φορολογική αφαίμαξη να είναι τριπλάσια του πληθωρισμού. Η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη και η εισοδηματική πολιτική και η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ο Αχ. Κανταρτζής αποτελεί μία αναδιανομή του εισοδήματος προκειμένου να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο και είναι χαρακτηριστικό ότι δίνονται 3,3 δισ. δρχ. για τόκους του χρέους που πηγαίνουν κυρίως στο χρηματιστηριακό και στο τραπεζικό κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, είπε, η κυβέρνηση εξαντλεί την αυστηρότητά της στους ψαράδες και στους σφουγγαράδες όπως φάνηκε από τις τελευταίες κινητοποιήσεις για το φοροκυνηγητό τους.

Στη συνέχεια κατέρριψε το επιχείρημα περί ωφέλειας των μισθωτών λόγω τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, τονίζοντας ότι τιμαριθμοποίηση έχει να γίνει από το 1992 τη στιγμή που ο πληθωρισμός ανέβηκε κατά 50%.

Αντίθετα με το φοροκυνηγητό των λαϊκών στρωμάτων το μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο επιβαρύνεται αλλά αντίθετα προωθούνται προς όφελός του και νέες χαριστικές ρυθμίσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις των απαλλαγών στις κατασκευαστικές εταιρίες, στα αποθεματικά των εταιριών και στη χαριστική ρύθμιση για τις επισφαλείς απαιτήσεις των τραπεζών.

Ο Αχ. Κανταρτζής δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεση του ΚΚΕ στη διάταξη του φορολογικού που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι καταργεί τα κεκτημένα προκειμένου να παραδώσει τους εργαζόμενος στους βιομήχανους όπως ακριβώς επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος". Επίσης κατήγγειλε την εξαίρεση από τις φορολογικές απαλλαγές της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης, διάταξη που και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής κρίνει αντισυνταγματική.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ ενώ ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δε θα δεχτεί καμία τροπολογία. Να σημειωθεί ότι παρά το ότι τα κόμματα ζήτησαν περισσότερες μέρες για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να το συζητήσει σε πέντε συνεδριάσεις.

Φραγμός στον αυταρχισμό

Γίνεται ολοφάνερο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ότι το λαϊκό κίνημα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια διαρκώς εντεινόμενη επίδειξη αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο εξαντλείται σε ορισμένα σποραδικά "κρούσματα". Κυρίαρχο γνώρισμα του κυβερνητικού αυταρχισμού είναι ότι απλώνεται σε όλους, σχεδόν, τους τομείς της κοινωνικής ζωής και στέκεται απέναντι σε κάθε ενέργεια των εργαζομένων, να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επέλαση και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Δε θα ήταν υπερβολή αν υποστηριζόταν ότι αποσκοπεί και στην εξουδετέρωση ακόμα και κάθε σκέψης για αντίσταση στις πολιτικές επιλογές της.

Αν και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την καθημερινή πείρα τους τι σημαίνει αυταρχισμός, ωστόσο από την παρουσίαση της γενικότερης εικόνας από τη δράση της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, προκύπτουν ορισμένα, άλλης ποιότητας, χαρακτηριστικά. Αποκτά λοιπόν, ξεχωριστή σημασία η "απαρίθμηση" των αυταρχικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, ξεκινώντας από τις πρόσφατες, όπως η παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων - δυσανάλογων από τους διαδηλωτές - στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και μαθητών την περασμένη εβδομάδα. Η κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις ΔΕΚΟ, ώστε η κυβέρνηση να αποφασίζει, "απερίσπαστη", για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων για να περιφρουρήσουν την ασυδοσία των πολυεθνικών, όπως στη "Χόχτιφ" στα Σπάτα και την TVX στη Χαλκιδική. Η καθημερινή λειτουργία των αγροτοδικείων και η προσαγωγή εκατοντάδων αγροτών στα δικαστήρια, ώστε να κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια τους ο "πέλεκυς της Δικαιοσύνης". Η άσκηση διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών της Αστυνομίας, προφανώς γιατί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των αστυνομικών δημιουργούν εμπόδια στη "θεάρεστη" αποστολή τους. Συνυφασμένα με τα παραπάνω είναι η άσκηση δίωξης κατά του "Ρ" και γενικότερα η ένταση του αντικομμουνισμού. Τα παραπάνω παραδείγματα είναι αρκετά για να υποστηριχτεί ότι η κυβέρνηση οικοδομεί ένα "σιδερένιο κλοιό" γύρω από την αντιλαϊκή πολιτική της.

Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν περιμένει και πολλά από τον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο" για να εξασφαλίσει την "κοινωνική συναίνεση" και υποταγή των εργαζομένων και προχωρά χωρίς χρονοτριβή στη χρησιμοποίηση του "βαρέως πυροβολικού". Ο αυταρχισμός και η - ιδεολογικοπολιτική - τρομοκρατία αναγορεύονται, πλέον, σε βασικό εργαλείο για να επιβληθεί η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική. Η άσκηση βίας, με όλες τις μορφές και σε όλα τα επίπεδα, γοητεύει όλο και περισσότερο τους "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες.

Το λαϊκό κίνημα, όσο και αν αψηφά τον κυβερνητικό αυταρχισμό, δεν μπορεί να υποτιμά τη διαβρωτική επίδρασή του στην ανάπτυξη των αγώνων, στη συμμετοχή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων σε αυτούς. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη αθόρυβα και συστηματικά εντείνει τον αυταρχισμό αυτή την περίοδο. Εχει ξεκαθαρίσει ότι το 1998 πρέπει να είναι η χρονιά που θα "γίνουν πολλά" για το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, με ό,τι ολέθριο συνεπάγεται για το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων. Ο μονόδρομος του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου είναι και η καλύτερη και αποτελεσματικότερη απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων.

ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη επετειακή εκδήλωση
  • Η ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ και το ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ,στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το γιορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, διοργανώνουν σήμερα εκδήλωση με θέμα "Οχτωβριανή Επανάσταση και η ίδρυση του ΚΚΕ. Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού σήμερα". Η εκδήλωση γίνεται στις 6.30 μμ στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει παρουσίαση του χρονικού της Οχτωβριανής Επανάστασης και της ίδρυσης του ΚΚΕ με τη συμμετοχή του ηθοποιού Τίτου Βανδή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ